Cele mai citite
 


Protocol pentru informatizarea sistemului de sănătate
marţi, 19 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 19 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, şi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, au semnat, joi, primul contract de finanţare în domeniul e-sănătăţii.

Contractul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", având ca beneficiar Ministerul Sănătăţii, pentru proiectul "Implementarea sistemului naţional de prescripţie electronică".

Introducerea Sistemului Naţional de Prescripţie Electronică reprezintă un pas important în informatizarea sistemului sanitar românesc şi va însemna centralizarea, transferul şi schimbul de informaţii între medicii prescriptori, case de asigurări de sănătate şi farmacii.

Punerea în practică a proiectului va duce la eficientizarea proceselor de prescriere şi eliberare a reţetelor, odată cu informatizarea sistemului. Se vor elimina astfel erorile de medicaţie şi neregulile care apar în sistemul actual de prescripţie. De asemenea, se va îmbunătăţi sistemul de monitorizare şi control al consumului de medicamente.

Proiectul are un buget total de 88.714.500 lei (71.000.000 lei - finanţarea nerambursabilă acordată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Bugetul de Stat şi 17.714.500 lei - contribuţia Ministerului Sănătăţii) şi presupune atât achiziţia de echipamente şi aplicaţii informatice, cât şi instruirea utilizatorilor.

Potenţialii beneficiari ai proiectului vor fi cele 44 de Case de Asigurări de Sănătate, 5.350 farmacii şi aproximativ 30.000 medici care au contract cu casele judeţene de asigurări de sănătate, dar şi cei aproximativ 12.000.000 de asiguraţi din sistemul asigurărilor de sănătate din România.

Securitatea pacientului va fi principalul beneficiu al proiectului, prin eliminarea erorilor provocate de scrisul de mână ilizibil, de interacţiuni între medicamente scăpate din vedere, dozare sau frecvenţă de administrare incorecte, prescrierea unor medicamente scoase din uz, alergii ignorate, plan terapeutic neactualizat.

Proiectul urmăreşte strategia privind raţionalizarea costurilor în sectorul farmaceutic.

Dezvoltarea serviciilor electronice de sănătate îmbunătăţeşte accesul la servicii medicale şi impulsionează creşterea calităţii şi eficienţei serviciilor oferite. Aplicarea proiectului în domeniul sănătăţii include o arie largă de procese, bazate nu doar pe aplicaţii web, ci mai ales instrumente, produse, sisteme şi servicii, ce se adresează pe de o parte autorităţilor sanitare şi personalului specializat şi, pe de altă parte, pacienţilor şi cetăţenilor.

În prezent, aproximativ 35 de proiecte ale unităţilor sanitare publice sunt în procesul de evaluare în vederea finanţării din fonduri structurale, proiectele fiind depuse în cadrul operaţiunii "Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar" - la nivel local.

Semnarea acestui proiect este o continuare punctuală a colaborării dintre MCSI şi Ministerul Sănătăţii, stabilită recent prin parafarea unui protocol de colaborare între cele două portofolii. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Vasile Cepoi: Reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate este soluţia pentru creşterea eficienţei lui (interviu) Ministrul Sănătăţii, conf. dr. Vasile Cepoi, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că desfiinţarea sistemului de asigurări nu este o soluţie, ci reorganizarea acestuia, care ar putea creşte eficienţa lui.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Program de monitorizare şi evaluare continuă a sistemului de sănătate Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a dispus derularea unui program de monitorizare şi evaluare continuă a sistemului de sănătate din România. (Sursa: Agerpres)
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Ministrul Ladislau Ritli a lansat proiectul 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc' Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli a declarat, miercuri, cu prilejul lansării proiectului 'Buna Guvernare prin Integritate şi Responsabilitate în Sistemul de Sănatate Românesc', că este un proiect 'menit să traducă în viaţă strădaniile noastre, eforturile noastre mai vechi, de a preveni corupţia şi...