Cele mai citite
 


CANCERUL DE PROSTATĂ
duminică, 27 octombrie 2013   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Articole medicale, Oncologie, Urologie
 

 

 Prostata este o glandă a sistemului reproductiv masculin de mărimea unei nuci situată anterior de rect şi sub vezica urinară, înconjurând uretra. O data cu înaintarea în vârstă tinde să-şi mărească dimensiunile putând duce la îngustarea uretrei şi modificarea (reducerea) fluxului urinar.

 

 

Cancerul de prostată apare datorită înmulţirii necontrolate a celulelor prostatei de cauze necunoscute existând mai multe ipoteze în acest sens.
Pe parcursul vieţii, un bărbat prezintă un risc mediu de 16% să fie diagnosticat cu cancer de prostată şi un risc de 3% să decedeze din această cauză. Cancerul de prostată se află printre principalele cauze de deces datorat cancerelor din rândul bărbaţilor, situându-se pe locul II, primul loc fiind ocupat de cancerul pulmonar.
 
Riscul de cancer de prostată în funcţie de vârstă
45 ani....................................................................................risc de 1/2500
50 ani....................................................................................risc de 1/476
55 ani.....................................................................................risc de 1/120
60 ani.....................................................................................risc de 1/43
65 ani ....................................................................................risc de 1/21
70 ani .....................................................................................risc de 1/13
75 ani.......................................................................................risc de 1/9
Peste 75 ani...............................................................................risc de 1/6
 
Screeningul reprezintă căutarea semnelor unei boli la persoane care nu au simptome pentru boala respectivă, iar screening-ul cancerului de prostată reprezintă cautare bolii în fazele incipiente când tratamentul are eficacitate maximă. Pentru cancerul de prostată, acest screening inculde:
 
- tuseul rectal pentru examinarea prostatei (realizat de către medicul urolog)
- determinări de laborator ale PSA şi free PSA.
 
Se recomanda determinarea PSA pentru screening la bărbaţii peste 50 ani, iar la cei cu antecedente în familie de cancer de prostată (tată, fraţi) se recomandă începerea screening-ului de la vârsta de 40 ani.
PSA este un antigen specific prostatic făcând parte din categoria markerilor tumorali care este produs de celulele epiteliale ale prostatei şi este eliberat în sânge. PSA are o componentă liberă în sânge nelegată de diferite proteine (free PSA), componenta care se poate determina din sânge şi se exprimă sub formă procentuală.
 
Determinarea PSA este utilă nu doar pentru screeningul cancerului de prostată ci şi pentru monitorizarea tratamentului cancerului de prostată (tratament chirurgical, radioterapie, hormonoterapie) şi pentru monitorizarea eventualelor recurente.
 
PSA este un marker mai specific şi mai sensibil decât alţi markeri ai prostatei ( ex. Fosfataza acidă prostatică), având o acurateţe mai mare şi în monitorizarea tratamentului şi a recurentelor cancerului.
 
Nivelele PSA sunt funcţie de vârstă, rasă şi sunt influenţate de:
- anumite proceduri medicale (tuseu rectal, biopsie sau chirurgie a prostatei)
- ejaculare
- volumul prostatei
- diferite infecţii (infectii urinare, prostatite)
- de anumite tratamente (Finasteride = PROSCAR).
 
De aceea rezultatele analizelor de laborator trebuie să fie interpretate de un medic specialist în context clinic.
Valori ale PSA peste 4 ng/ml nu se asociază obligatoriu cu cancerul de prostată existând aşa numita ‘zona gri de diagnostic’ la valori ale PSA între 4 -10 ng/ml când este foarte utilă determinarea freePSA care ajută la  diferenţirea între hipertofiile benigne de prostată şi cancer ( freePSA < 23% creşte probabilitatea prezenţei cancerului de prostată).
 
Determinarea PSA şi freePSA se realizează din sânge din aceeaşi recoltă fără cerinţe speciale luându-se în calcul factorii de care sunt dependenţi, rezultatele necesitând interpretarea unui medic specialist în context clinic.
Valori crescute ale PSA apar în cancerul de prostată, prostatite şi hipertrofia benignă de prostată.
 
Dr. Andreea Alexandru
Medic Specialist Medicină de Laborator
MEDCENTER Bucureşti
021/331.05.99; 031/405.64.88

 

Notare
Comentarii
de Gheorghe
a - Mersul pe bicicleta 2 ore, doua zile la rand,
determina o crestere semnificativa a valorii rezultatului PSA, la un barbat de peste 60 de ani ?
b - Analiza PSA trebuie facuta inainte, cu minim doua trei zile, de a avea contact sexual cu ejaculare pentru a avea un rezultat mai exact ?
c - Pentru corectitudinea analizei PSA, aceasta trebuie facuta avand vezica urinara golita ?

de mihai
val 10ng/ml poate fi cancerigen?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Prof. Ioan Coman - Relansăm campania de screening pentru depistarea precoce a cancerului prostatic Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca relansează luni campania de screening pentru depistarea precoce a cancerului prostatic iar clujenii de peste 50 de ani pot veni să facă testele specifice şi la nevoie o biopsie eco-ghidată, a anunţat sâmbătă prof. univ. dr. Ioan Coman, şeful Secţiei de Urologie...
Ioanel Sinescu recomandă screening pentru cancer de prostată în cazul bărbaţilor cu vârste de peste 50 de ani Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostată ar trebui făcut de orice bărbat care are peste 50 de ani, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, Ioanel Sinescu.
Bolile de prostata-tumori canceroase sau necanceroase ? În numai 10 ani cancerul de prostată a urcat, la nivel mondial, de pe locul 3 pe locul secund privind cauza mortalităţii de cancer în rândul bărbaţilor, reprezentând una din cele mai frecvente forme de cancer la bărbaţi.
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Prof. Richard Albin: Testul PSA - util când se urmăreşte evoluţia după tratament pentru prostată Testarea antigenului specific prostatei - PSA - este folositoare atunci când se urmăreşte evoluţia unui tratament sau în cazul în care un bărbat a avut o rudă de gradul I cu cancer, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, profesorul american Richard Albin, descoperitorul acest antigen.
Timiş: Prima operaţie în cancer de prostată, cu un robot ultraperformant, la Spitalul Judeţean O echipă complexă de chirurgi şi urologi de la Spitalul Judeţean Timişoara au efectuat, joi, prima operaţie cu un robot ultraperformant, proaspăt achiziţionat, în cazul unui pacient cu cancer de prostată.