Cele mai citite
 


Timiş: Spitalul Militar ar putea fi comasat cu cel Municipal
marţi, 26 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Spitalul Militar 'Dr. Victor Popescu' ar putea fi comasat cu cel Municipal, finanţat de administraţia locală, dacă se va ajunge la o înţelegere între Ministerul Apărării Naţionale şi Primăria Timişoara, a declarat luni, pentru AGERPRES, consilierul local dr. Ciprian Bogdan (PNL).
'Ţinând cont de faptul că avem probleme foarte mari cu spaţiile din Spitalul Municipal, o comasare cu cel Militar ar rezolva, pentru moment, o parte din neajunsuri. Voi ridica problema, în Consiliul Local, pentru demararea unor negocieri cu Ministerul Apărării, deoarece ar fi un lucru convenabil, mai ales că cele două unităţi spitaliceşti sunt foarte apropiate', a precizat Bogdan.
Din cauza faptului că numărul cadrelor militare s-a redus foarte mult în judeţ, după aderarea ţării noastre la NATO, Spitalul Militar din Timişoara nu mai tratează, exclusiv, această categorie socială, ci primeşte şi civili, iar dotările unităţii sunt performante.

'Este, oarecum, paradoxal, deoarece, Spitalul Militar dispune de un spaţiu generos, în timp ce Municipalul este răspândit în mai multe locaţii din oraş, revendicate. Despre construirea unui nou sediu pentru Municipal nu se mai pune problema, de vreme ce pe fostul spaţiu destinat unui astfel de obiectiv se construieşte Institutul Oncologic', a argumentat consilierul local.

Multisecularul Spital Militar din Timişoara este declarat monument istoric şi se află în zona ultracentrală a oraşului.
Începuturile acestuia se leagă de istoria armatei austriece. După 164 de ani de stăpânire otomană, în care populaţia locală nu a putut beneficia de servicii medicale, noii stăpânitori ai Banatului (primul guvernator, Contele de Mercy, Griselini şi Împăratul Josef al II-lea) considerau că ar fi bine ca aici să se construiască un aşezământ de sănătate, mai ales că epidemiile de holeră, ciumă, sifilis şi malarie bântuiau în zonă, afectându-le militarii şi populaţia colonizată aici. Costurile au depăşit câteva sute de mii de florini.

În 1757, se finalizează Spitalul de Regiment, clădirea iniţială având numai parterul şi subsolul, etajul fiind construit ulterior. Capacitatea de 300 de paturi avea să se dovedească, în curând, insuficientă pentru a absorbi numărul mare de bolnavi, mai ales la terminarea campaniilor, când numărul răniţilor depăşea 2.500.
În Spitalul Militar erau îngrijite şi soţiile militarilor, iar medicii militari erau obligaţi să asiste femeile militarilor la naştere, dar şi civili.
Din august 1944, activitatea Spitalului a fost deosebit de intensă, el devenind un adevărat spital de campanie, unde erau trataţi şi prizonierii de război.
În prezent, spitalul dispune de secţii de medicină internă şi chirurgie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Ministrul Duşa spune că este deschis la dialog cu autorităţile locale în privinţa unui transfer de terenuri Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat, joi, că este deschis la dialog cu administraţia locală în ceea ce priveşte transferul unor edificii şi terenuri (foste poligoane de tragere sau cu altă destinaţie, care au deservit Ministerul Apărării, n.r.) în proprietatea autorităţilor judeţene...
Timiş: Medic de la Spitalul NATO din Budapesta operează anevrisme la pacienţi care aşteaptă transplant renal Şeful Clinicii de Chirurgie cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare (IBC) Timişoara, prof. univ. dr. Marian Gaşpar, va efectua, luni, trei intervenţii de anevrism, alături de prof. dr. Csaba Dzsinich, şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului NATO din Budapesta, asupra unor...
Timiş: Candidatul PDL la Primăria Timişoara, Gheorghe Nodiţi, vrea blocarea mafiei imobiliare Candidatul PDL la Primăria Timişoarei, chirurgul Gheorghe Nodiţi, promite că va acţiona energic pentru blocarea mafiei imobiliare din oraş, care a pus în pericol actul medical din anumite unităţi medicale ce funcţionează în imobile cumpărate de cetăţeni de etnie romă.
Timiş: Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean, modernizată după o investiţie de aproape 150.000 de euro Proiectul de renovare şi modernizare a Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara s-a finalizat, după o investiţie totală de aproape 150.000 de euro, din care 55.000 de euro au fost alocaţi de Consiliul Judeţean Timişoara, diferenţa fiind acoperită din donaţii şi sponsorizări de...
Timiş: Două proiecte cu fonduri UE în valoare de 4 milioane de euro vor fi demarate de centrul OncoGen Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, unicul de acest fel de la Viena spre limita estică a Europei, va lansa în această săptămână două proiecte europene în valoare totală de patru milioane de euro, potrivit prof.univ.dr.Virgil...