Cele mai citite
 


Parlamentul polonez respinge pedeapsa cu închisoarea pentru fecundarea in vitro
duminică, 31 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Camera inferioară a Parlamentului polonez a respins vineri un proiect de lege care prevedea sancţionarea cu închisoarea a medicilor care ar practica fecundarea in vitro /FIV/ şi a trimis comisiei de specialitate alte cinci proiecte referitoare la bioetică, informează AFP.
Potrivit propunerii celei mai radicale, medicii care ar practica FIV ar trebui să fie pasibili de pedeapsa cu doi ani închisoare, femeile în cauză însă neurmând a fi penalizate.

Fecundarea in vitro, care scapă oricărui cadru juridic în Polonia, este practicată în mod curent în prezent în centre private, dar în întregime pe cheltuiala cuplurilor.

Printre propunerile trimise comisiei, altele decât proiectele Partidului liberal /PO/ aflat la putere, figurează propunerea opoziţiei - partidul conservator Dreptate şi Justiţie /PiS/, condus de Jaroslaw Kaczynski - de interzicere a fecundării in vitro. Ea a fost trimisă comisiei în urma votării în acest sens de către 74 de deputaţi liberali din PO, care au avut libertatea de a se pronunţa fără să fie supuşi unei discipline de partid, cum se procedează de regulă în această formaţiune politică în cursul votării în probleme de etică.

Dezbaterea a suscitat o vie opoziţie a Bisericii în această ţară cu populaţie majoritar catolică în care avortul a fost interzis după căderea comunismului. Arhiepiscopul Henryk Hoser, el însuşi medic ca formaţie şi responsabil al episcopatului în probleme de bioetică, a ameninţat deputaţii favorabili legalizării fecundaţiei in vitro cu 'excluderea' din Biserică. Într-o scrisoare adresată conducătorilor ţării, episcopii au denunţat FIV ca fiind 'sora mai mică a eugenismului', ştiinţă consacrată ameliorării caracterelor genetice ale populaţiilor umane, utilizată în special de nazişti.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Polonia: Manifestaţii contra unui proiect de lege privind interzicerea avortului Câteva mii de persoane au manifestat duminică, la Varşovia, în faţa sediului parlamentului polonez, împotriva unei propuneri de lege ce vizează interdicţia totală a avortului, proiect susţinut de Biserica poloneză şi de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, relatează Reuters şi AFP.
Polonia: Proiect de lege privind utilizarea canabisului în scopuri terapeutice Parlamentul polonez va examina o propunere de lege care să reglementeze utilizarea canabisului în scopuri terapeutice, depusă luni de un deputat provenit din a treia forţă politică a ţării şi susţinută de majoritatea polonezilor, potrivit unui sondaj citat de AFP.
Biserica bulgară preferă copiii 'cu păr castaniu' Biserica ortodoxă bulgară şi-a exprimat, la 3 ianuarie, o poziţie foarte dură în legătură cu procrearea asistată medical şi mamele surogat, scrie Le Figaro în ediţia de joi.
Mii de femei din Polonia, în grevă contra interzicerii cvasitotale a avortului Mii de femei din Polonia îmbrăcate în negru au participat luni la manifestaţii sub sloganul "grevă pentru femei", împotriva unui proiect de lege care interzice practic avortul în această ţară cu o legislaţie deja printre cele mai restrictive din Europa.
Parlamentul polonez vrea să meargă mai departe cu interzicerea totală a avortului Parlamentul polonez a decis, vineri, să continue elaborarea unui proiect de lege care prevede interzicerea totală a avortului şi a respins proiectul destinat liberalizării legii actuale, una dintre cele mai restrictive din Europa, transmite France Presse.
Senat: Proiect de modificare a cadrului juridic pentru managementul calităţii serviciilor medicale Senatorii au aprobat marţi un proiect de lege pentru adoptarea unei ordonanţe care modifică şi completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, prin care se propune ca, în cazul în care un spital nu este acreditat, el să nu fie desfiinţat, ci să nu mai poată oferi servicii medicale...