Cele mai citite
 


Fabrica maladiilor: businessul falselor boli
miercuri, 31 octombrie 2012   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Disfunctii sexuale - Infertilitate, Afectiunile inimii, Reumatologie
 

Pe vremuri, osteoporoza, menopauza şi timiditatea nu erau considerate disfuncţii, dar acum sunt iar costul pentru sănătatea publică şi familii a crescut. Marile companii medicale reuşesc să vândă medicamente inutile, scrie ziarul italian La Repubblica, într-o amplă anchetă din ediţia de vineri.

În calendar nu au mai rămas luni, săptămâni sau zile libere de boli. Cancerul, alzheimerul, scleroza în plăci, Sida au zile mondiale, regionale, urbane dar şi menopauza, osteoporoza, incontinenţa şi chiar şi constipaţia. În Italia, de exemplu, se marchează şi luna prevenirii atacurilor de panică. Zilele bolnavului pot deveni un instrument de marketing eficient şi una din liniile de producţie ale fabricii maladiilor.

Care sunt mecanismele folosite pentru a umple dulăpioarele cu medicamente ale oamenilor? Punctul de plecare este celebra frază spusă cu peste 30 de ani în urmă de directorul Merck, Henry Gadsen: ''Visăm să producem medicamente pentru persoanele sănătoase''. De atunci, fabrica a produs noi patologii şi noi bolnavi. Evenimente naturale ale vieţii precum îmbătrânirea şi sarcina sau stări de spirit ca timiditatea sunt considerate probleme de sănătate. Astfel, nimeni nu se mai simte deplin sănătos.

''Se riscă să se stimuleze consumul unor prestaţii sanitare şi al unor medicamente'', a afirmat Marco Bobbio, medic primar de cardiologie la Cuneo şi autor al căţii: ''Bolnavul închipuit''. Nimeni nu a verificat niciodată prin studii ştiinţifice dacă astfel de iniţiative ajută pacienţii să se trateze mai bine sau îi determină pe unii să se supună unor examinări inutile şi să consume medicamente, explică medicul.

Un eveniment de dimensiuni medii poate costa chiar 100.000-150.000 de euro. Tot mai multe companii doresc vizibilitate pentru produsele lor prin intermediul problemelor de sănătate. Ziua osteoporozei a avut, de exemplu, pe lângă sponsori ca Procter & Gamble - care vinde un medicament împotriva acestei maladii pe bază de risedronat - şi parteneriatul apei minerale Sangemini. Pe site-ul său, compania a explicat că a publicat ''o broşură explicativă privind proprietăţile apei Sangemini asupra prevenirii şi tratării osteoporozei pentru femeia modernă dar şi atentă la starea ei bună de sănătate''.

Această problemă a trecut de la factor de risc la maladie tocmai prin implicarea industriei. În SUA, se calculează că vizitele la medic pentru osteoporoză s-au triplicat de la introducerea pe piaţă a medicamentului alendronat al companiei Merck.

În Italia, ''săptămâna naţională pentru diagnosticul şi tratarea constipaţiei'' a fost organizată trei ani la rând în perspectiva introducerii pe piaţă a unui medicament, pe bază de tegaserod şi produs de Pfizer. Aceasta l-a retras însă din comerţ în Europa, în 2007, deoarece au fost semnalate probleme cerebro-vasculare la cei care l-au luat. În anul următor constipaţia a dispărut din centrul atenţiei, dovedind că marele interes ''ştiinţific'' a fost urmărit pentru a pregăti lansarea comercială.

Zilele bolnavului pot fi folosite pentru aşa-numita ''disease mongering'', crearea la masa de lucru a unei maladii. O cercetare ştiinţifică recentă din SUA publicată de Social science & medicine, ia în considerare circa zece situaţii - anxiozitate, deficit de atenţie, insatisfacţie faţă de propria imagine, disfuncţie erectilă, infertilitate, calviţie, menopauză, sarcină fără complicaţii, tristeţe, obezitate, tulburări ale somnului - care au devenit cazuri medicale, unele corect, în ultimii ani, şi care costă în fiecare an sănătatea SUA 77 miliarde de dolari, 3,9% din cheltuieli.

Recent, British medical journal a publicat studiul unui cercetător australian, Ray Moynihan, care susţine că mitul libidoului scăzut al femeilor a fost creat de casele farmaceutice pentru a vinde o variantă feminină a Viagra.

Fabrica maladiilor acţionează şi pentru a creşte numărul de persoane cu risc. ''E suficient să cobori limita tensiunii, a glicemiei sau a colesterolului considerată periculoasă'', a explicat Roberto Satolli, medic şi jurnalist al agenţiei Zadig. ''În anii '60 aveai hipertensiune cu 160-90, în anii '80 şi '90 cu 140-90, iar acum cu 120-80. Milioane de persoane sunt inserate printre cei care trebuie să ia medicamente''. Colesterolul era considerat mare odată de la 240 în sus, acum sub 200.

O creştere sensibilă a pieţei s-ar putea datora medicamentului Crestor produs de AstraZeneca, pentru scăderea colesterolului şi prevenirea infarctului. Recent, FDA, agenţia din SUA pentru controlul medicamentelor, a aprobat extinderi ale recomandărilor la persoane fără probleme de colesterol dar care au un nivel crescut al proteinei C-reactive, un marcator al inflamaţiei şi cu factor de risc cardiovascular precum fumatul, hipertensiunea, supraponderabilitatea.

New York Times a explicat că un studiu pe scară largă arată că faţă de placebo, Crestor reduce probabilitatea unui atac de cord de la 0,37% la 0,17% la aceşti subiecţi. Cotidianul a relevat că pentru prevenirea unui infarct trebuie tratate 500 de persoane şi a calculat că 6,5 milioane de americani devin potenţiali utilizatori de Crestor.

Unul dintre pilonii fabricii maladiilor este marketingul. ''Medicii sunt clasificaţi în funcţie de capacitatea lor de a-şi condiţiona colegii. În vârf se află influenţatorii, buni la vorbitul în public şi urmaţi de alţi doctori când e vorba de o prescriere. Apoi sunt influenţaţii dar şi categorii precum 'early adopters', pasionaţii de noutăţi, cărora le place să fie primii'', spune Luca, care lucrează în marketingul farmaceutic.

Importante sunt şi congresele şi organizarea de mese rotunde centrate pe brandul medicamentului, lucru interzis, dar care se practică. A avea acest spaţiu ştiinţific costă zeci de mii de euro. Pentru simpozion se angajează vorbitori care costă între 3.000-5.000 de euro şi publicul, adică medicii oaspeţi ai congresului.

De asemenea, un rol important îl au şi campaniile de 'disease awereness', de conştientizare, ''duse puţin de bună credinţă puţin de rea credinţă'', spune Luca. ''Caut să redefinesc boala, pentru a putea spune că suferă de ea şi cine nu suferea anterior.

Notare
Comentarii
de paula matei
Sant evidente interesul si staruita cu care lantul:producatori->distribuitori->farmacisti si medici se straduesc sa ne convinga,de cativa ani incoace,de "miraculosul" Crestor,de pilda.Asta in conditiile in care persoane nascute in primele 2-3 decenii ale secolului trecut mai sunt inca printre noi...Asta nu inseamna ca aceste persoane nu au comsumat grasimi,zahar,sau alte alimente incriminate astazi ca fiind surse de colesterol!Dar nimeni nu pomeneste nimic de stress,de frustrari de dezechilibre emotionale,sufletesti si de poluarea incare,din pacate,traim.De ce?E foarte complicat!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Companiile farmaceutice şi-au pierdut mult mai mult decât sănătatea Marile companii farmaceutice britanice Pfizer şi Merck se confruntă cu scăderea câştigurilor. Pentru a-şi salva profitabilitatea, Pfizer a decis să reducă bugetul alocat cercetării. Compania rivală Merck, dimpotrivă, a coborât proiecţiile privind câştigurile pentru a menţine cheltuielile de cercetare...
Micardis a depășit bariera de 50 de milioane pacienți-ani experiență, la cea de-a cincisprezecea aniversare La cea de-a cincisprezecea aniversare de la aprobarea Micardis® (telmisartan) de către Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, Boehringer Ingelheim a anunțat că experiența clinică cu acest blocant al receptorului pentru angiotensină II (BRA)...
Modificările organismului in menopauză Menopauza nu este o boală, este un fenomen fiziologic întâlnit la toate femeile. Din punct de vedere etimologic, termenul „menopauză” își are originea în limba greacă (menos=hemoragie, pausa=sfârșit) defininând finalul menstruației.
Testări gratuite și conferințe pe teme medicale la Ziua Mondială a Osteoporozei 2012 Ziua Mondială a Osteoporozei a fost sărbătorită pentru prima dată la București în weekendul 19-21 octombrie 2012. Evenimentul a fost organizat de compania de comunicare medico-socială Houston NPA pentru ASPOR (Asociația pentru Prevenirea Osteoporozei în România), în parteneriat cu Societatea...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie