Cele mai citite
 


Când te îndrăgosteşti creierul activează 12 zone cerebrale
miercuri, 27 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Alchimia iubirii şi a sentimentelor intrigă oamenii de ştiinţă mai mult decât poeţii. De la Universitatea din Syracuse a venit o cercetare foarte recentă care dă un verdict definitiv pentru ''coup de foudre'': pentru a te îndrăgosti e nevoie de o cincime de secundă, informează Corriere della Sera de marţi.

În acea străfulgerare se activează 12 zone cerebrale care lucrează în echipă pentru a elibera substanţe euforizante, dopamina, oxitocina, adrenalina, cu efecte similare celor ale cocainei. Totul pentru a produce acea stare de beatitudine care înseamnă întuneric în jurul tău şi numai o persoană luminată, palpitaţii şi incapacitate de a verbaliza.

Dacă tânărul psiholog Stephanie Ortigue, care a coordonat cercetarea şi a publicat-o în Journal of Sexual Medicine, are dreptate, atunci ar trebui să se uite pentru totdeauna implicarea inimii?

Potrivit sociologului Francesco Alberoni, care a studiat mecanismele amoroase încă de când a publicat în 1979 prima ediţie a cărţii ''Îndrăgostirea şi iubirea'', inima nu a avut niciodată vreo legătură cu îndrăgostirea, totul plecând de la creier. El precizează mai ales că este greşit să spui că un ''coup de foudre'' este acelaşi lucru cu a te îndrăgosti. Din primul poate rezulta iubirea, dar şi nu, totul se poate termina acolo deoarece îndrăgostirea este un proces, o revoluţie realizată în doi în care se pun în mişcare o infinitate de lucruri, îţi răstoarnă viaţa''.

Lista iubirilor celebre provocate de ''coup de foudre'' este lungă. Fulgerătoare a fost pentru Napoleone Bonaparte întâlnirea cu Giuseppina de Beauharnais, după unii la un bal dat de Barras, după alţii deoarece ea i-a cerut o audienţă pentru o favoare. Cu siguranţă a fost dragoste la prima vedere pentru frumoasa creolă cu care s-a căsătorit împăratul francez, pentru a divorţa după 13 ani, în 1809, lichidând povestea lor cu cinism: ''Mi-a înfrumuseţat viaţa timp de 15 ani''.

''Atunci când vii după o lungă perioadă de anxietate şi nemulţumire, dragostea la prima vedere, cum o numesc clientele mele, sau fantezie cum o numesc eu, reprezintă aproape o răscumpărare - comentează prihologul Gianna Schelotto.

Un ''coup de foudre'' poate ruina o viaţă şi nu numai a doamnelor. Ştie câte ceva despre acest lucru compozitorul german Johannes Brahms, ţintuit de o pasiune pentru Clara Wieck, soţia compozitorului Robert Schumann. Aşa cum a relatat scriitorul Luigi Guarnieri în cartea ''O stranie poveste de iubire'', l-a împiedicat pe Brahms să trăiască alte poveşti de dragoste, cu o dureroasă renunţare la viaţă.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şase lucruri ştiinţifice despre dragoste şi sex Cum reacţionează creierul când suntem îndrăgostiţi? Cât timp ne petrecem gândindu-ne la sex? La ce se uită în primul rând bărbaţii când privesc o femeie? Sunt lucruri pe care oamenii de ştiinţă le-au analizat şi au găsit răspunsuri. Sunt puţine lucruri care ne bulversează viaţa ca dragostea şi nu este...
Oxitocina, sau hormonul dragostei, i-ar putea vindeca pe cei căzuţi în patima beţiei O echipă de cercetători australieni de la Universitatea din Sydney a conceput un preparat împotriva dependenţei de alcool în baza oxitocinei, substanţă numită şi hormonul dragostei. În prezent, preparatul se află în stadiu de experimentare clinică pe animale, transmite portalul MedDaily.
Cercetare: computerul care simulează schizofrenia Cercetătorii americani au creat un model informatic capabil să simuleze unele aspecte ale schizofreniei. Una din teoriile asupra cauzei schizofreniei sugerează că în urma unui exces de dopamină, creierul tinde să reţină prea multe detalii irelevante. Schizofrenicii devin astfel copleşiţi de numărul ...
Oxitocina determină percepţia bărbaţilor despre mame Concentraţia de oxitocină, supranumită şi 'hormonul dragostei' influenţează felul în care bărbaţii se raportează la mamele lor, dacă se simt mai apropiaţi de acestea sau dacă sunt mai critici sau mai distanţi, conform unui material publicat de cotidianul britanic The Telegraph.
Prof. dr. Eduard Apetrei: Hipertensiunea arterială domină bolile de inimă Hipertensiunea arterială domină bolile de inimă, fiind o afecţiune răspândită, însă doar aproximativ 30% dintre cei care au această suferinţă ştiu despre ea, a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Eduard Apetrei de la Institutul de Cardiologie şi Chirurgie Cardio-Vasculară "C.C. Iliescu".
Dragostea are o componentă biologică pe care nu o putem controla (cercetători spanioli) Ştiinţa a demonstrat de-a lungul anilor că dragostea este însoţită de o componentă biologică ce influenţează modul în care simţim acest sentiment, îl arătăm şi ne comportăm când suntem marcaţi de el, reaminteşte publicaţia El Mundo într-un articol de marţi în care explică neuro-fiziologia iubirii.