Cele mai citite
 


Harghita: Două şcoli implicate într-un proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică
duminică, 31 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Două şcoli din judeţul Harghita au fost declarate câştigătoare în cadrul unui proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România.
Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti prin Centrul Regional de Sănătate Publică Sibiu şi este finanţat de guvernul norvegian.
Cele două instituţii de învăţământ harghitene câştigătoare sunt Şcoala Generală 'Geo Bogza' din Bălan şi Şcoala Generală 'Marossy Gergely' din Simoneşti, ele primind echipamente sportive, precum biciclete, patine, role sau schiuri.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyongy, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că Executivul Norvegiei, care finanţează acest proiect, promovează, prin politici guvernamentale, alimentaţia sănătoasă şi mişcarea în rândul copiilor şi adolescenţilor. Potrivit sursei citate, este important ca şi România să facă paşi în acest sens, întrucât a crescut numărul de persoane obeze, fapt datorat modului de viaţă şi alimentaţiei nesănătoase.

'La noi nu se mai promovează mişcarea întrucât e mai comod şi interesant pentru copii să stea în faţa calculatorului. În plus, reclamele de la televizor îi îndeamnă pe cei mici să mănânce junk-food, care nu face decât să introducă în organism constituienţi nutriţionali nesănătoşi. (...) Părinţii, care văd câte probleme de sănătate au din cauza stilului lor de viaţă nesănătos, ar trebui să-i protejeze pe copii. Deci, familia are şi ea un rol la fel cum şi şcoala poate fi extrem de eficientă în acest proces', a spus dr. Tar Gyongy.
O analiză recentă, efectuată de Direcţia de Sănătate Publică Harghita arată că numărul copiilor supraponderali sau obezi din judeţ este în creştere, principalii factori care duc la acest fenomen fiind de natură genetică, socială, de mediu sau comportamentală.

Datele statistice ale ultimilor trei ani arată că, în judeţul Harghita, numărul copiilor supraponderali a crescut, în anul 2009, cu 1,94% faţă de anul 2007, iar numărul copiilor obezi a crescut cu 2,81%. De asemenea, numărul copiilor cu obezitate de origine neendocrină a crescut cu 16% în anul 2009 faţă de anul 2007.

''Specialiştii spun despre obezitate că este o boală genetică, întrucât 75% din procentul de obezitate este dat de exprimarea genelor. Un rol important îl joacă şi obiceiurile alimentare şi mediul socio-cultural din care fac parte copiii - promovarea unor porţii copioase ca semn de bunăstare, un număr crescut de mese pe zi, consumul de băuturi îndulcite artificial şi de alimente de tip fast-food, asocierile nefericite între glucide şi lipide, dar şi stilul sedentar de viaţă al copiilor moderni - toate contribuie la dezvoltarea obezităţii la vârste din ce în ce mai fragede'', se arată în analiza DSP.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Suceava: 37.000 de lei pentru materiale sportive în 18 unităţi şcolare din judeţ Un număr de 18 unităţi de învăţământ din judeţul Suceava vor beneficia de materiale sportive în baza proiectului 'Creşterea accesului la serviciile de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor...
Proiect privind alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică la copii, derulat de MS Proiectul strategic ''Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România'' este derulat de Ministerul Sănătăţii (MS) până în aprilie 2011 la nivel naţional...
Pricopie: Specialişti din Ministerul Sănătăţii le vor vorbi copiilor despre alimentaţia sănătoasă Specialiştii din Ministerul Sănătăţii vor merge, anul viitor, în şcoli pentru a le vorbi elevilor despre alimentaţia corectă, prevenind astfel obezitatea, a declarat, luni, pentru AGERPRES, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Bacău: Diferenţe sensible între alimentaţia copiilor din mediul rural şi cel urban din judeţ Copiii din localităţile rurale băcăuane sunt subnutriţi, în timp ce minorii din oraşe sunt supraponderali, relevă un studiu realizat de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău.
Numărul copiilor supraponderali sau obezi, în creştere în Harghita Numărul copiilor supraponderali sau obezi este în creştere în Harghita, principalii factori care duc la acest fenomen fiind de natură genetică, socială, de mediu sau comportamentală.
Activitatea fizică şi nutriţia sănătoasă la copii şi adolescenţi Creşterea numărului de persoane supraponderale şi/sau obeze la nivel mondial şi european şi mai ales tendinţa îngrijorătoare a acestui fenomen la copii şi adolescenţi impune luarea unor măsuri.