Cele mai citite
 


Cluj: Moştenitorii familiei Hintz vor şi spaţiul muzeal şi piese din Colecţia de Istorie a Farmaciei
marţi, 26 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Moştenitorii familiei Hintz, cărora le-a fost retrocedată clădirea care adăposteşte cea mai valoroasă Colecţie de Istorie a Farmaciei din România, doresc să obţină, în instanţă, şi spaţiul muzeal, şi piese de valoare din patrimoniul statului român.
''În procesul intentat la Cluj-Napoca Muzeului de Istorie a Transilvaniei, de care aparţine Colecţia de Istorie a Farmaciei, descendenţii familiei Hintz, care locuiesc în Germania şi în Ungaria, au formulat şi o pretenţie privitoare la piese din patrimoniul Muzeului, despre care spun că ar fi aparţinut farmaciei 'Sfântul Gheorghe', din secolul al XVI-lea. Dânşii ar trebui să prezinte, concret, în instanţă, documente care să dovedească prezenţa acestor piese în farmacia Sfântul Gheorghe'', a declarat, luni, pentru AGERPRES, muzeograful Radu Crişan, custodele valoroasei colecţii.
El consideră că o astfel de pretenţie ''denotă doar interesul pentru un câştig personal'' şi face abstracţie de faptul că un muzeu nu poate fi evacuat în stradă în nicio ţară civilizată. Clădirea care adăposteşte şi Colecţia de Istorie a Farmaciei a fost retrocedată celor opt descendenţi ai familiei Hintz (ultimii farmacişti activi până 1949) în baza Legii 10/2001.
''Pe descendenţii Hintz îi interesează să valorifice întregul imobil. Statul român trebuie să intervină, să cumpere de la descendenţi întreaga clădire. Colecţia de Istorie a Farmaciei trebuie, fără discuţie, să rămână în spaţiul unde se află acum şi unde a funcţionat timp de aproape 400 de ani, până în 1949, cea mai veche farmacie din oraş. În restul clădirii, care este o clădire monument, poate fi amenajat ''Muzeul Clujului'', pentru că la Muzeul de Istorie a Transilvaniei există obiecte legate de frumoasa istorie a oraşului, care pot fi expuse aici, pentru public'', a spus muzeograful Radu Crişan.
El a amintit că, după ce s-a auzit de acest proces şi de dorinţa descendenţilor Hintz de a evacua muzeul, ''au venit tot felul de 'investitori' din Cluj-Napoca, adică şefi de restaurante, ca să măsoare cu ochiul spaţiul pe care îl şi văd transformat într-o cârciumă''.
După redobândirea imobilului, în 2008, de către moştenitorii Hintz, muzeul a plătind o chirie stabilită de Guvernul României. Muzeograful Radu Crişan subliniază că toate piesele de patrimoniu din colecţie ''sunt bunuri ale statului român, pentru că provin din colecţia prestigiosului profesor Iuliu Orient, care a donat-o statului''.
''Colecţia de Istorie a Farmaciei are, în afară de obiectele de mare valoare europeană, şi o pictură murală extrem de valoroasă, pentru a cărei restaurare s-au făcut demersurile necesare. La Cluj-Napoca au venit experţi de la Bucureşti şi a fost începută investigarea picturii, dar în momentul deschiderii procesului, pregătirile pentru restaurare au fost sistate'', a explicat Radu Crişan, adăugând că pictura reprezintă arborele vieţii înconjurat de cei doi şerpi ai lui Esculap şi un cocor cu o piatră între gheare, simbol al vigilenţei, fiind unică în România. Decoraţia murală a fost comandată de farmacistul Tobias Maucksch, care a lucrat în farmacie o jumătate de veac.
Potrivit directorului Muzeului de Istorie a Transilvaniei, prof.dr. Ioan Piso, la baza constituirii Colecţiei de Istorie a Farmaciei se află colecţia de obiecte farmaceutice transilvănene a profesorului Iuliu Orient, expusă în Muzeul Ardelean, în 1904. În timp, s-au adăugat şi alte donaţii, toate fiind dovezi remarcabile despre activitatea farmaceutică din Transilvania secolelor XVI-XIX.
Juristul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Elena Răchită, a precizat, luni, pentru AGERPRES că descendenţii Hintz au pierdut acţiunea deschisă la Tribunalul Cluj, dar au făcut apel împotriva sentinţei, iar în privinţa pieselor din patrimoniul mobil pe care le pretind ei nu au prezentat niciun act doveditor.
''În cazul în care moştenitorii doresc să vândă clădirea care le-a fost retrocedată - pentru că aşa au anunţat, că o vor vinde -, Ministerul Culturii trebuie să negocieze cumpărarea clădirii, pentru salvarea preţioasei colecţii'', a arătat juristul Elena Răchită.
Farmacia ''Sfântul Gheorghe'' din Cluj-Napoca este a patra, ca vechime, din România. Prima farmacie a fost fondată de saşi, la Sibiu, în 1494, cea de-a doua la Braşov, în 1512, următoarea în 1516 la Bistriţa, iar a patra, tot de saşi, la Cluj, în 1573.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Neurologi şi diabetologi din Europa dezbat probleme medicale la UMF 'Iuliu Haţieganu' Neurologi şi diabetologi din Marea Britanie, Austria, Germania, Ungaria şi România vor participa la o dezbatere privind repercusiunile pe care diabetul zaharat le are asupra sistemului nervos central şi periferic.
Cluj: World Doctors Orchestra susţine concerte caritabile la Cluj, Braşov şi Bucureşti World Doctors Orchestra va susţine joi la Cluj un concert caritabil pentru strângerea de fonduri destinate înfiinţării reţelei naţionale de telemedicină pentru epilepsie, iar alte două concerte similare vor fi susţinute la Braşov pe 27 mai şi la Bucureşti pe 28 mai.
Cluj: Prof. univ. dr. Simona Rednic: Prevalenţa sclerodermiei nu este cunoscută în mod real (interviu) Prof.univ. dr. Simona Rednic, şeful Departamentului de Reumatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, a acordat un interviu AGERPRES, în care oferă detalii despre sclerodermie, o boală rară, dar care afectează epiderma şi organele interne.
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.
Cluj:Senatorul Alexandru Cordoş îşi exprimă dezacordul faţă de proiectul înfiinţării UMF în limba maghiară la Târgu-Mureş Senatorul PSD de Cluj Alexandru Cordoş, vicelider al grupului senatorilor social-democraţi şi secretar al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, îşi exprimă dezacordul faţă de proiectul înfiinţării unei Universităţi de Medicină şi Farmacie (UMF) în limba maghiară la Târgu-Mureş...
Cluj: Proiect cu finanţare europeană pentru ridicarea calităţii programelor de studii medicale şi farmaceutice Cinci universităţi cu profil medical şi farmaceutic din România au elaborat şapte programe de studii, care vor contribui la creşterea calităţii ofertei educaţionale din domeniul sănătăţii, în cadrul proiectului intitulat "Standarde de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul...