Cele mai citite
 


Fumatul masiv la peste 50 de ani măreşte de două ori riscul de Alzheimer
miercuri, 27 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Fumatul masiv între 50 şi 60 de ani ar putea mări de peste două ori riscul de a dezvolta boala Alzheimer şi alte forme de demenţă după 20 de ani, arată un studiu realizat de medici finlandezi, publicat luni în Statele Unite.

Doctorul Minna Rusanen de la Universitatea Finlanda de Est şi colegi ai săi de la spitalul universitar din Kuopio au analizat datele medicale de la 21 123 de membri ai unui sistem de îngrijire, care au participat la un studiu desfăşurat între 1978 şi 1985, când aveau între 50 şi 60 de ani. Diagnosticele de Alzheimer şi alte forme de demenţă au fost puse între ianuarie 1994 şi iulie 2008, când pacienţii aveau în medie 71,6 ani, potrivit studiului apărut în ediţia online a Archives of Internal Medicine.

În total, 5 367 participanţi la studiu (25,4%) au fost diagnosticaţi cu demenţă într-o perioadă medie de 23 de ani, dintre care 1 136 cu Alzheimer şi 416 cu demenţă vasculară. Printre bolnavi, cei care fumaseră mai mult de două pachete de ţigări pe zi când aveau peste 50 de ani prezentau un risc foarte ridicat să facă diferite forme de demenţă, îndeosebi Alzheimer, faţă de nefumători. Foştii fumători sau cei care au fumat mai puţin de o jumătate de pachet pe zi la peste 50 de ani nu prezentau risc crescut să facă bolile menţionate.

Legătura între fumat şi demenţă n-a fost diferită în funcţie de rasă sau sex, precizează cercetătorii.

Fumatul este un factor de risc bine cunoscut în atacurile cerebrale şi ar putea contribui şi la pericolul de demenţă vasculară, prin aceleaşi mecanisme. În plus, ţigările contribuie la creşterea stresului şi la inflamarea vaselor despre care se crede că joacă un rol important în dezvoltarea bolii Alzheimer.

'Se poate ca fumatul să fie un factor în dezvoltarea demenţei, prin intermediul sistemului vascular şi al neurodegenerescenţei', arată autorii studiului. Totuşi, 'legătura între fumat şi riscul bolii Alzheimer...face obiectul unei controverse, unii cercetători sugerând că ţigările chiar ar micşora riscul declinului cognitiv', adaugă ei.

În concluzie, cercetătorii arată că studiul lor este 'primul care stabileşte legătura între riscul crescut, pe termen lung, de a suferi de forme de demenţă - printre care Alzheimer - la persoanele care fumează mult între 50 şi 60 de ani, într-un grup multietnic extins'.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Cu cât pensionarea intervine mai târziu, cu atât mai mic este riscul de Alzheimer (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi stabileşte o legătură directă şi semnificativă între vârsta de pensionare şi riscul de a dezvolta o formă de demenţă: stimularea intelectuală ar putea să o prevină sau să îi întârzie apariţia, scrie lepoint.fr.
Omega 3 din peşte nu încetineşte boala Alzheimer, susţine un studiu Washington, 2 nov /Agerpres/ - Uleiurile din gama Omega 3, care se găsesc în peşte, nu încetinesc procesul de demenţă senilă asociat cu Alzheimerul, potrivit unui nou studiu care pune sub semnul întrebării efectele beneficiile raportate de cercetările anterioare, transmite marţi Efe.
Creşterea numărului de cazuri de demenţă în ţările Europei occidentale, infirmată de un studiu de ultimă oră Contrar previziunilor alarmiste formulate în unele studii, numărul persoanelor care suferă de demenţă - inclusiv de boala Alzheimer - este în curs de stabilizare în ţările Europei occidentale, potrivit unui studiu publicat vineri de un grup de experţi în revista 'The Lancet Neurology', citat de AFP.