Cele mai citite
 


Autoanticorpii si bolile asociate
joi, 7 august 2008   ::   2 Comentarii :: :: Articole medicale, Hepatita, Gastroenterologie, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Alergologie si Imunologie
 

Imunologia este una dintre stiintele cele mai noi, a carei dezvoltare a fost exploziva in ultimele decenii, in special datorita amplorii luate de trans­plantele de tesuturi sau organe si in urma aparitiei si raspandirii pericolului mondial al sindromului imunodeficientei dobandite, SIDA.

Initial, obiectivul imunologiei a fost studierea raspunsului organismului uman fata de infectiile exogene. Treptat insa, aria cercetarilor s-a extins considerabil cuprinzand atat domenii fundamentale ca: imunologia celulara, imunologia umorala si serologia, imunogenetica, imunologia moleculara, cat si multe domenii aplicative: imunologia clinica, alergiile, imunopatologia, imunofarmacologia, transplantul de organe si tesuturi si imunologia tumorala, care s-au indepartat considerabil de stramosul lor comun - infectiile.
In prezent, imunologia studiaza mecanismele de aparare si de mentinere a integritatii organismului. Totalitatea acestor mecanisme, care constituie, de fapt, raspunsul la agresiune, sunt denumite raspuns imun.
Agentul provocator care agreseaza individualitatea si/sau integritatea organismului poate fi de natura:
Exogena: microorganisme patogene (bacterii, virusuri, fungi, paraziti) si diferite substante chimice sintetice sau naturale (unele medicamente, polen, praf de casa, mucegaiuri etc),
Endogena: celule imbatranite, celule tumorale sau degenerate.
Orice organism viu este capabil sa faca deosebirea intre ceea ce ii este strain/“non-self” de ceea ce ii apartine, adica de structurile proprii “self” si sa puna in joc o serie de mecanisme de aparare care sa lupte pana la indepartarea, distrugerea sau anihilarea non-self-ului. In cazul in care orga­nismul nu reactioneaza prin edificarea unui raspuns de respingere a agentului respectiv, acesta devine acceptat (considerat a fi o structura proprie), fenomen denumit toleranta imuna.
Raspunsul imun este realizat pe baza unui sistem integrat de mecanis­me de aparare celulare si umorale, mecanisme care sunt foarte bine reglate de o multitudine de factori, secretati de celule, cu rol fie de stimulatori ai reactiei imune, fie de oprire a acesteia, atunci cand nu mai exista „pericolul” intrucat acesta a fost indepartat sau distrus. In cadrul acestui raspuns se pot identifica doua categorii de mecanisme: nespecifice sau innascute si speci­fice sau castigate.
Mecanismele imune nespecifice:
• sunt prezente de la nastere pana la sfarsitul vietii la toate fiintele vii
• reprezinta prima linie de aparare a organismului
• se activeaza rapid la venirea in contact cu agresorul
• sunt nediscriminative, identice indiferent de agentul provocator
Mecanismele imune specifice:
• sunt specifice, adica selective (sunt dirijate exclusiv impotriva structu­rilor agentului provocator, structuri denumite antigene)
• apar mai tarziu dupa provocare (necesita un timp pana sa se dezvolte)
• la un nou contact cu agentul provocator se declanşeaza un raspuns imun puternic, de mare intensitate, capabil sa-l distruga rapid, datorita me­moriei imunologice. 

 

 
Imunitatea nespecifica sau innascuta
Imunitatea specifica, castigata sau adaptativa
Componenta (efectorul) celulara
Polimorfonucleare Macrofage Celule NK (natural killer)
Limfocite T, B
Componenta (efectorul) umorala
Lizozimul Sistemul complement Properdina Proteina C reactiva
Anticorpii

 

 Definitia a doi termeni din imunologie trebuie intarita, avand in vedere frecventa cu care apar ei in vorbirea curenta, si anume:
antigen: strucura moleculara care este recunoscuta in mod specific de catre celulele sistemului imunitar ca fiind diferite de cele ale propriului organism;
anticorp: globulina serica capabila sa se lege specific de antigenul care a suscitat sinteza lui, denumit şi imunoglobulina.
Testele imunologice au la baza reactia antigen / anticorp si constau in legarea determinantilor antigenici (epitopi) de situsurile acestora (paratopi) prezente pe anticorpul specific.
Multe din testele prezente in lista de analize efectuate in laborator sunt teste imunologice deoarece, asa cum este mentionat mai sus, ele au la baza reactia dintre un antigen si anticorpul specific. Aici sunt incluse testele apartinand domeniilor:
imunologie umorala: IgG, IgA, IgM, IgE, C3, C4, AT III, transferina, complexe imune circulante (CIC), alfa 1 – antitripsina, apolipoproteina A 1 si B, microalbuminuria si toti autoanticorpii: anticorpi anti-ADN, anticorpi antinucleari, etc.
• imunologie – markeri tumorali
• imunologie – markeri virali
• imunologie – markeri endocrini
• imunologie – serologie
Pentru a intelege mai usor utilitatea autoanticorpilor trebuiesc definite cateva notiuni privind autoimunitatea si bolile autoimune.
Autoimunitatea este o reactie imuna dobandita, dirijata impotriva pro­priilor antigene. Atunci cand aceasta reactie provoaca leziuni ale tesuturilor, este vorba de boli autoimune.
In autoimunitate exista o inalta specificitate de recunoastere a epitopilor autohtoni, chiar daca aceşti epitopi sunt localizati la nivelul unor celule care intra in componenta unui singur organ sau tesut sau in componenta mai mul­tor organe diferite. In astfel de situatii, reactiile imune vor fi cu specificitate de organ si/sau fara specificitate de organ-sistemice

 

Boli cu specificitate
De organ
 
Sistemice
Tiroidita Hashimoto
Miastenia gravis
Anemia hemoliticã autoimunã
Sindromul Sjögren
Lupus eritematos sistemic
Gastrita atroficã autoimunã
Sindromul Goodpasture
Purpura trombocitopenicã idiopaticã
Colita ulceroasã
Dermatomiozita
Anemia pernicioasã
Diabetul juvenil
 
Ciroza biliarã primitivã
Sclerodermia
Boala Addison
 
 
 
Poliartrita reumatoidã

 

 

 

Autoanticorpi specifici de organ
Autoanticorp
Principalele boli asociate
Anti-tiroglobulina AT
Tiroidita Hashimoto, boala Graves
Anti-tiroidperoxidaza A-TPO
Mixedem
Anti-celula parietalã
Gastrita atroficã
Anti-factor intrinsec
Anemia pernicioasã
Anti-citoplasmic
Hepatita cronicã activã
Anti-reticulina
Boala celiacã, dermatita herpetiformã
Anti-membrana bazalã tegumentarã
Pemfigus bilos
Anti-desmozom intercelular (epiderm)
Pemfigus bulos
Anti-adrenal
Boala Addison idiopaticã
Anti-ovarian
Insuficienøa ovarianã
Anti-celule insulare pancreatice
Diabet zaharat tip 1 insulino-dependent
Anti-membranã bazalã glomerularã
Sindrom Goodpasture
Anti-mitocondriali AMA
Ciroza biliarã primitivã
Anti-spermatozoizi
Infertilitate
Anti-receptor acetilcolina
Miastenia gravis

 

 

 

Autoanticorpi în boli autoimune nespecifice de organ
Autoanticorp
Principalele boli asociate
Anticorpi antinucleari (ANA)
LES
Anticorpi anti ADN nativ (ADNds)
LES
Anticorpi anti ADN denaturat (ADNss)
LES
Anticorpi anti-histone
LES
Anticorpi Scl 70
Scleroza sistemicã
Anticorpi Jo 1
Polimiozita necomplicatã, dermatomiozita
Anticorpi anti SS-B (La)
Sindrom Sjögren, LES
Anticorpi anti SS-A (Ro)
Sindrom Sjögren, SLE, artrita reumatoidã
Anticorpi anti ribonucleoproteine (anti-RNP)
Boala mixtã de øesut conjunctiv, LES
Anticorpi MAG (anti-myelin associated glicoproteins)
Scleroza multiplã
Anticorpi anti Sm ENA
LES
Anticorpi anti cANCA (antineutrophil cytoplasmatic antibody) (proteinaza 3)
Granulomatoza Wegener
Anticorpi anti pANCA (antineutrophil cytoplasmatic antibody)(mpo)(mieloperoxidaza)
Glomerulonefrita necrozantã
Anticorpi anti fibrã muscularã netedã (ASMA)
Hepatita cronicã activã autoimunã, afectiuni virale: MNI
Anticorpi anti microzomiali (LKM 1)
Hepatita cronicã agresivã
Anticorpi anti cardiolipinã
SLE, sindrom antifosfolipidic
Anticorpi anti beta 2 glicoproteinã
Sindrom antifosfolipidic

 

 

www.medcenter.ro

Notare
Comentarii
de flavia diana
sunte-ti primul site unde gasesc granulomatoza weneger in listele maladiilor. va rog sa ma ajutati sau sa ma indruma-ti sre un medic specialist care m-ar putea trata de aceasta boala. am fost diagnosticata de 4 ani de catre medicii din ungaria si de atunci urmez un tratament lunar acolo. as dorii un medic roman care sa imi poata raspunde la toate nelemuririle. am urmat tratamentul cu medrol dupa care am ramas cu efecte secundare . mi-au aparut vergeturi de culoare plamanie pe toata suprafata corpului.

I wonder whether there are any sure-fire ways of improving one's immunity without pills? Sport? Healthy way of life? And what about kids?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Analize medicale recomandate pentru monitorizarea evolutiei in sarcina normala Monitorizarea prenatala a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc crescut. In acest fel rata morbiditatii şi mortalitatii poate fi redusa substantial. In acest articol va vom prezenta protocolul de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală.
Bolile autoimune pot fi efectul secundar al unui sistem imunitar foarte puternic Procesul de evoluţie poate fi răspunzător pentru majoritatea bolilor autoimune, aşa cum este lupusul, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă, conform unui nou studiu care ajunge la concluzia că oamenii care suferă de astfel de afecţiuni au sisteme imunitare foarte puternice, capabile să lupte împotriva...
Specialişti din cinci ţări vor participa la Congresul Romtransplant de la Bucureşti Specialişti din SUA, Italia, Croaţia, Republica Moldova şi România, în special în domeniul transplantului renal şi hepatic, vor participa în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie la Bucureşti la Congresul Romtransplant, a cărui temă este în acest an "Actualităţi în transplantul de organe şi ţesuturi din...
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune O boală autoimună periculoasă afectează din ce în ce mai multe femei
Sindromul Antifosfolipidic Hughes Sindromul antifosfolipidic (APS) sau sindromul Hughes este afecţiunea de tip autoimun din categoria bolilor de ţesut conjunctiv .
Spitalul Militar va prezenta bilanţul activităţii din Programul Naţional de Transplant la congresul de specialitate Spitalul Militar Central "Carol Davila" va prezenta la Congresul Romtransplant, care va avea loc în perioada 29 octombrie - 1 noiembrie, bilanţul activităţii derulate în cadrul Programului Naţional de Transplant.