Cele mai citite
 


Trei premiere medicale naţionale, la o clinică privată din Târgu Mureş
duminică, 31 octombrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de specialişti compusă din prof.univ.dr. Charbel Mounayer de la Universitatea Limmoge (Franţa), dr. Ştefan Dima, de la Spitalul 'Bogdan Bagdasar' Bucureşti şi dr. Lucian Mărginean din Târgu Mureş, a prezentat, vineri, la Târgu Mureş trei intervenţii de neuroradiologie intervenţională realizate în premieră naţională. Premierele naţionale, unele din punct de vedere al materialelor folosite, au fost realizate la Centrul Nova Vita din Târgu Mureş pe trei pacienţi cu diagnostice diferite: fistulă arterio-venoasă, anevrism arterial şi malformaţie arterială.
Dr. Ştefăniţă Dima a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că primul caz a fost unul foarte greu şi dificil de abordat din toate punctele de vedere, a fost realizat la o pacientă tânără, în vârstă de 30 de ani, care prezenta o malformaţie vasculară (nişte vase la nivelul creierului ca un bol de spaghete), care s-au rupt în urmă cu 2 ani .

'Am încercat să le astup folosind nişte substanţe oarecum învechite. Am avut două tentative în urma cărora nu am reuşit să astup decât 20% din aceste vase. Noua substanţă care se numeşte - ONYX - oarecum revoluţionară care se foloseşte în Franţa de mai bine de 5 ani, dar care are un preţ mare pentru România, un flacon de 1,5 ml costă în jur de 1.000-1.200 de euro, cu ajutorul acestei substanţe şi a profesorului universitar Charbel Mounayer de la Universitatea Limmoge din Franţa. Am reuşit să astupăm 85% din această malformaţie', a subliniat medicul.

Acesta a arătat că ceea ce a rămas, o bucăţică foarte mică, nu-i pune pacientei viaţa în pericol, iar mai mult decât atât, 'o putem rezolva printr-o iradiere locală, un lucru foarte puţin invaziv'. Medicul a precizat că pacienta este bine şi peste o zi va pleca acasă.

'Al doilea caz, un anevrism, o dilataţie a unui vas, care se poate face foarte bine neurochirurgical, însă e o procedură invazivă, trebuie operaţie, trebuie trepan la nivelul scalpului. Noi am reuşit să o facem intrând prin artera femurală, printr-o arteră de la nivelul piciorului şi ne-am dus până în interiorul anevrismului pe care l-am plombat, l-am umplut cu nişte spirale metalice. Lucru pe care îl făcusem şi altădată. Noutatea este dată de materialele folosite în premieră naţională, de foarte bună calitate, spirale din platină care astupă foarte bine şi compact această dilataţie. Pacienta pleacă chiar astăzi acasă', a susţinut dr. Dima.

Potrivit acestuia, al III-lea caz a fost rezolvat tot cu ONYX, în sensul că s-a rezolvat 'o comunicare aberantă între o arteră şi o venă, o comunicare aruncând sângele din arteră cu o presiune foarte mare în venă a dus la dilatarea venei, dilatare care împingea ochiul stâng făcând o exoftalmie şi provocând o durere insuportabilă'.

Dr. Dima a accentuat că acest gen de pacienţi în general se sinucid din cauza durerilor şi a aspectului fizic.
'Azi ochiul este 95% normalizat, iar pacienta va pleca mâine acasă. Toate lucrurile sunt făcute printr-o puncţie prin artera femurală', a mai spus dr. Ştefan Dima.
Dr. Charbel Mounayer Mounayer a subliniat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că echipa care l-a ajutat în aceste trei intervenţii a fost pregătită în Franţa, însă a ţinut să remarce calitatea echipamentului existent la Târgu Mureş, dar şi calitatea angajaţilor.
Notare
Comentarii
de merla.carmen
buna ziua,eu am exoftalmie bilaterala os25, od26 , operata de basedow acum 2ani si 10 luni cand exoftalmia era os28, od31, credeti ca ma puteti ajuta sa mai reduc aceasta exoftalmie printr-o procedura mai putin invaziva decat decompresia orbitara?Va multumesc anticipat pt. raspuns.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În premieră europeană, la Secţia de Neurochirurgie a SCJU Târgu Mureş a fost testat un sistem de injectare de imagine Reprezentanţii Secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au anunţat, marţi, testarea cu succes în cazul a cinci intervenţii pe creier, în premieră europeană, a unei proceduri de injectare de imagini cu ajutorul unui sistem foarte performant, direct în microscopul...
O clinică privată din Târgu Mureş a început intervenţiile pe cord deschis Centrul Medical Nova Vita a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că a reuşit, în premieră pentru o clinică privată din Târgu Mureş, să realizeze o serie de intervenţii pe cord deschis, în cadrul departamentului de chirurgie cardiovasculară recent înfiinţat sub coordonarea doctorului Suciu Horaţiu...
Mureş: Premieră naţională în tratamentul patologiei vasculare cerebrale O echipă de neuroradiologi din România şi Franţa a reuşit, la Spitalul Nova Vita din Târgu Mureş, să trateze un anevrism cerebral gigant de segment cavernos carotidian, prin folosirea unui stent special de tip 'flow-diverter'', în premieră absolută în România.
Investigaţii în premieră naţională la Clinica de Radiologie şi Imagistică Medicală Târgu Mureş Şeful Clinicii de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, profesor Mircea Buruian, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că la centrul medical vor fi realizate în curând investigaţii în premieră naţională, după ce a fost dotat cu cel mai...
Horaţiu Suciu (IBCvT): Transpoziţia de vase mari la nou născuţi, de zece ori mai ieftină în România Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, prof.dr. Horaţiu Suciu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că multe persoane preferă să plece la intervenţii chirurgicale în străinătate, în condiţiile în care acestea se...
Premieră în România: Embolizare de anevrism cerebral într-o clinică privată O femeie în vârstă de 58 de ani, din judeţul Tulcea, care suferea de un anevrism cerebral mai rar întâlnit, a fost tratată cu succes, prin embolizare, la Clinica de Angiografie şi Terapie Endovasculară Hemodinamic.