Cele mai citite
 


Colaborare româno-franceză în oncologie
luni, 18 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - În România vor fi înfiinţate două noi Institute de oncologie şi o nouă structură care va coordona programul naţional de oncologie.

Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, s-a întâlnit marţi, cu o delegaţie franceză condusă de prof.dr. Thomas Tursz, directorul general al Insitutului Oncologic ''Goustave Roussi'' şi şeful Federaţiei Institutelor Oncologice din Franţa.

În urma întâlnirii s-a stabilit ca România şi Franţa să demareze o colaborare care vizează asigurarea de asistenţă tehnică pentru coordonarea institutelor oncologice din România, schimb de informaţii şi crearea unei platforme de cercetare.

''Guvernul României are ca prioritate dezvoltarea reţelei de oncologie, dovadă sunt cele două noi investiţii pe care le avem în vedere, prin înfiinţarea institutelor de la Iaşi şi Timişoara. De asemenea, în cel de-al doilea semestru vom implementa pentru prima oară, la nivel naţional, programe de screening pentru cancerul de col uterin şi cel de sân, având în vedere că înregistrăm cea mai mare incidenţă din Europa la aceste afecţiuni'', a declarat dr. Ion Bazac.

Protocolul în domeniul oncologiei va fi semnat cu ocazia vizitei în ţara noastră a ministrului Sănătăţii din Franţa, Roselyne Bachelot-Narquin. Colaborarea româno-franceză se va dezvolta pe trei planuri: organizatoric, prevenţie şi cercetare.

În domeniul organizatoric, colaborarea va consta în asigurarea asistenţei tehnice necesare înfiinţării, după model francez, a Federaţiei de Oncologie din România. Aceasta va fi o structură la nivel naţional, care va coordona activitatea institutelor de oncologie din ţară şi va gestiona Programul Naţional de Oncologie.

Prevenţia va viza dezvoltarea unei reţele de informaţii pe această temă, schimb de specialişti şi de protocoale.

Cercetarea are ca obiectiv crearea unei platforme de cercetare în domeniul oncologic, care să poată permite participarea laboratoarelor noastre de cercetare în domeniu în proiecte de cercetare europene sau complementare.

România asigură anual, aproximativ 600 milioane lei pentru tratamentul gratuit al bolnavilor de cancer. În acest an, Ministerul Sănătăţii îşi propune derularea a două noi programe de prevenţie, screeningul de cancer de col uterin şi cel de sân, în valoare de aproximativ 70 milioane de euro.

La întrevedere au mai participat reprezentanţi ai Ambasadei Franţei la Bucureşti şi ai Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii.

În România, sunt în evidenţe 400.000 de persoane diagnosticate cu cancer, incidenţa fiind în creştere, acesta ajungând la 50,6% la suta de mii de locuitori.AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Screening naţional pentru cancerul de col uterin, program al Ministerului Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a anunţat, sâmbătă, la Oradea, că în domeniul asistenţei medicale preventive, pentru prima dată în sistemul sanitar s-a făcut primul pas pentru un screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin.
Bănicioiu: Testarea gratuită a cancerului de col uterin - în nouă centre; gândim un program şi pentru cancerul la sân Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, joi, că în România există nouă centre regionale de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, arătând că se gândeşte la un program similar şi pentru cancerul la sân.
Oţetul salvează de cancer de col uterin mii de femei din cartierele sărace ale Indiei Aplicarea în masă a aşa-zisului 'test al oţetului', unul foarte simplu şi ieftin şi care permite diagnosticarea timpurie a cancerului de col uterin, poate reduce cu o treime incidenţa deceselor cauzate de această boală în rândul femeilor din cele mai sărace ţări ale lumii. Rezultatele unui amplu studiu...
Nicolăescu: Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti Programul de screening pentru cancer de col uterin se va desfăşura în acest an în Bucureşti, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precizând că se va pune un accent foarte mare pe prevenţie.
Ministerul Sănătăţii asigură în 10 judeţe screening gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin Programul Naţional de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin va fi funcţional în 10 judeţe, începând din 1 septembrie, urmând ca acesta să fie extins la nivel naţional, a informat miercuri Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat remis AGERPRES.
MS: Anul 2013 va fi unul de reorganizare a Programului naţional de oncologie Ministerul Sănătăţii asigură bolnavii de cancer, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, că Programul naţional de oncologie se înscrie între priorităţile şi obiectivele anului 2013, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei emis luni.