Cele mai citite
 


Rodica Nassar: PSD îşi asumă creşterea treptată a nivelului din PIB alocat Sănătăţii
luni, 25 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Vicepreşedintele PSD Rodica Nassar a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă, că o prioritate pentru social-democraţi este alocarea suplimentară, în fiecare an, a unui procent de 0,5% din PIB domeniului sănătăţii pentru a se ajunge la minim 6% din PIB la sfârşitul următorului ciclu parlamentar.
'Sistemul sanitar este subfinanţat. În prezent, acestui domeniu îi revine teoretic 3,6% din PIB. Dacă aplicăm şi coeficientul de inflaţie, procentul ajunge undeva la 3,2% din PIB. Ori, în Uniunea Europeană, procentul din PIB alocat domeniului sănătăţii este, în medie, de 8-9%. Ţinând cont de criza economică din România, nu putem să promitem că vom creşte acest procent la 6%. Ne propunem, în schimb, ca anual să mărim procentul cu 0,5% astfel încât, la finalul primului ciclu parlamentar, procentul să ajungă la 6%', a declarat Nassar.
Aceasta a prezentat şi alte priorităţi ale programului de guvernare al PSD pe capitolul Sănătate, afirmând că este foarte important pentru social-democraţi ca românii asiguraţi şi familiile lor să beneficieze de un aşa-numit 'pachet social', iar persoanele neasigurate să nu fie 'abandonate', ci să li se asigure asistenţa medicală de urgenţă, copiii familiilor neasigurate beneficiind de vaccinări şi tratamente similare cu cei ai familiilor asigurate.
'Serviciile medicale oferite persoanelor asigurate prin acest pachet social vor fi decontate prin asigurările sociale de sănătate. În acest pachet intră asistenţa medicală primară, de medicină de familie, asistenţa medicală ambulatorie, servicii medicale de urgenţă, dar şi tratarea unor afecţiuni grave, precum oncologie, diabet, HIV/SIDA, tuberculoză, hemofilie, scleroză multiplă şi alte boli rare', a declarat Rodica Nassar.
Ea s-a arătat îngrijorată de faptul că anual sunt înregistrate 6.000 de decese evitabile din cauză că mulţi români nu au acces la serviciile medicale.
Vicepreşedintele PSD a mai susţinut că pensionarii şi alte categorii defavorizate ar trebui să aibă asistenţă medicală şi socială la domiciliu. 'Persoanele vârstnice necesită, de multe ori, atât asistenţă medicală, cât şi socială. Aceste persoane, cât şi alte categorii defavorizate ar trebui să beneficieze, la domiciliu, de tratament medical, şi uneori de hrană şi alte necesităţi. S-ar putea dezvolta centre medico-sociale, în parteneriat cu autorităţile locale, prin transformarea spitalelor din zonele rurale şi localităţile mici, sau prin construirea altora noi. De asemenea, susţinem compensarea în mod real cu 90% a tuturor medicamentelor necesare pentru pensionarii cu venituri sub 1.000 lei', a evidenţiat liderul social-democrat.
Rodica Nassar a afirmat că o altă prioritate a PSD este politica în domeniul stării de sănătate a mamei şi copilului, care urmăreşte reducerea numărului de sarcini nedorite, a malformaţiilor congenitale la nou-născuţi, cât şi a numărului copiilor abandonaţi, a numărului de avorturi şi a patologiei cauzate de acestea.
Nu în ultimul rând, programul de guvernare pe capitolul sănătate al PSD vizează şi asigurarea 'unui viitor profesional sigur' pentru medici şi asistenţi medicali. Rodica Nassar a afirmat că în anul 2010 aproximativ 5.000 de cadre medicale au ales să îşi exercite profesia în afara graniţelor fiindcă, în România, 'ei nu sunt recunoscuţi social, nu au un confort profesional sau salarii motivante'.
'Avem în vedere reconsiderarea poziţiei personalului medical în grila unică de salarizare, creşterea nivelului de încadrare şi asigurarea de venituri consistente în raport cu performanţa medicală şi deblocarea tuturor posturilor din sistemul public', a mai susţinut Nassar.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Bihor: Asistenţa medicală de urgenţă, sub o singură comandă în Oradea Asistenţa medicală de urgenţă în Oradea va funcţiona unitar, sub o singură comandă, prin comasarea celor două mari structuri din municipiu care funcţionează la Spitalul Municipal şi la Spitalul Judeţean, a anunţat marţi primarul Ilie Bolojan.
Dr.Tudor Ciuhodaru: Proiectul de act normativ guvernamental scade gravitatea refuzului de a acorda asistenţă medicală de urgenţă Deputatul PC dr.Tudor Ciuhodaru cataloghează proiectul de act normativ guvernamental care prevede scăderea la nivel de contravenţie a refuzului de a acorda asistenţă medicală de urgenţă unui pacient aflat în stare critică drept o aberaţie legislativă.