Cele mai citite
 


Afecţiunile reumatismale cele mai frecvente la populaţia adultă
luni, 18 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, afecţiunile reumatismale reprezintă cauza de boală cel mai frecvent raportată la populaţia adultă.

La toate categoriile de vârstă, această grupă de boli este cauza majoră de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale (după bolile cardiovasculare).

Diverse statistici apreciază că aproape jumătate dintre adulţi prezintă antecedente de simptome osteo-articulare sau anomalii musculo-scheletale evidenţiabile prin examen clinic, 10% din populaţie prezentând din această cauză un grad de handicap motor, a declarat, marţi, într-o conferinţa de presă, prof. dr. Cătălin Codreanu.

Deşi prevalenţa afecţiunilor reumatismale creşte odată cu vârsta, ele afectează starea de sănătate a unui număr însemnat de adulţi, tineri şi copii. Din cauză că afectează grupe active de populaţie, bolile reumatismale prezintă un impact socio-economic major, a subliniat prof. dr. Codreanu.

Bolile osteo-articulare şi ale ţesutului conjunctiv se situează pe primul loc în ceea ce priveşte costul de oportunitate pentru societate al bolii, determinând aproape un sfert din totalul cheltuielilor pentru sănătate.

Bolile musculo-scheleţiale reprezintă cea mai frecventă cauză de durere severă cronică şi de deficit locomotor, afectând sute de milioane de locuitori din întreaga lume. Costurile socio-economice pe care le generează bolile reumatismale sunt impresionante, iar studiile de economie sanitară au demonstrat că dimensiunea cheltuielilor generate de complicaţiile poliartritei reumatoide - spitalizare, intervenţii chirurgicale şi reducerea veniturilor prin incapacitate de muncă - depăşesc cu mult costurile determinate de consultaţiile medicale şi tratamentul cazurilor incipiente. Diagnosticul precoce şi aplicarea timpurie a unor terapii eficace constituie singurele metode de oprire a evoluţiei acestor boli, a subliniat specialistul.

Human Art Expo este un proiect dezvoltat de Liga Română Contra Reumatismului, care şi-a propus să privească oamenii cu afecţiuni reumatismale cronice, inflamatorii grave, de tipul spondilitei sau poliartritei reumatoide, dintr-o perspectivă unică, diferită, inovativă - cea artistică.

Prin intermediul Human Art Expo, Liga Română Contra Reumatismului doreşte să transmită un mesaj puternic către publicul larg, mass media şi autorităţi - acela că există printre noi peste 200.000 de oameni cu suferinţe profunde, afectaţi de poliartrită reumatoidă şi spondilită anchilozantă, care nu pot mânca, nu se pot îmbrăca, nu se pot spăla şi îşi pierd prematur locurile de muncă, pentru că articulaţiile lor se deformează.

În cadrul Human Art Expo sunt prezentate sculpturi migăloase realizate de un miner, globlenuri meşteşugite realizate de o asistentă medicală şi fotografii inspirate, realizate de fotograful profesionist Florin Mihai din Piatra Neamţ.

Poliartrita reumatoidă se întâlneşte la aproximativ 1% din populaţia generală. Se estimează că în România există peste 250.000 pacienţi cu această suferinţă. Deşi poate debuta la orice vârstă, cel mai adesea boala începe la vârsta adultă (între 30 - 55 ani), femeile fiind mai des afectate. Vârsta de debut se situează în perioada de maximă activitate profesională a pacienţilor. Poate aparea şi la copil, la adultul tânăr şi la vârstnic.

Spondilita anchilozantă este cel puţin la fel de frecventă precum artrita reumatoidă, astfel că în funcţie de prevalenţa antigenului HLA B27 într-o populaţie selectată, incidenţa spondilitei anchilozante este cuprinsă între 0,5 si 1,9%.

Incidenţa este de 2 - 3 ori mai mare la bărbaţi, mai frecvent la bărbaţii tineri, cu debut în decada a treia de vârstă. Studiile recente arată că pacienţii sunt afectaţi de boală în perioada cea mai productivă a vieţii. Evoluţia bolii este severă, cronică, invalidantă, ceea ce face ca un număr mare de bolnavi să-şi întrerupă prematur activitatea profesională sau să nu se poata angaja, determinând creşterea substanţială a costurilor sociale ale bolii.AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Discuţie medici-pacienţi despre problematica bolilor reumatice anchilozante Medici specialişti în reumatologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca s-au reunit sâmbătă la prima ediţie a conferinţelor dedicate poliartritei şi spondilozei anchilozante.
Cluj: 115 clujeni au forme severe de poliartrită şi spondiloză anchilozant Un număr de 115 persoane suferinde de poliartrită reumatoidă şi spondiloză anchilozantă se află în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), 79 dintre ele urmând tratamentele pentru încetinirea proceselor inflamatorii osoase şi diminuarea durerilor, potrivit directorului de relaţii ...
Noi alternative pentru tratarea afecţiunilor reumatice Aproximativ 10 milioane de români suferă de afecţiuni reumatice, cele mai frecvente fiind artroza, poliartrita reumatoidă şi spondilita anchilozantă, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Îmbătrânirea populaţiei, o provocare pentru strategiile de sănătate Diagnosticul precoce şi tratament pentru tot scheletul osos - acestea sunt recomandările în cazul artritei şi osteoporozei făcute de dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.
Specialişti de la Stanford University School of Medicine susţin traininguri despre managementul bolilor artritice Specialişti de la Stanford University School of Medicine susţin la Bucureşti un program de pregătire care este conceput pentru a le arăta medicilor, asistenţilor, psihologilor şi reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi cum să înveţe persoanele bolnave să-şi gestioneze propria afecţiune şi să câştige...
Tot mai mulţi tineri sunt afectaţi de boli reumatice; 200.000 de români au artrite, susţin specialiştii Aproape jumătate dintre adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidenţiabile prin examen clinic, 10% din populaţie prezentând un grad de handicap motor din cauza acestor afecţiuni netratate, a declarat marţi într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii...