Cele mai citite
 


OMS a stabilit un program de prevenire a obezităţii
luni, 18 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie
 

Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Obezitatea tinde să devină o problemă foarte gravă, a afirmat, joi, dr. Julieta Cristescu de la Institutul de Boli de Diabet şi Boli de Nutriţie "N. Paulescu", precizând că, în prezent, există un program al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de combatere şi prevenire a obezităţii la care s-a raliat şi Institutul, dar şi multe alte centre din România.

"Obezitatea este un flagel, cuprinde un număr mare din populaţia ţării, este o boală cronică ce trebuie tratată deoarece dă complicaţii cardiace, diabet şi alte afecţiuni", a evidenţiat dr. Julieta Cristescu.

În ceea ce priveşte alimentaţia, specialistul a evidenţiat că populaţia trebuie să aibă mare grijă pentru ca aceasta să fie echilibrată, sănătoasă, combinată cu exerciţii fizice.

Dacă în urmă cu câţiva ani se vorbea despre epidemie de boli infecţioase, astăzi se vorbeşte de obezitate, de boli de metabolism, a spus specialistul.

Ea a făcut referire la faptul că un copil, după naştere, creşte şi se dezvoltă cu lapte şi a accentuat că acest produs este necesar şi pe parcursul vieţii. Nu numai laptele ca atare este indicat, ci şi produsele lactate, între acestea iaurtul fiind indicat pentru conţinutul său în macro şi micro nutrienţi.

Dr. Cristescu a evidenţiat creşterea posibilităţilor de metabolizare a proteinelor acestui produs, dar şi procentul mare de calciu pe care îl are şi care este important pentru sănătate. Calciul este necesar nu numai să fie consumat şi să se găsească în organism, dar el trebuie şi fixat, iar şi pentru acest lucru iaurtul este indicat, a spus dr. Cristescu. În ceea ce priveşte procesul tehnologic, medicul susţine că acesta nu este dăunător, ci dimpotrivă, ajută flora intestinală.

Nutriţionistul a subliniat importanţa unei alimentaţii echilibrate, evidenţiind că pentru aceasta este necesar ca fiecare persoană să consume numărul de calorii indicat. Astfel, ea a spus că un adult care are o vârstă medie, o activitate nici sedentară, nici foarte activă, ar avea nevoie de 2.000 de calorii pe zi, care ar trebui să fie alcătuite din glucide - 55%, lipide - 25%, restul - proteine de calitate superioară. Consumul de ciocolată, îngheţată, carne grasă sunt bombe calorice, a subliniat dr. Cristescu.

În ceea ce priveşte consumul de iaurt, România este pe ultimul loc în Europa, cu 6 kg pe cap de locuitor, faţă de 27 în Europa.

"Iaurtul este unul din alimentele cele mai vechi, universale şi benefice pe care umanitatea le-a cunoscut. Chiar are o istorie - a împlinit 90 de ani. În ultimul secol, felul în care ne hrănim s-a schimbat radical prin consumul de produse cu multe calorii şi valoare nutritivă scăzută. Această conduită alimentară a dus la creşterea incidenţei unor boli determinate sau favorizate de stilul de viaţă. Vorbim despre obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială şi chiar cancere digestive. Consumul zilnic de iaurt, sursă de calciu şi proteine, alături de fructe şi legume bogate în vitamine şi fibre reprezintă o soluţie pentru alimentaţia corectă, prevenirea şi combaterea unor asemenea afecţiuni", a subliniat dr. Julieta Cristescu. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...
Alimentatia si bolile metabolice Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele...
Iaurtul - un prieten la masa ta de Sărbători Iaurtul este considerat de către specialiștii în nutriție printre cele mai sănătoase alimente, deoarece conţine diverşi nutrienţi esenţiali şi ar trebui să fie nelipsit din orice dietă echilibrată. Având puţine calorii şi o densitate ridicată în nutrienţi valoroşi (proteine complete, glucide...
Alimentaţia sănătoasă – un aliat de încredere împotriva bolilor cronice Mâncarea nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică reprezintă principalii factori de risc pentru bolile cronice, afecţiuni complexe care, netratate corespunzător, pot duce la complicaţii severe şi chiar la deces. Potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), alimentaţia sănătoasă...
Alimentaţia, componentă importantă a unui stil de viaţă sănătos Alimentaţia corectă este una dintre cele mai importante componente ale unui stil de viaţă sănătos, alături de activitatea fizică, a subliniat miercuri, în conferinţă de presă, dr. Simona Tivadar, medic specialist diabet, boli de nutriţie la Spitalul Universitar.