Cele mai citite
 


Medicină: A fost descoperită o nouă proteină care atacă celulele bolnave
marţi, 2 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de cercetători din Marea Britanie şi Australia a anunţat descoperirea unei proteine ucigaşe, ce atacă şi distruge celulele bolnave din organism, o descoperire care oferă noi perspective de tratament împotriva unor boli precum cancerul, malaria sau diabetul, transmite luni AFP.
'Această proteină, denumită perforină, atacă celulele anormale şi le penetrează membrana, injectându-le cu enzime ucigaşe', explică coordonatorul echipei, prof. James Whisstock de la Universitatea Monash, din?Melbourne.

'Această proteină îşi găseşte calea spre interiorul celulelor contaminate de un virus sau transformate în celule canceroase şi le distruge din interior. Fără această proteină, sistemul nostru imunitar ar fi lipsit de apărare', a mai adăugat el.

Folosind un microscop electronic foarte puternic cercetătorii au putut studia structura şi felul în care acţionează această proteină fără de care organismul uman ar fi lipsit de apărare în faţa diferitelor tipuri de infecţii.

Această descoperire este extrem de importantă pentru obţinerea de noi tratamente în cazurile bolilor autoimune dar şi în cazul transplanturilor pentru că această proteină joacă un rol important şi în respingerea ţesuturilor organice din grefe.

'Acum că am înţeles cum funcţionează această proteină, putem să o folosim împotriva cancerului, a malariei sau a diabetului', a mai adăugat omul de ştiinţă australian.

Conform unui alt membru al echipei de cercetători, Joe Trapani, structura perforinei este similară celei a toxinelor sintetizate de bacterii precum bacillus anthracis (anthrax), iar organismul uman ar fi preluat această strategie defensivă, în cursul evoluţiei, chiar de la astfel de bacterii cu care a fost infectat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetători australieni au anunţat un succes important în lupta împotriva cancerului pulmonar O echipă de oameni de ştiinţă australieni a anunţat miercuri descoperirea naturii proteinelor implicate în diviziunea celulară în cazul cancerului de plămân, descoperire care reprezintă un important succes în lupta împotriva acestei maladii, informează Xinhua.
Celulele canceroase pot fi ţintite prin proteine create prin tehnici de bioinginerie (studiu) O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford a folosit o proteină creată în laborator pentru direcţionarea spre tumori a medicamentelor necesare chimioterapiei, în speranţa creării unor "rachete ghidate" care să vizeze strict celulele canceroase, studiile sale fiind publicate în luna iunie în...
Cercetători japonezi au descoperit o proteină care arde grăsimile O echipă de cercetători de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a anunţat descoperirea unei proteine care ajută la arderea grăsimilor din organism, permiţând astfel consumul unor mese bogate în grăsimi, transmite agenţia Xinhua.
Estrogenul poate favoriza cancerul la gat şi la cap la femeile tinere Estrogenul ar putea favoriza dezvoltarea cancerului la cap şi gât la tinere, ceea ce explică faptul că boala este în creştere la acest grup de persoane, potrivit unui echipe americane de cercetători, informează, luni, BBC.
Cercetători americani au reuşit vindecarea infecţiilor cu rotavirus cu ajutorul unor proteine bacteriene Cercetători americani au declarat joi că au dezvoltat o nouă metodă care implică o proteină bacteriană numită 'flagellin' pentru a preveni şi vindeca infecţia cu rotavirus, una din cele mai comune cauze de diaree severă. Ei au prezentat rezultatele acestui studiu în publicaţia Science, informează agenţia...
Microscopul 'OMX' de la GE poate detecta virusul HIV, paraziţii malariei şi bacteriile O echipă de cercetători australieni de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Institutul Walter şi Eliza Hall (WEHI) din Parkville şi Universitatea din Melbourne au pus la punct un microscop puternic pe urmele virusului HIV, malariei şi bacteriilor analizându-le fiecare mişcare, informează, miercuri...