Cele mai citite
 


Psihoză în Haiti din cauza holerei: un centru de tratament al MSF, atacat de localnici
vineri, 29 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un centru de tratament al bolnavilor de holeră amplasat de asociaţia Medecins sans Frontieres (MSF) în oraşul haitian Saint-Marc a fost atacat de manifestanţi care se temeau de extinderea epidemiei, relatează AFP joi.
Locuitorii oraşului, aflat în centrul zonei de răspândire a epidemiei, au aruncat marţi seară cu pietre în personalul medical al asociaţiei medicale, care lucra la amplasarea centrului de tratament în afara spitalului St-Nicolas, a cărui capacitate a fost depăşită de numărul de pacienţi.

'Construcţia unui centru cu 400 de paturi era pe terminate, când un grup de persoane au manifestat violent împotriva deschiderii acestuia. Mai multe corturi au fost arse. Nu s-au înregistrat răniţi grav', a precizat asociaţia într-un comunicat.

Căştile albastre argentiniene din cadrul Misiunii Naţiunilor Unite în Haiti (MINUSTAH) au intervenit pentru a pune capăt atacurilor, au indicat responsabili de la faţa locului. Miercuri, soldaţii au asigurat paza, în timp ce ceea a mai rămas din centru era demontat.

Dr. Yfto Maquette, de la spitalul din localitate, a explicat că centrul MSF urma să fie instalat în apropierea a două şcoli şi că localnicii se temeau ca afluxul de pacienţi să nu provoace răspândirea epidemiei, soldată cu aproape 300 de morţi şi peste 4.000 de bolnavi.

'Ideea era să decongestionăm spitalul instalând pacienţi în centru, dar ar fi trebuit să vorbim cu populaţia pentru ca aceasta să înţeleagă ce urma să facem', a declarat pentru AFP dr. Maquette.

El a precizat că 800 de bolnavi sunt trataţi în prezent în spital, unde 300 de noi cazuri sosesc în fiecare zi de la începutul epidemiei provocate de apa contaminată a râului Artibonite.

Incidentul de marţi a afectat eforturile MSF de luptă împotriva epidemiei.

'Consecinţa majoră este că acum suntem incapabili să răspundem epidemiei de holeră în regiunea Artibonite de o manieră eficientă şi în cele mai bune condiţii posibile', a declarat Francisco Otero, şef al echipelor pentru intervenţii de urgenţă ale RSF de la Saint-Marc.

'Izolarea bolnavilor afectaţi de holeră este esenţială pentru limitarea riscului de contaminare pentru restul pacienţilor. Un centru operaţional ar fi redus presiunea asupra spitalului, a cărui capacitate a fost depăşită de numărul de bolnavi', a explicat Otero.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Haiti: Holera se extinde în Port-au-Prince, pe fondul lipsei măsurilor de luptă împotriva bolii Epidemia de holeră care afectează statul Haiti se face deja simţită cu putere în capitala Port-au-Prince, unde sunt deja peste o sută de morţi. La fel ca şi în alte zone din ţară, în capitală lipsesc măsurile necesare de luptă împotriva acestei boli, transmite joi EFE.
OMS: Haiti are nevoie urgentă de medici şi asistente, pentru a face faţă epidemiei de holeră Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, vineri, că este nevoie de cel puţin 350 de medici şi de peste 2.000 de infirmiere, care să se ocupe de bolnavii de holeră din Haiti. De asemenea, trebuie să se acţioneze pentru stăvilirea epidemiei, care durează deja de şapte săptămâni, transmite EFE...
Mulţi bolnavi de holeră din Haiti susţin că au băut apă potabilă Multe dintre persoanele spitalizate în Haiti după ce au fost diagnosticate cu holeră susţin că au băut apă tratată, o informaţie care suscită îngrijorarea autorităţilor ce gestionează maladia care a provocat moartea a 284 de persoane până în prezent, relatează AFP.
Japonia a dat 184.000 de dolari statului Haiti, pentru combaterea epidemiei de holeră Guvernul japonez a acordat un ajutor de urgenţă în valoare de 15 milioane de yeni (circa 184.000 de dolari) statului Haiti, pentru a face faţă epidemiei de holeră din ţară, transmite joi Efe.
Franţa pregăteşte o misiune medicală de urgenţă pentru Haiti Franţa pregăteşte trimiterea unei misiuni medicale de urgenţă pentru a ajuta la combaterea epidemiei de holeră care a făcut deja peste 250 de morţi în Haiti, ţară devastată deja de un seism în ianuarie, a anunţat luni Quai d'Orsay, citat de AFP.
Haiti: 76 de noi morţi în epidemia de holeră (Ministerul Sănătăţii) Port-au-Prince, 17 nov /Agerpres/ - Epidemia de holeră din Haiti s-a soldat cu 1.100 de morţi în total, conform unui nou bilanţ comunicat miercuri de Ministerul Sănătăţii, cu 76 mai mulţi decât la raportarea difuzată anterior, relatează AFP.