Cele mai citite
 


Ziua Mondială a Hepatitei marcată pentru al doilea an în România
luni, 18 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hepatita
 

Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Anul acesta, pe 19 mai, România marchează pentru a doua oară consecutiv, Ziua Mondială a Hepatitei, alături de celelalte ţări ale lumii.

Ziua Mondială a Hepatitei este organizată în fiecare an de Alianţa Mondială pentru Hepatită, o coaliţie globală, cu sediul la Geneva, care reuneşte grupuri reprezentative de pacienţi din Europa, zona Est-Mediteraneană, Africa de Nord, America de Nord, America de Sud, Australia, Asia şi Pacificul de Vest. Toţi aceşti pacienţi şi-au luat angajamentul de a atrage atenţia asupra pericolului răspândirii virusurilor hepatitice şi de a schimba destinul oamenilor cu hepatită cronică virală. Proiectul este dezvoltat în primul rând pentru a-i ajuta pe oameni să înţeleagă ce înseamnă hepatita virală cronică, dar şi pentru a determina autorităţile medicale şi politice să sprijine programele naţionale de educare a populaţiei,de prevenire şi tratare a bolii.

Ziua Mondială a Hepatitei este susţinută în întreaga lume de compania Bristol Myers-Squibb, devenită sponsorul de platină al acestui eveniment anual.

În România, pe 19 mai, compania Bristol Myers-Squibb va încerca sa tragă un semnal de alarmă pentru conştientizarea hepatitei cronice B, care este una dintre cele mai severe şi agresive tipuri de hepatită. Virusul hepatitic B este considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) al doilea agent cu potenţial oncogen după tutun.

Campania urmăreşte informarea populaţiei despre pericolul hepatitei B, căile de transmitere a virusului (cele mai des întâlnite fiind transmiterea pe cale sexuală şi cea verticală de la mamă la făt), modalităţile de prevenire şi necesitatea tratării atunci când este diagnosticată.

Campania va începe cu o conferinţă de presă de Ziua Mondială a Hepatitei şi va continua în lunile următoare cu o serie de acţiuni educative pentru media şi pentru publicul larg.

Alianţa Mondială pentru Hepatită atrage atenţia că în lume, 1 persoană din 12 suferă de hepatită virală, iar mulţi dintre cei infectaţi nici măcar nu ştiu acest lucru, pentru că, adesea, hepatita virală nu are simptome caracteristice. Cei infectaţi sunt potenţiale surse de infecţie pentru oamenii din jurul lor.

Hepatita B este cea mai răspândită infecţie hepatică severă. Virusul hepatitei B este de 50 până la 100 de ori mai contagios decât HIV (virusul imunodeficienţei umane), care determină maladia SIDA, şi deci poate fi transmis mult mai uşor de la o persoană la alta. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în jur de 2 miliarde de oameni din întreaga lume au intrat în contact cu cu virusul hepatitei B şi aproximativ 350 de milioane de oameni sunt infectaţi cronic.

În România, aproape 1 milion de oameni (între 2% şi 7% din populaţie – conform estimărilor OMS) suferă de hepatită cronică B şi ca urmare sunt supuşi riscului să dezvolte complicaţii.Netratată, această formă de hepatită poate provoca ciroză sau cancer hepatic şi, în final, decesul. Agerpres/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială a Hepatitei Marcarea Zilei Mondiale a Hepatitei la 28 iulie a fost iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, pentru a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică. Această dată a fost aleasă şi ca un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iul. 1925 - 5 apr. 2011)...
Ziua mondială a hepatitei În fiecare an la 28 iulie este marcată Ziua mondială a hepatitei, o boală care afectează din ce în ce mai multă populaţie din întreaga lume.
Ce este hepatita B? Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume (VHB), care poate evolua catre complicatii gfrave- ciroza sau cancerul hepatic. VHB, virusul care cauzeaza hepatita B, se poate transmite prin fluidele corporale (sperma, secretii vaginale, saliva), prin...
Hepatita C, o problemă de sănătate publică Ziua Mondială a Hepatitei a fost marcată, marţi, prin lansarea la Bucureşti a studiului 'Hepatita C, prevalenţă şi probleme la nivel regional'.
Teleorman: Ziua Mondială a Hepatitei, marcată în municipiul Alexandria Zeci de cetăţeni ai municipiului Alexandria au stat la coadă în prima parte a zilei, într-un spaţiu special amenajat în centrul oraşului, pentru a-şi verifica valorile glicemiei şi tensiunea arterială, teste ce ar putea contribui la descoperirea hepatitei.
Ziua Mondială a Hepatitei Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu Alianţa Mondială a Hepatitei (WHA), Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice (ELPA) şi Alianţa Pacienţilor Cronici din România, marchează pe 28 iulie, în Parcul Unirii din Bucureşti, Ziua Mondială a Hepatitei...