Cele mai citite
 


Educaţie medicală pentru prevenţia bolilor cardiovasculare
miercuri, 27 octombrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Boala cardiovasculară este principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabilă de 17 milioane de decese în fiecare an.

Specialiştii estimează că în zece ani numărul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an. Potrivit studiului EuroAspire III, 50% din totalul deceselor din Europa sunt provocate de bolile cardiovasculare.

Dintre ţările europene, cele mai afectate de bolile cardiovasculare, în termeni de mortalitate şi incidenţă, sunt cele centrale şi estice, a spus marţi, într-o conferinţă de presă, dr. Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

România se află în primele 4 locuri în lume în ceea ce priveşte mortalitatea de cauză cardiovasculară. Riscul de apariţie a bolii cardiovasculare la populaţia adultă din România în următorii 10 ani este de 3,5%.

În acest context, Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), în parteneriat cu Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis, demarează un program de educaţie medicală adresat pacienţilor din aproximativ 30 de oraşe ale ţării. Primul modul al programului cu tema 'Ne preocupă sănătatea noastră? Putem preveni afecţiunile cardiovasculare?', desfăşurat în perioada 26 octombrie 2010 - martie 2011, va implica peste 60 de medici formatori cu vastă experienţă în practicarea medicinei de familie şi peste 10.000 de pacienţi, care vor participa la prezentări şi discuţii despre factorii de risc cardiovascular, despre importanţa prevenţiei şi soluţii de tratament.

'Din păcate, majoritatea pacienţilor au dificultăţi în respectarea recomandărilor şi în asumarea unui stil de viaţă sănătos: alimentaţie corectă, menţinerea unei greutăţi corporale în limite normale, renunţarea la fumat, efectuarea de exerciţii fizice în mod regulat, şi, ceea ce este foarte îngrijorător, au o aderenţă scăzută la tratament. Nerespectarea acestor recomandări creşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare. Spre exemplu, fumătorii au risc dublu de a face infarct miocardic, obezitatea este cauza majoră a diabetului zaharat de tip 2, sedentarismul dublează riscul afecţiunilor coronariene. Prin intermediul acestui program de educaţie medicală pentru pacient dorim să încurajăm comunicarea medic - pacient, urmărind trei elemente cheie: informare , educare şi motivare. Mă refer aici la informarea şi educarea pacienţilor astfel încât să înţeleagă ce înseamnă un stil de viaţă sănătos şi la motivarea acestora în vederea adoptării unui regim de viaţă echilibrat, efectuării unor controale medicale regulate, respectării tratamentului recomandat şi conştientizării riscurilor la care se expun în caz contrar', a declarat dr. Rodica Tănăsescu.

Primul modul al programului va avea drept subiect 'Boala arterială periferică'. Pe lângă prezentările medicilor, pacienţii vor beneficia de broşuri informative şi determinări gratuite ale indicelui gleznă-braţ utilizate pentru depistarea bolii arteriale periferice. În funcţie de rezultatele testelor, pacienţii vor fi îndrumaţi către medici specialişti, fiind monitorizaţi îndeaproape de medicii lor de familie.

'Aceste întâlniri vor fi realizate cu ajutorul unor medici formatori cu o bogată experienţă în practica medicinei de familie. Informaţiile vor fi furnizate pacienţilor într-o formă prietenoasă şi pe înţelesul lor. Abordăm fiecare factor de risc cardiovascular în parte, explicând ce rol joacă în creşterea riscului de evenimente cardiovasculare, cum poate fi controlat şi modificat. Ne dorim ca pacienţii noştri să înţeleagă că este mult mai uşor şi eficient să prevenim, decât să tratăm. De asemenea, ne propunem ca prin aceste întâlniri să consolidăm relaţia medic-pacient, în vederea obţinerii unei cooperări informate a pacientului şi a creşterii complianţei la tratament', a explicat dr. Rodica Tănăsescu.

'Educaţia medicală insuficientă, alături de omniprezenţa factorilor de risc cardiovascular şi de nerespectarea recomandărilor medicale privind stilul de viaţă şi tratamentul sunt principalii factori care au transformat boala cardiovasculară în inamicul public numărul unu. De aceea ne bucurăm că în parteneriat cu SNMF demarăm acest program de educaţie medicală pentru pacienţi. Sprijinind asistenţa medicală primară şi educarea susţinută a pacienţilor, vom încerca să contribuim activ la reducerea frecvenţei bolilor cardiovasculare şi a complicaţiilor acestora în România', a declarat Simona Cocoş, general manager Zentiva, parte a Grupului sanofi-aventis.

Compania va rămâne un partener pe termen lung al medicilor de familie, fiind un angajament asumat, menţinând o legătură strânsă cu comunitatea medicală, în vederea identificării celor mai eficiente şi accesibile soluţii de tratament, dar şi a demarării unor astfel de proiecte de educaţie medicală, centrate pe nevoile pacienţilor.

Notare
Comentarii
de florentina
Romanii mananca prost si nu se trateaza. si ca un bun roman ce sunt asa am facut si eu pana am ajuns la urgente anul trecut la Clinicco din Brasov cu diagnosticul neasteptat de nimeni de infarct miocardic.se pare ca din cauza stilului de viata pe care il duceam in acea perioada si datorita faptului ca nu am dat atentie tensiunii cu valori mult mai mari decat de obicei. Am avut noroc ca am ajuns la timp si ca am dat de niste medici foarte buni

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Prevalenţa bolii cronice de rinichi, în creştere Boala cronică de rinichi, diabetul şi bolile cardiovasculare sunt principalii factori implicaţi în reducerea semnificativă a speranţei de viaţă a populaţiei, iar specialiştii estimează că diabetul determină o creştere de aproximativ 12 ori a riscului de boală cronică de rinichi în stadiul terminal, în...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Stilul de viaţă sănătos reduce riscul de îmbolnăvire cardiovasculară Obezitatea şi diabetul sunt consecinţele unui stil de viaţă nesănătos, de aceea se impune o alimentaţie echilibrată cu multe fructe şi legume şi mişcare, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire cardiovasculară, a declarat, vineri, prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, cu prilejul...
Timiş: Riscul îmbolnăvirii cardiovasculare, testat prin metoda cartonaşelor Aproape 2.000 de timişoreni care au accesat site-ul soscardio.ro au completat online, până luni, Testul Cartonaşelor, prin care îşi pot evalua riscul îmbolnăvirii cardiovasculare. Parcurgerea testului îi poate ajuta pe cei interesaţi să aibă o stare bună de sănătate să evite factorii de risc care le...
Testări medicale gratuite pentru vârstnici Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie 'Ana Aslan', cu sprijinul companiei Zentiva, asigură pe 1 octombrie, cu prilejul marcării Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, testări gratuite pentru depistarea osteoporozei, determinarea glicemiei, a tensiunii arteriale şi a colesterolului...