Cele mai citite
 


Michel Sidibe: România, un exemplu în gestionarea HIV/SIDA
luni, 18 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - "România este recunoscută în lume pentru modul în care a gestionat problema pacienţilor infectaţi cu HIV. Sunteţi un exemplu în regiune", a declarat Michel Sidibe, subsecretar general al ONU şi director executiv al UNAIDS, la întâlnirea pe care a avut-o, marţi, cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, remis AGERPRES.

Cei doi oficiali au trecut în revistă progresele pe care România le-a înregistrat în privinţa identificării de soluţii optime pentru susţinerea pacienţilor afectaţi de HIV/SIDA şi au discutat, totodată, despre modalităţile prin care experienţa ţării noastre va putea fi replicată în perspectivă la nivel de regiune.

De asemenea, s-a analizat posibilitatea ca în România să fie înfiinţat, sub egida ONU, un secretariat tehnic care să integreze activităţile HIV/SIDA la nivel de regiune, precizează comunicatul.

Ministrul Sănătăţii l-a informat pe oficialul Naţiunilor Unite că, în perioada imediat următoare, va fi lansată Academia europeană pentru HIV/SIDA şi boli infecţioase.

"Dorim ca această Academie să fie un centru reprezentativ pentru ţările din regiune, care să stabilească standardele de îngrijire axate pe resursele şi nevoile acestora. Această instituţie face parte din noua strategie de sănătate publică pentru perioada 2009-2012 la care lucrăm în prezent", a declarat ministrul Sănătăţii.

Academia europeană pentru HIV/SIDA şi boli infecţioase va funcţiona în cadrul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" şi va reprezenta atât un centru de pregătire pentru specialiştii din zonă, cât şi o instituţie în care se vor organiza acţiuni ştiinţifice şi se vor realiza studii multicentrice, astfel încât să crească accesul pacienţilor la terapie.

În România, pentru tratamentul bolnavilor afectaţi de HIV/SIDA sunt alocate anual aproximativ 50 de milioane euro, ţara noastră fiind una dintre puţinele ţări care asigură tratament gratuit bolnavilor de SIDA şi care are o lege specială în domeniu, se menţionează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii. AGERPRES/(AS)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Institutul 'Prof. Dr. Matei Balş': 168 de pacienţi cu HIV/SIDA au murit anul trecut Un număr de 168 de persoane cu HIV/SIDA au murit în cursul anului trecut, a informat joi Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", prin Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA.
România - un exemplu prin programul HIV/ SIDA Bucureşti, 3 dec /Agerpres/ - Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat, joi, că programul românesc de luptă împotriva HIV/ SIDA reprezintă o realitate.
România ar putea deveni lider regional în cooperarea pentru combaterea HIV/SIDA Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu s-a întâlnit, miercuri, cu subsecretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite Michel Sidibe, director executiv al Programului Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (ONUSIDA), cei doi evaluând p...
Streinu-Cercel: În România sunt 12.732 de pacienţi cu HIV/SIDA, dintre care 524 cazuri noi în acest an Numărul pacienţilor cu HIV/SIDA în România a ajuns la 12.732, dintre care 524 sunt cazuri noi care au fost depistate în acest an, a declarat miercuri într-o conferinţă managerul Institutului "Matei Balş", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel.
Creştere alarmantă a cazurilor de SIDA în Europa de Est, inclusiv în România În pofida campaniilor de prevenire şi a progreselor medicinei, din 2001 se observă o creştere alarmantă a numărului de persoane infectate cu virusul HIV în Rusia, Ucraina şi România, scrie săptămânalul Le Point în ediţia online de miercuri.
SIDA: Antiretroviralele reduc riscul de infecţie în rândul homosexualilor Combinaţia dintre două medicamente antiretrovirale cu administrare orală reduce cu până la 44% riscul de infecţie cu virusul HIV, virus ce provoacă SIDA, în rândul bărbaţilor homosexuali, conform rezultatelor unui studiu clinic desfăşurat în şase ţări şi publicat marţi în SUA, transmite AFP.