Cele mai citite
 


O nouă formă de vaccin pneumococic
duminică, 31 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Infecţiile respiratorii sunt prima cauză de îmbolnăvire a copiilor iar pneumococul este cea mai importantă cauză a infecţiilor respiratorii de cauză bacteriană, a evidenţiat prof. dr. Doina Pleşca, de la Spitalul Clinic de Copii 'Dr. Victor Gomoiu', într-o conferinţă de presă prilejuită de lansarea unei noi generaţii de vaccin, cu 13 serotipuri, pentru prevenirea bolilor pneumococice.
Medicul a explicat că infecţiile pneumococice includ pneumonia, meningita, septicemia, otita medie, otita acută, sinuzita sau bronşita. Pneumococul care provoacă aceste afecţiuni este o bacterie care colonizează în mod normal tractul respirator superior. Procentul de purtători sănătoşi la populaţia globală variază, între 10% şi 85% întâlnindu-se la copii până în cinci ani şi în procent de 4%-45% la adult.
Pneumococul este unul dintre principalii agenţi patogeni în perioada copilăriei. Mortalitatea prin infecţii respiratorii este foarte mare, în România fiind una dintre principale cauze de deces - 13,9 la mia de sugari şi 19,7 la mia de copii sub cinci ani, a subliniat prof. dr. Doina Pleşca.
Totodată, între 60% şi 70% din epidemiologia bolilor respiratorii la copii sunt produse de viruşi, dar şi de bacterii. Pneumococul este cea mai frecventă patologie bacteriană, însă o serie de afecţiuni pot fi prevenite prin vaccinare, a subliniat medicul.
Şansele de contaminare cu pneumococ sunt mai mari la copiii care merg în colectivităţi, de aceea vaccinarea este foarte utilă, a spus dr. Pleşca.
Un nou vaccin este disponibil acum şi în România - Prevenar 13 -, care vine să-l completeze pe cel folosit până acum, fiind o formă îmbunătăţită a vaccinului cu şapte valenţe. Noul vaccin conţine grupele de tulpini incluse în vaccinul cu şapte valenţe, la care s-au adăugat alte şase tipuri de tulpini, cele mai frecvente care pot provoca boli pneumococice în rândul copiilor de până la cinci ani din întreaga lume, a informat medicul.
Datorită folosirii pe scară mare a antibioticelor, se dezvoltă rezistenţa la acestea. În România, se constantă o rezistenţă de 50% la penicilină, eritromicină, cefalosporine şi la vancomicină, unul dintre cele mai utilizate, a arătat dr. Doina Pleşca.
La rândul său, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familei, dr. Rodica Tănăsescu, a accentuat că vaccinul este o investiţie în sănătatea copilului. Vaccinul poate să fie foarte costisitor, dar pe termen lung, analizând balanţa cost-eficienţă, sigur este în favoarea pacientului, a spus Rodica Tănăsescu.
Potrivit acesteia, în prezent există 50 de tulpini sau tipuri de pneumococi iar cele din noul vaccin sunt cele mai frecvente care provoacă boala, a arătat medicul.
'Lansarea vaccinului în România este deosebit de importantă în medicina preventivă a sugarilor şi a copiilor în vârstă de până la cinci ani, care sunt supuşi riscului îmbolnăvirii de boli pneumococice. Vaccinul asigură protecţia faţă de cele mai importante 13 serotipuri ce pot provoca boli pneumococice în toată lumea, incluzând serotipul 19A, asociat cu rezistenţa multiplă la antibiotice', a declarat Brendan O'Brien, manager de ţară Pfizer România.
Dr. Rodica Tănăsescu a mai explicat că schema de vaccinare recomandată pentru Prevenar 13 constă în patru doze: o primă serie de trei doze, urmată de o doză de rapel administrată în intervalul de vârstă 11-15 luni.
'Sugarii şi copiii care au început imunizarea cu Prevenar 7 pot continua cu noul vaccin în orice moment al schemei de vaccinare. Acest vaccin este indicat în prevenirea bolilor pneumococice, precum meningita, sepsisul, pneumonia şi otita medie, cauzate de pneumococ (Streptococcus pneumoniae), la copii cu vârste cuprinse între şase săptămâni şi cinci ani. Acesta le oferă sugarilor şi copiilor cu vârstă mai mică de cinci ani cea mai extinsă protecţie împotriva bolilor pneumococice', a reliefat dr. Tănăsescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Pneumococul - cauza principală a mortalităţii infantile Bucureşti, 14 oct /Agerpres/ - România are cel mai mare procent al mortalităţii infantile cauzate de pneumococ, de pe continent, de 13,9%, după Moldova şi Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, transmis, joi, AGERPRES.
Ce boli previne vaccinarea pneumococica Bacteria care provoacă bolile pneumococice se numește Streptococcus pneumoniae și se găsește, în mod normal, în nazo-faringele copiilor sănătoși, făcând parte din flora microbiană normală. Cam jumătate dintre copii sunt purtători de pneumococ, iar în colectivități (grădinițe, creșe) ajung să îl aibă...
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă
În România trei copii mor în fiecare minut din cauza pneumoniei În România, rata deceselor la copii din cauza pneumoniei este îngrijorătoare, trei copii mor în fiecare minut din cauza acestei afecţiuni, în condiţiile în care pneumonia este o boală care poate fi prevenită.
Medicament natural pentru infecţii respiratorii Viroza respiratorie reprezintă cea mai frecventă afecţiune a sezonului rece, în fiecare an adulţii dezvoltând până la patru episoade acute de infecţii respiratorii, iar copiii până la 8-12 astfel de episoade.
Vaccinul pneumococic conjugat al GSK a demonstrat ca reduce numarul de cazuri de pneumonie la copiii mici intr-un studiu extins, de faza III Noi date publicate astazi in PLOS Medicine confirma ca vaccinul pneumococic conjugat (PCV) al GSK, indicat copiilor, a fost eficace in prevenirea pneumoniei comunitare probabil bacteriana (B-CAP)* la sugari si copii mici.1 COMPAS (Clinical Otitis Media and Pneumonia Study) a confirmat obiectivul sau...