Cele mai citite
 


Cum ne păcălesc companiile farmaceutice rescriind articole ştiinţifice
vineri, 29 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Un studiu dezvăluie cum companiile farmaceutice rescriu articolele ştiinţifice pentru a exagera virtuţile unui medicament şi a-i ascunde prejudiciile colaterale. Adesea, pe baza acestor ''falsuri'' îşi elaborează medicii reţetele, informează revista italiană L'Espresso în ediţia de miercuri, care publică un articol pe această temă semnat de Silvio Garattini, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice Mario Negri din Milano.

Articolele ştiinţifice care prezintă studii clinice controlate privind noi medicamente reprezintă baza pentru redactarea unor articole mai populare, ce influenţează reţetele prescrise de medici care rar citesc articolele originale.

Industriile farmaceutice profită de această oportunitate pentru a face articolele cât mai favorabile noului medicament, ele fiind revizuite sau chiar rescrise în întregime de experţi care rămân anonimi. Este vorba de aşa-numiţii ''autori fantomă'' /''ghost writers''/.

Adesea nu este vorba de a modifica rezultatele, ci de a le prezenta în mod atrăgător, subliniind rezultatele minore şi minimalizând eventuala prezenţă de efecte toxice. O atenţie deosebită este acordată rezumatului muncii, deoarece în general acesta nu face obiectul unui interes deosebit din partea evaluatorilor, în timp ce reprezintă partea din articol cel mai frecvent citită şi determină impresia finală din partea cititorului.

Acest mod de a acţiona este evident neetic şi nu priveşte numai industriile interesate, ci şi cercetătorii clinici care acceptă să semneze lucrări ştiinţifice scrise de alţii. Un studiu publicat în 'Plos Medicine' analizează documentele puse la dispoziţie de Justiţia Federală din SUA care privesc în special articole scrise pentru a comenta efectele favorabile ale terapiei hormonale la menopauză de către o firmă specializată în scrierea de articole ştiinţifice cu plată. ''Ghost writers'' au încercat să minimalizeze riscul de tumoră la sân datorat folosirii terapiei hormonale, amplificând beneficiile cardiovasculare şi prevenirea demenţei senile, a maladiei Parkinson şi chiar a ridurilor, evident fără nicio bază ştiinţifică.

Toate acestea nu pot decât să dăuneze oportunităţii terapiilor, servind, în schimb, la umflarea reţetelor şi profiturilor. Este important ca medicii să fie critici în citirea documentaţiei pe care o primesc, controlând datele pe cât posibil în lucrări originale.

De asemenea, este nevoie ca serviciul naţional de sănătate să difuzeze informaţii obiective pentru a reduce disproporţia existentă între mesajele industriei farmaceutice şi informaţia independentă.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Fabrica maladiilor: businessul falselor boli Pe vremuri, osteoporoza, menopauza şi timiditatea nu erau considerate disfuncţii, dar acum sunt iar costul pentru sănătatea publică şi familii a crescut. Marile companii medicale reuşesc să vândă medicamente inutile, scrie ziarul italian La Repubblica, într-o amplă anchetă din ediţia de vineri.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică recomandări provizorii de utilizare a bedaquilinei în tratamentul tuberculozei cu rezistenţă polimedicamentoasă Janssen-Cilag International NV (Janssen) salută astăzi apariţia recomandărilor provizorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea bedaquilinei în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare cu rezistenţă plurimedicamentoasă (multi-drug resistant tuberculosis, MDR-TB) drept...
PwC: companiile farmaceutice din România, preocupate de distribuţia directă a medicamentelor Bucureşti, 1 mar /Agerpres/ - Companiile farmaceutice din România devin tot mai preocupate de identificarea unor modele de distribuţie directă a medicamentelor către farmacii, se arată într-un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers, intitulat 'Pharma 2020: Supplying the future. Which path will you...
Menopauza prematură accelerează îmbătrânirea femeilor (studiu) Menopauza şi tulburările de somn premature care pot rezulta în această perioadă a vieţii femeilor par să explice îmbătrânirea accelerată a acestora, potrivit unor studii publicate în analele Academiei americane de ştiinţe (Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS), citate luni de agenţia...
Cercetătorii studiază veninul unui melc marin în scopul de a dezvolta o insulină cu efect ultrarapid Melcul marin din specia Conus geographus îşi lansează veninul spre locul în care se află prada pentru a o ameţi în mod fulgerător şi a o ingurgita. Aşa îşi obţine hrana această moluscă în culori vii care trăieşte în recifele din oceanele Indian şi Pacific. Acest venin care paralizează peştii mici este...