Cele mai citite
 


Psoriazisul - o afecţiune care presupune îngrijire specială
miercuri, 31 octombrie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Stiri, Dermatologie, Boli infectioase
 

Psoriazisul este o afecţiune cutanată cronică, ce presupune existenţa unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp şi în zonele de extensie - coate şi genunchi, a explicat, vineri, prof. dr. Ioan Nedelcu, specialist dermatolog, cu prilejul Zilei Mondiale a Psoriazisului.

În lume, există peste 125 de milioane de bolnavi de psoriazis, iar în România 500.000 de persoane sunt diagnosticate cu această boală. În Europa, procentul celor afectaţi de psoriazis variază în populaţia generală între 1% şi 3%, a menţionat prof. dr. Nedelcu.


Deşi cei mai mulţi pacienţi prezintă forme uşoare care pot fi tratate topic, 15-25% dintre cazuri sunt moderate sau severe, determinând un puternic disconfort fizic şi un stres psiho-social sever, ce are în final un impact negativ asupra calităţii vieţii pacientului, a mai spus medicul, într-o conferinţă de presă.
Deşi cauzele apariţiei acestei afecţiuni nu sunt pe deplin elucidate, de-a lungul timpului s-au observat o serie de factori care conduc la declanşarea bolii - stresul (stările conflictuale, depresia), traumatismele, factorii ambientali (clima rece şi uscată), infecţiile şi chiar anumite medicamente.


''Tratamentul în psoriazis este unul complex şi de durată, presupune atât medicaţie, cât şi o îngrijire atentă, suport din partea familiei şi a prietenilor pacientului afectat de psoriazis. Se recomandă inclusiv rolul unui psiholog care să-l înveţe pe pacient cum să-şi rezolve situaţiile conflictuale şi cum să evite stresul. Psoriazisul nu este contagios, dar este neplăcut. Gândiţi-vă că în primul contact pe care îl ai cu cineva vezi înfăţişarea, pielea, şi sunt mulţi cei care văzând aceste scuame, au o reţinere, o teamă. O persoană cu psoriazis respinsă de partener sau izolată de colegii de serviciu intră într-un cerc vicios. Aceste leziuni care se văd aduc un cortegiu de suferinţe psihice care fac ca pacientul cu psoriazis să-şi piardă frecvent stima de sine. Pe de altă parte, stresul declanşează alte suferinţe şi toate acestea îl vor face mult mai puţin apt de competiţie'', a afirmat Ioan Nedelcu.


La rândul său, prof. dr. Rodica Cozgana de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Judeţean Cluj-Napoca a arătat că tratamentul în formele uşoare de psoriazis constă în aplicarea unor unguente pe zonele afectate.
Pentru cazurile severe există un tratament modern - terapia biologică injectabilă, ce acţionează la nivel imunologic, întrerupând astfel lanţul de evenimente care provoacă şi întreţin erupţia de pe piele, a subliniat medicul.
Din octombrie 2008, şi pacienţii din România pot beneficia în mod gratuit de acest tratament, dacă sunt asiguraţi medical, a precizat prof. dr. Rodica Cozgana, menţionând că acest tip de terapie are rezultate foarte bune, însă nu toţi pacienţii sunt eligibili pentru acest tratament.


Concepută în 2003 de pacienţi pentru pacienţi, Ziua Mondială a Psoriazisului reuneşte anual eforturile asociaţiilor acestora de a semnala tuturor importanţa acestei afecţiuni, severitatea ei, impactul medical, economic şi social implicit şi de a îmbunătăţi înţelegerea acestei boli de către forurile sanitare autorizate, pacienţi şi comunitatea medicală.


Ziua Mondială a Psoriazisului îşi propune realizarea câtorva scopuri bine definite: sprijinirea pacienţilor de pretutindeni pentru a-şi recunoaşte şi accepta mai uşor boala, educarea publicului larg pentru a conştientiza lipsa de contagiozitate a acestei afecţiuni şi îndepărtarea comportamentului discriminativ asupra acestor pacienţi, sensibilizarea factorilor decizionali (guvern, casa de asigurări, medici) pentru a facilita accesul acestor bolnavi la terapiile moderne eficiente pentru psoriazis, furnizarea unei platforme - vocea pacientului prin care să se facă auzite nevoile şi dorinţele acestuia.
În România a fost reactivată Asociaţia pentru Pacienţii cu Psoriazis, a mai menţionat prof. dr. Ioan Nedelcu.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua mondială a psoriazisului Ziua mondială a psoriazisului (World Psoriasis Day) se marchează în fiecare an la 29 octombrie. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis şi/sau de artrită psoriazică.
29 octombrie - Ziua Mondială a Psoriazisului (documentar) Ziua Mondială a Psoriazisului (World Psoriasis Day) se marchează anual începând din 2004. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis şi/sau de artrită psoriazică.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului În 2014 se împlinesc 10 ani de când, la 29 octombrie, se marchează Ziua Mondială a Psoriazisului (World Psoriasis Day). Lansată în 2004, de către Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Psoriazis (FIAP), este dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis şi/sau de artrită psoriazică.
Sibiu: Aproape jumătate dintre pacienţii cu psoriazis din ultimii trei ani suferă şi de hipertensiune arterială Aproape jumătate dintre cei 270 de pacienţi cu psoriazis, trataţi în ultimii trei ani în Clinica de Dermatologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, suferă şi de hipertensiune arterială, conform dr. Maria Rotaru, şefa clinicii.
Timiş: Psoriazisul debutează la vârste tot mai mici, susţin dermatologii Psoriazisul, boală cu rădăcini genetice şi care nu poate fi vindecată, dar poate fi foarte bine stăpânită prin tratamentele novatoare, debutează la vârste tot mai mici, rata incidenţei cazurilor în judeţul Timiş fiind de circa 2% din totalul populaţiei. Clinica Universitară de Dermato-Venerologie Timişoara...
Campanie de informare şi educare medicală a populaţiei, lansată cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului O campanie de informare şi educare medicală a populaţiei privind psoriazisul, denumită "Apropierea nu este contagioasă!", a fost lansată, miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului.