Cele mai citite
 


Cseke Attila: Sănătatea are nevoie de un program operaţional separat
duminică, 31 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a subliniat joi, în cadrul conferinţei 'Fonduri Structurale pentru Sănătate - Oportunităţi şi bune practici', organizată de compania Tarus Media, că ar trebui să fie un fond separat pentru infrastructură pentru sănătate.
Măsurile de reformă demarate anul acesta de către Ministerul Sănătăţii ar putea fi susţinute financiar în urma accesării fondurilor structurale dacă ar exista un program operaţional dedicat sănătăţii a subliniat ministrul.
'Consider că sistemul de sănătate ar trebui să fie o prioritate de grad zero, atât la nivel naţional, cât şi în absorbţia fondurilor europene. Cu toate acestea, nu avem un program operaţional dedicat sănătăţii, pentru că domeniul sănătăţii nu a fost inclus între priorităţile Planului Naţional de Dezvoltare şi al Cadrului Naţional Strategic de Referinţă pentru perioada 2007 - 2013. Ar fi un succes al României dacă am reuşi includerea domeniului sănătăţii între priorităţi pentru următoarea perspectivă financiară 2014 - 2020', a declarat Cseke Attila.
Până în prezent, MS a dat aviz favorabil pentru 118 proiecte?depuse, în valoare de aproximativ 394 milioane euro, din care 31 proiecte contractate în valoare de aproximativ 109 milioane euro, 70 proiecte în valuare în valoare de 96 milioane euro şi 17 proiecte în valoare de 189 milioane euro. Valoarea maximă a unui proiect eligibil poate fi de 5 milioane euro.
Fondurile rămase disponibile sunt în valoare de 65 milioane euro - sumă insuficientă a subliniat oficialul.
În acest context, el a anunţat că Ministerul Sănătăţii va solicita realocarea unor fonduri între axe sau chiar între programe operaţionale.
Ministrul Sănătăţii a spus că, deşi mentalitatea la nivel european este de a considera sănătatea o problemă a fiecărei ţări, din punctul său de vedere, aceasta a început să depăşească graniţele naţionale şi ar trebui privită ca parte a unui proces amplu, european.
Prof. Vasile Puşcaş, fost negociator-şef cu Uniunea Europeană, a menţionat că este nevoie ca, din 2012, 'să mergem spre o realocare, să profităm de fonduri realocate dinspre alte măsuri, dinspre alte programe operaţionale. 'Domeniul sănătăţii trebuie să intre în regulamentul instrumentelor structurale pentru perioada 2014-2020. În unele state europene se insistă pe acest segment şi este o şansă pentru viitor ca finanţarea să sporească. România a absorbit 0,8% din fonduri în timp ce Ungaria 5,,5% din fonduri pentru această execuţie bugetară', a spus el.
Cu excepţia Programului Operaţional Regional, finanţările disponibile sunt subutilizate şi acesta este un semnal de îngrijorare, a declarat Ştefan Ciobanu, Director General pentru Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
'Prin prisma experienţelor cu fondurile nerambursabile, experienţă de 10-15 ani, s-au evidenţiat anumite slăbiciuni: au lipsit strategii clare în domeniul sănătăţii, a existat o inconsecvenţă în implicarea directivelor strategice, prioritizarea investiţiilor a lăsat de dorit, sistemul de finanţare şi coordonare în relaţia minister-autorităţi locale este prea complicat pentru ca finanţarea să poată fi utilizată în mod fluent, iar, la nivelul capacităţii de implementare, mai sunt încă multe de făcut', a explicat Ciobanu,adăugând că dacă aceste carenţe nu sunt îmbunătăţite, există riscul de a afecta finanţările actuale, dar si pe cele viitoare, pentru perioada 2014-2020.
Acesta a menţionat că, pentru Programul Operaţional Regional unde deficitul de finanţare este major, este posibilă o realocare a fondurilor europene chiar până la sfârşitul acestui an. Această decizie ar permite finanţarea unor proiecte de modernizare a spitalelor.
Alte subiecte abordate în cadrul conferinţei au fost investiţiile în infrastructură pe domeniul sănătăţii şi a echipamentelor medicale, în e-Health, cercetare şi dezvoltare şi IMM-uri, în educaţie, dar şi parteneriatul public-privat pentru infrastructura din comune şi municipalităţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Bihor: Ambulatoriu reabilitat din fonduri europene, inaugurat de ministrul Sănătăţii Oradea, 11 sep /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a inaugurat sâmbătă noua policlinică de la Spitalul Clinic Municipal Oradea, reabilitată şi modernizată printr-o investiţie de peste 4,4 milioane de lei, proiect derulat de Primăria Oradea, prin Programul Operaţional Regional.
Bihor: Investiţii ale MS la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, inaugurate de ministrul Ritli Ministrul Sănătăţii, dr. Ritli Ladislau şi fostul ministru Cseke Attila, au participat sâmbătă, la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, la darea în folosinţă a bazinelor interioare de hidrokinetoterapie adulţi, care au fost reparate capital în urma unei investiţii realizate în anul 2011...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: L-am demis pe directorul Institutului Cantacuzino pentru nerespectarea planului de conformare Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, la Bistriţa, că demiterea directorului Institutului Cantacuzino din Bucureşti, Radu Iordăchel, vine ca urmare a unor probleme de management.