Cele mai citite
 


Combinatii de evitat
joi, 28 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Leacuri din batrani, Stiri, Alergologie si Imunologie, Neurologie
 

 

 Ghidul de mai jos va poate ajuta sa evitati combinarea medicamentelor obisnuite cu plante, suplimente si alimente care pot provoca probleme. Atentie, lista nu este exhaustiva. 
Daca luati alt medicament pentru oricare dintre afectiunile urmatoare, cereti opinia medicului sau a farmacistului asupra interactiunilor posibile. Pentru a fi sigur ca totul este bine, enumerati-i toate medicamentele, preparatele din plante sau alimentele pe care le utilizati in scop terapeutic.

 

 

- Alergii . Daca luati antihistaminice sau hidroxizin, evitati plantele sedative ca pasiflora sau valeriana : pot amplifica efectul sedativ al medicamentelor.
 
- Angina pectorala . Daca luati beta-blocante, evitati ghimpele si fumarica. Pot creste efectul medicamentului.

- Anxietate . Daca luati hipnotice si sedative usoare, evitati ciubotica cucului, vascul si yohimbe: pot creste efectele acestor medicamente. De asemenea, evitati plantele sedative ca pasiflora, gura lupului si valeriana : pot creste efectele sedative ale medicamentelor.
- Arsuri la stomac provocate de refluxul acid . Evitati plantele care contin mentol ca menta : va pot inrautati refluxul.

- Astm . Daca luati teofilina, evitati carbunele sau guarana : scad efectul medicamentului; evitati sunatoarea: poate scadea nivelurile sangvine ale medicamentului; evitati ephedra: intensifica efectul medicamentului.

- Boli autoimune sau boli inflamatorii ca tendinita ori alergii sau astm . Daca luati aspirina sau alte antiinflamatoare nesteroidiene, evitati ginkgo biloba : poate creste efectul anticoagulant al medicamentelor.

- Constipatie. Daca luati laxative, evitati aloe , cascara sagrada, patlagina , rubarba, siminichia si stevia: si ele pot avea efect laxativ .

- Contraceptie orala . Daca folositi pilule sau plasturi cu estrogeni , evitati sunatoarea: poate reduce eficienta contraceptiei.

- Dependenta de nicotina . Daca luati medicamente care contin nicotina , evitati creasta cocosului: creste efectul medicamentelor.

- Depresie . Daca luati antidepresive ISRS (inhibitori selectiv serotonin ), evitati plantele care au efect asupra sistemului nervos sau asupra dispozitiei: pot creste efectele medicamentelor si pot provoca sedare excesiva, letargie sau confuzie. Daca luati antidepresive IMAO (inhibitori de monoamino-oxidaza), evitati ghimpele, ardeiul iute, galantamina, ginkgo biloba , ginsengul si tonka: pot creste efectul medicamentelor sau provoca reactii toxice.

- Dureri . Daca luati aspirina, evitati ginkgo biloba , castanul salbatic, plopul si perisorul: pot subtia prea mult sangele.

- Dureri de cap sau oboseala . Daca luati medicamente care contin cofeina, evitati creatina : scade efectul medicamentelor. De asemenea, evitati ginsengul asiatic, ephedra, guarana , yerba mate si yohimbe: cresc foarte mult anxietatea, insomnia, tensiunea arteriala si ritmul cardiac .

- Epilepsie. Daca sunteti in tratament cu carbamazepina sau fenitoina, evitati sunatoarea: scade nivelurile sangvine ale medicamentelor.

- Hipercolesterolemie . Daca sunteti in tratament cu inhibitori de HMG-CoA reductaza sau statine, evitati sucul de grep: poate inhiba enzimele intestinale care ajuta organismul sa absoarba aceste medicamente.

- Hipertensiune arteriala . Daca sunteti in tratament cu diuretice, evitati buchii, matasea de porumb , papadia, strugurii ursului si coada soricelului : sunt diuretice si pot creste efectul medicamentelor.

- Hipertensiune arteriala sau insuficienta cardiaca congestiva. Daca sunteti in tratament cu blocante ale canalelor de calciu , evitati sucul de grep: creste absorbtia acestor medicamente. Daca luati orice blocant al canalelor de calciu sau inhibitori ai enzimei de conversie, evitati cele mai multe remedii din plante: pot altera efectele medicamentelor.

- Infarct miocardic , fibrilatie atriala, tromboza venoasa, embolie pulmonara sau accident vascular cerebral . Daca sunteti in tratament cu anticoagulante, evitati remediile din plante. Daca aveti oricare dintre aceste boli, nu trebuie sa luati nimic — nici macar suplimente — inainte de a va consulta cu medicul.

- Insuficienta cardiaca congestiva sau fibrilatie atriala. Daca sunteti in tratament cu glicozide cardiace ca digitoxina sau digoxinul, evitati cele mai multe medicamente pe baza de plante, deoarece aceste afectiuni nu sunt compatibile cu automedicatia: nu luati nimic fara consult de specialitate.

- Menopauza. Daca sunteti in tratament cu etiniestradiol, estrogeni combinati sau estradiol, evitati grepul: creste absorbtia medicamentelor. Daca sunteti in tratament cu estrogeni combinati, evitati plante ca trifoiul rosu, care contin izoflavone : pot provoca supraincarcare hormonala.

- Nevralgie. Daca sunteti in tratament cu carbamazepina, evitati sunatoarea: scade nivelul sangvin al medicamentului.

- Tuse . Daca sunteti in tratament cu codeina, evitati plantele cu tanin, ca strugurii ursului, ceaiul negru sau verde si ceaiul din frunze de zmeur : pot inhiba absorbtia medicamentului.
 
Articol preluat de pe www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Valeriana Valeriana este cunoscută pentru calităţile sale sedative şi capacitatea sa de a relaxa sistemul nervos central şi grupele musculare netede. Planta este considerată un tratament valoros pentru insomnie, având o tradiţie de sute mii de ani.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Remedii alimentare pentru insomnie Insomnia reprezintă incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-şi menţine somnul pe o perioadă de câteva ore şi are cauze multiple: prezenţa unei patologii, viaţa stresantă, consumul excesiv de cofeină sau alcool, regimul de viaţă dezordonat, dependenţa de droguri.
Alergiile de primăvară În această perioadă apar tot mai multe probleme cauzate de alergiile de sezon, puful de la copaci, praful şi polenul fiind doar câteva dintre cauzele apariţiei acestora în perioada de primăvară.
LEACURI DIN GRÃDINÃ: Pătlagina Pătlagina (Plantago major L.) este o plantă ierboasă din familia Plantaginaceae care creşte în grădini, la marginea culturilor sau a drumurilor. Pătlagina îngustă (Plantago lanceolata L.,o specie de pătlagină cu frunze înguste) şi Pătlagina moale (Plantago media L., cu frunzele moi) cresc prin fâneţe...
Cum tratam insomnia cu ajutorul alimentelor Insomnia este o afectiune care se manifesta prin perturbari ale somnului: incapacitatea de a adormi, sau trezirea dupa un scurt episode de somn si inabilitatea de a adormi din nou. Insomnia influenteaza starea psihica, productivitatea, puterea de concentrare. Printre efectele insomniei se numara...