Cele mai citite
 


Oana Elena Antonescu: România şi alte ţări din estul UE riscă să rămână fără medici
duminică, 31 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medici şi asistente medicale pleacă din România şi din alte state din estul UE, care riscă să rămână fără cadre medicale medicale bine pregătite, a avertizat europarlamentarul PDL Oana Antonescu în cadrul dezbaterii 'Forţa de muncă în domeniul sănătăţii în Uniunea Europeană'.
Motivul principal al fenomenului migraţiei forţei de muncă din domeniul sănătăţii este reprezentat în primul rând de cererea ridicată de forţă de muncă în domeniul sănătăţii existentă în statele din vestul şi nordul continentului. De asemenea, transferul medicilor către ţări precum Germania, Franţa sau Marea Britanie trebuie corelat cu disparităţile economice şi sociale existente în statele din estul Uniunii.

'În contextul în care România se află pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul de medici raportat la populaţie, cu o medie de 1,9 medici la 1000 de locuitori, comparativ cu 3,3 media existentă la nivel european, trebuie să intervenim în cel mai scurt timp pentru a opri un fenomen care poate lăsa România, dar şi alte state din estul UE, fără cadre medicale pregătite.', a declarat Oana Antonescu.

Europarlamentarul PDL a mai atras atenţia asupra faptului că la nivelul UE acest fenomen migraţionist nu face decât să transfere problemele dintr-o parte în alta: deficitul de personal medical calificat dintr-un stat este satisfăcut nu prin surplusul existent în altul, ci prin crearea unui alt deficit. Oana Antonescu a arătat că exodul medicilor, în special pe direcţia est-vest, generează probleme pentru statele de origine, iar aceste probleme nu sunt doar ale statului respectiv, ci ale întregii Uniuni.

'E timpul ca Europa să renunţe la viziunile individuale asupra sistemelor de sănătate şi să mergem spre o strategie comună de recunoaştere a personalului medical calificat. Avem nevoie de o viziune responsabilă, de ansamblu, asupra fenomenului forţei de muncă în domeniul sănătăţii.

O serie de măsuri prin care să împăcăm ambele tabere implicate în proces, atât medicii, cât şi pacienţii. Trebuie să conştientizăm riscurile pe termen lung ale unei politici de angajare haotică şi, tocmai de aceea, va trebui să încurajăm schimbul de experienţă, stagiile de pregătire, interconectarea sistemelor de educaţie şi, nu în ultimul rând, creşterea numărului de medici absolvenţi din fiecare stat', a subliniat Oana Antonescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sănătate pentru ţările sărace:Proiect al organizaţiilor neguvernamentale din opt ţări europene, printre care şi România Organizaţii ale societăţii civile din opt ţări membre ale UE - România, Italia, Polonia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Germania şi Olanda - au demarat un proiect finanţat de Uniunea Europeană ce are drept scop să contribuie la asigurarea unei prezenţe durabile şi unui personal medical adecvat la nivel...
Ion Jinga: România are nevoie ca lucrătorii săi să rămână acasă (presă) România consideră Marea Britanie unul dintre cei mai de încredere parteneri, prieteni şi aliaţi din Europa. Cooperarea dintre România şi Regatul Unit progresează rapid, stimulând comerţul bilateral, afacerile şi investiţiile, alături de întărirea schimburilor culturale şi pe linie de educaţie, notează...
Asistente din România şi Bulgaria pun în pericol viaţa pacienţilor britanici (Lordul Robert Winston) Asistentele medicale din Europa de Est, în special cele din România şi Bulgaria, pun pacienţii britanici în pericol, în condiţiile în care acestea nu pot vorbi bine limba engleză, a avertizat unul dintre medicii de top din Marea Britanie, citat de Daily Mail în ediţia de joi.
Concurenţă fără precedent la târgul de cariere medicale La Târgul Internaţional de Cariere Medicale din Capitală, desfăşurat la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'', au fost scoase la concurs peste 2.000 de posturi pentru medici, asistente, tehnicieni, fizioterapeuţi, biotehnologi, stomatologi şi farmacişti.
Şefii companiilor britanice care le oferă prioritar locuri de muncă românilor, nu britanicilor, în atenţia presei Şefii de companii britanice oferă mii de locuri de muncă unor lucrători români în pofida faptului că şomajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numărul şomerilor cifrându-se la 2,68 milioane. În contextul în care rata şomajului a urcat la 8,4%, doritorii români de locuri...
Peste 2.000 de cadre medicale au trecut pragul Târgului Internaţional de Cariere Medicale Peste 2.000 de medici tineri şi medici cu experienţă, farmacişti, asistenţi medicali, dentişti, studenţi la medicină sau proaspeţi absolvenţi au vizitat sâmbătă şi duminică Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice - se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.