Cele mai citite
 


Tulburarile de alimentatie
joi, 28 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Boli de nutritie
 

 Tulburarile de alimentatie afecteaza 3% din populatia adulta a lumii constituind una dintre problemele cele mai grave pe care specialistii in nutritie, neurologii si psihiatrii se straduie sa le eradicheze. Ca in cazul oricarei alte afectiuni psihosomatice, exista diferente de simptomatologie de la pacient la pacient, iar tratamentul trebuie intotdeauna adaptat la persoana afectata. Totusi, cum recunoastem tulburarile de alimentatie?

 

Anorexia este o tulburare in care o persoana se infometeaza, refuzand ingerarea unei cantitati suficiente de mancare, ceea ce se traduce printr-o greutate corporala mai mica decat cea normala.
 
Principalele simptome care stau la baza diagnosticarii sunt:
•    O acuta frica de ingrasare sau de luare in greutate, chiar daca momentan greutatea este sub cea normala.
•    Refuzul de a-si mentine greutatea in limitele considerate normale pentru varsta si inaltimea pacientului.
•    Are indicele de masa corporala mai egal sau mai mic de 17.5;
•    Prezinta o tendinta de deformare a realitatii atunci cand este vorba de perceptia propriului corp (greutate, dimensiuni, forma);
•    Contesta gravitatea greutatii actuale (prea scazute).
•    Pentru femeile ce au trecut de pubertate, unul din simptome e lipsa menstrei (amenoree) sau absenta ei pentru cel putin 2 luni consecutive

Exista doua tipuri de anorexie nervoasa: unul restrictiv in care persoanele afectate reduc cantitatea de mancare drastic, sub limita normala, scad in greutate prin post autoimpus sau/si exercitii excesive, afectand aproximativ 60% dintre persoanele cu tulburari de alimentatie. Al doilea tip de anorexie nervoasa este insotit de episoade de alimentare incontrolabila dupa care este indusa voma sau sunt utilizate laxative si diuretice in exces pentru a evita absorptia alimentelor. Acest comportament seamana cu al persoanelor ce sufera de bulimie nervoasa.

Bulimia se caracterizeaza prin episoade de alimentare necontrolate in care indivizii experiementeaza pierderea autocontrolului in ceea ce priveste mancarea, consumand cantitati uriase la o singura masa. Apoi, se iau masuri drastice pentru a evita cresterea in greutate: voma autoindusa, abuzul de laxative, abuzul de diuretice, post, exercitii excesive. Ca si persoanele afectate de anorexie, si bulimicii se autoevalueaza in functie de greutate si de forma, valoarea persoanala fiind data exclusiv de aceste variabile.
 
Printre simptomele bulimiei se numara:
•    Episoade recurente de mancare incontrolabile in care se consuma rapid o cantitate foarte mare de alimente (de obicei in mai putin de 2 ore);
•    Lipsa autocontrolului in timpul acestor episoade.
•    Masuri regulate de prevenire a luarii in greutate – voma autoindusa, utilizarea laxativelor si a diureticelor, diete si post sticte, exercitii energice.
•    Prezenta a minimul doua episoade de alimentare incontrolabila pe saptamana (si a masurile de prevenire a luarii in greutate) timp de minim 3 luni.
•    Procuparea exagerata pentru forma si dimensiunile corpului.
 
Persoanele afectate de bulimie, ca si cele de anorexie, sunt divizate in doua grupuri: primul grup de tip “purgare” este caracterizat de tendinta de compensare a mancatului excesiv prin provocarea varsaturilor si prin consumul de laxative. Al doilea grup de tip “nonpurgare” e contituit din persoane care limiteaza consumul de alimente intre episoade de alimentatie excesiva, adopta sportul in exces si nu-si induc in mod regulat voma si nici nu fac exces de laxative.
 

Tulburarile de alimentatie au fost corelate cu idealele culturale de frumusete, ceea ce presupune ca exista etnii/rase care sunt mai predispuse la a dezvolta aceste afectiuni. S-a dovedit ca bulimia si anorexia sunt mai rare in randul persoanelor afro-americane decat in randul populatiei caucaziene. Cauzele acestor afectiuni nu sunt inca pe deplin identificate, la baza existand factori sociali, culturali, psihici etc. insa cercetarile intrepinse sunt din ce in ce mai aproape identificarea celor mai eficiente metode de combatere a anorexiei si a bulimiei.

 

 

Articol preluat de pe www.reteteculinare.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ce este tulburarea alimentara? Termenul de „tulburare alimentara” descrie o boala psihologica, care afecteaza atat femeile, cat si barbatii, acoperind o arie larga de obiceiuri alimentare, de la mancatul compulsiv pana la anorexie.
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Anorexia şi bulimia masculină, în plină ascensiune în Marea Britanie Din ce în ce mai mulţi bărbaţi britanici dobândesc periculoase tulburări de alimentaţie. Cauza: presiunile psihologice la care sunt supuşi bărbaţii, ca urmare a extinderii, în cadrul culturii de masă, a unei anumite idei despre 'corpul ideal' şi modelului aspiraţional al bărbaţilor-manechin, notează...
Probleme cu greutatea - Obezitatea Obezitatea reprezinta o stare patologica sau o stare cu potential patologic care se refera la persoanele cu un indice de masa corporala ≥ 30 kg/m2, aceasta fiind cea mai intalnita dereglare de nutritie. Domeniul care se ocupa cu obezitatea se numeste “bariatrie”.
Dr. Horatiu Albu: „Singurul mod dovedit stiintific pentru slabire si controlul greutatii este de a creste gradul de sanatate” In Romania, obezitatea afecteaza peste 20% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, conform ultimului studiu realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii. Ce se petrece la nivel de celula atunci cand ne ingrasam? Raspunsul il ofera Medicina Ortomoleculara prin Dr. Horatiu Albu, presedintele...
Metodele împărătesei Elisabeta a Austriei de a slăbi şi alte diete aberante din istorie Oamenii, descendenţi ai acelor hominizi care supravieţuiau adversităţilor şi foametei şi reuşeau să procreeze, au puţine mecanisme biologice pentru a cheltui excesul de calorii, dar au multe pentru a se adapta alimentaţiei hipocalorice şi a înmagazina grăsimi. "De aceea este atât de greu să piardă în...