Cele mai citite
 


Obezitatea, un pericol
luni, 18 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Diete
 

Bucureşti, Agerpres/ - În România, una din două persoane are probleme cu greutatea (conştientizate sau nu) şi una din patru este obeză.

Cu toate acestea, doar o persoană din 100 urmează un tratament supravegheat medical pentru această problemă.

Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice oferă resurse şi soluţii pentru managementul obezităţii şi al supraponderalităţii.

''Explicaţia constă în percepţia oamenilor, în ceea ce ei cred, ştiu sau au fost învăţaţi ce înseamnă kilogramele în plus. Oamenii nu ştiu că au o problemă medicală, că de fapt obezitatea poate genera hipertensiune arterială, hiperlipidemie (creşterea cantităţii de lipide din sânge), diabet (de tip II, non-insulinodependent), risc crescut de infarct miocardic sau de alte boli cardiovasculare (boli ale arterelor inimii, probleme de circulaţie la nivelul picioarelor şi atac cerebral), probleme ale aparatului locomotor, în special la nivelul articulaţiilor şi al spatelui, respiraţie îngreunată, mobilitate limitată, dureri de spate sau articulare'', a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie, Boli metabolice.

Specialistul a spus că din păcate, în prezent nu se poate măsura cu exactitate ţesutul adipos, dar se poate măsura indicele de masă corporală, care trebuie să fie între 18,5 şi 25. În ceea ce priveşte circumferinţa abdominală, prof. dr. Nicolae Hâncu, a spus că acumularea de grăsimi în zona abdominală este malignă, o circumferinţă normală trebuie să fie 80 la femei şi 94 la bărbaţi.

El a adăugat că tratamentul cel mai bun pentru obezitate este prevenirea ei şi a menţionat că populaţia cu risc trebuie alertată - este vorba despre sedentari dar şi despre medici, întrucât jumătate dintre medicii care suferă de obezitate nu se tratează.

Un alt lucru important pentru prevenirea obezităţii este acţiunea medicală, care trebuie să vizeze dieta hipocalorică, activitatea fizică.

Prof. dr. Hâncu a subliniat că o persoană obeză trebuie să scadă în greutate aproximativ 4 kg pe lună, iar o persoană supraponderală sau cu grad de obezitate unu ar trebui să slăbească 2 kg pe lună.

''Nu trebuie slăbit brusc, pentru că această pierdere în greutate afectează masa musculară, care după aceea nu se mai reface'', a spus prof. dr. Hâncu.

Acesta a precizat că ultima masă trebuie luată nu mai târziu de ora 21, nu la 17, sau 18 aceasta fiind o mare eroare.

În urmă cu trei ani, a fost iniţiat, la nivel naţional, un amplu program educaţional, de informare a populaţiei asupra riscurilor obezităţii: ReductoStart. Spre deosebire de alte abordări (diete şi programe de slăbire despre care persoanele cu probleme de greutate iau cunoştinţă pe diverse căi), marele beneficiu al programului ReductoStart este acela că procesul de slăbire poate fi controlat de medici specializaţi în probleme de nutriţie, asigurându-i astfel persoanei în cauză o slăbire sănătoasă, adaptată organismului său, a evidenţiat, la rândul său, medicul endocrinolog Corina Neamţu.

"Acesta este primul meu sfat pentru persoanele obeze, indiferent de cauzele care au generat obezitatea. Dacă factorii genetici nu pot fi modificaţi, stilul de viaţă poate fi schimbat'', a afirmat dr. Corina Neamţu, consultant pentru programul ReductoStart. În această primavară, ReductoStart lansează o nouă campanie sub sloganul ''Trăiesc XXL. Iubesc XXL. Port M. Mergi la medic!''

Mesajului Federaţiei i se alătură Carmen Brumă şi Răzvan Popescu, două modele de succes în lupta cu kilogramele, persoane care şi-au spus povestea astfel încât reuşita lor să ajungă la un public cât mai larg, pentru a insufla speranţă şi putere de a lupta cu kilogramele în plus.

Carmen Brumă, cunoscuta prezentatoare TV, autoarea cărţii ''SLIM - Cum am dat jos 30 de kilograme şi nu le-am mai pus înapoi'', a spus: "Am ales cel mai prost refugiu, mâncarea, la orice oră şi în orice cantitate. Nu poţi să-ţi plângi de milă fără o cutie de bomboane de ciocolată în braţe...".

Carmen este, fără îndoială, o poveste de succes şi are acum un corp sănătos. Face zilnic mişcare, mănâncă sănătos şi îi învaţă şi pe alţii ce înseamnă alimentaţie sănătoasă.

Răzvan Popescu (DJ la Radio 21) a avut dintotdeauna probleme cu kilogramele. Când a ajuns la cifra rotundă de 140 de kilograme, s-a hotarât nu să înceapă o cură de slăbire, ci să îşi schimbe stilul de viaţă. Armele lui secrete: antrenament susţinut şi regim de viaţă sănătos. Sfatul lui Razvan este: ''Nu renunţa. Continuă să mergi la sală chiar şi atunci când ai face orice numai să nu te duci. Vei vedea că, după 10 minute de antrenament, uiţi de toate şi programul merge perfect. Descoperă noi bucătării. Poţi mânca doar pui şi legume, dar dacă ştii să cauţi şi eşti dornic să experimentezi, mesele tale nu vor fi niciodată la fel. Fă schimbări. Dacă intri in faza de platou, în care nu mai dai jos, schimbă-ţi dieta, dar şi tipul de exerciţii''.

''Obezitatea este un aspect complex, în majoritatea cazurilor, cu boala sunt asociate cauze multiple: predispoziţie multigenetică, peste care se suprapun factorii de risc externi, cei rezultaţi din mediul obezogen şi stilul de viaţă nesănătos. Mecanismul care stă la baza obezităţii este dezechilibrul energetic, adică energia rezultată din alimente este mai mare decât cea consumată prin activitate fizică, ceea ce are drept consecinţă acumularea de grăsimi la nivelul ţesutului adipos şi creşterea greutăţii corpului. Dacă factorii genetici nu pot fi modificaţi, stilul de viaţă poate fi astfel ordonat încât să se evite factorii obezogeni ai mediului. Iar aici, suportul şi expertiza medicului specialist, diabetolog sau endocrinolog, sunt foarte importante'', a spus prof. dr. Nicolae Hâncu.

ReductoStart (www.reductostart.ro) este un program educaţional implementat la nivel naţional, care furnizează toate informaţiile necesare pentru evaluarea optimă a cauzelor obezităţii, precum şi a efectelor sale, pornind de la evaluarea motivaţiei personale a fiecăruia dintre noi, în funcţie de obiectivele propuse, analiza eficienţei metodelor utilizate pentru a obţine rezultatele dorite în ceea ce priveşte scăderea în greutate.AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de...
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Grăsimile, alimentarea şi sănătatea Institutul naţional de diabet, nutriţie şi boli metabolice "Prof. N.C. Paulescu", împreună cu Fundaţia pentru Alimentaţie Sănătoasă şi cu sprijinul Unilever South Central Europe au organizat workshop-ul cu tema "Grăsimile alimentare şi sănătatea în actualitate"