Cele mai citite
 


Fonduri europene pentru domeniul transplantului de organe
duminică, 31 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul 'Specializare pentru performanţă, eficacitate şi răspuns în domeniul transplantului de organe' - SPER, cofinanţat din fondul social european prin Programul operaţional sectorial dezvoltarea resuselor umane 2007-2013, are ca scop deschiderea unor noi perspective vizând îmbunătăţirea cunoştinţelor specifice, expertizei şi competenţelor medicilor şi personalului medical în domenii legate de realizarea transplanturilor de organe, a declarat, joi, cu prilejul lansării, prof. dr. Irinel Popescu, directorul Clinicii de Transplant Hepatic Fundeni.
Obiectivul general este crearea unui sistem de formare profesională specializată pentru creşterea nivelului de competenţă şi îmbunătăţirea adaptabilităţii personalului medical care să acţioneze în domeniul transplantului.
Proiectul îşi propune să asiste perfecţionarea a 250 de cadre medicale, 150 de medici şi 100 de asistente medicale în vederea îmbunătăţirii competenţelor în domeniul transplantului.
De asemenea, se va realiza implementarea unui sistem de formare profesională continuă online care să permită realizarea unei instruiri continue a personalului medical în domeniu.
Programul are o abordare sectorială interregională, adresându-se personalului medical din domeniul transplantologiei din cinci regiuni de dezvoltare, respectiv Bucureşti, Ilfov, Vest-Sud-Est, Nord-Vest, Sud-Vest.
În acest scop s-a creat un parteneriat strategic între şapte instituţii care desfăşoară activităţi legate sau conexe cu domeniul transplantului. Instituţia coordonatoare este 'Fundaţia Dan Setlacec'', a spus prof. dr. Irinel Popescu.
Ceilalţi parteneri sunt Fundaţia pentru Transplant, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Victor Babeş' din Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Institutul de Virusologie 'Ştefan Nicolau', Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova.
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de doi ani şi are o finanţare de 5.988.270 lei.
'Activitatea de transplant este extrem de importantă şi s-a dezvoltat foarte mult, în prezent ajungându-se în Coreea să se facă transplant cu două grefe', a sublinait prof. dr Irinel Popescu.
El a subliniat importanţa coordonatorului de transplant hepatic care face parte din echipa de specialişti ca o extensie a ei.
Până în prezent în România s-au realizat 251 de transplanturi hepatice, supravieţuirea este în creştere, ajungând să fie de 90-95% imediat după transplant şi 70-80% mai târziu.
Dr. Corina Ştefănescu de la Asociaţia Transplantaţilor a subliniat că transplantul salvează foarte multe vieţi. Ea însă a accentuat asupra necesităţii mai multor donatori pentru că lipsa de organe face ca un procent de 45% din cei aflaţi pe listele de aşteptare să moară.
În prezent pe lista de aşteptare se află între 300 şi 400 de persoane.
Dr. Victor Zota, coordonatorul de transplant, a evidenţiat necesitatea existenţei unui număr cât mai mare de coordonatori în România şi specializarea acestora.
De asemenea, el a adăugat că este extrem de necesar să se promoveze importanţa rolului coordonatorului de transplant în toate spitalele care au potenţialul de a declara donatorii în moarte cerebrală, dar şi menţinerea acestora.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Conferinta „Transplantul hepatic in Romania”, in cadrul Proiectului S.P.E.R., 27 aprilie 2012 Vineri, 27 aprilie 2012, va avea loc Conferinta „Transplantul hepatic in Romania”, prezidata de prof. dr. Irinel Popescu si organizata de Fundatia „Dan Setlacec” in cadrul Proiectului ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe - S.P.E.R.”, cofinantat...
Prof.dr. Irinel Popescu: Programul de transplant hepatic de la Fundeni cunoaşte un moment de dezvoltare fără precedent (interviu) Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fără precedent, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic din institut, preşedinte al Academiei de Ştiinţe...
Proiect pentru formare profesională specializată în domeniul transplantologiei Proiectul "Specializare pentru performanţă, eficacitate şi răspuns în domeniul transplantului de organe - S.P.E.R." are ca scop realizarea unui sistem de formare profesională specializată pentru creşterea nivelului de competenţă şi îmbunătăţirea adaptabilităţii personalului medical activ în domeniul...
Dr. Zota: România pe primul loc în Europa în acest an privind creşterea procentului de transplant România se află pe primul loc în Europa în acest an în ceea ce priveşte creşterea procentului de transplant, a precizat marţi dr. Victor Zota, coordonator naţional pentru transplant.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Cluj: Proiect finanţat din fonduri europene menit să asigure noi standarde de calitate în învăţământul medical Proiectul intitulat "Standardele de calitate şi indicatori de performanţă specifici pentru învăţământul superior din domeniul sănătăţii" lansat, luni, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca vizează crearea unui cadru comun, în privinţa indicatorilor de calitate...