Cele mai citite
 


Şase lucruri ştiinţifice despre dragoste şi sex
marţi, 2 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cum reacţionează creierul când suntem îndrăgostiţi? Cât timp ne petrecem gândindu-ne la sex? La ce se uită în primul rând bărbaţii când privesc o femeie? Sunt lucruri pe care oamenii de ştiinţă le-au analizat şi au găsit răspunsuri. Sunt puţine lucruri care ne bulversează viaţa ca dragostea şi nu este de mirare că oamenii de ştiinţă s-au ocupat despre efectele sale asupra psihicului nostru. Mai multe studii au dezvăluit aspecte surprinzătoare ale 'funcţionării' creierului nostru la declanşarea pasiunii, notează luni ziarul ABC.
1. Dragostea are aceleaşi efect cu cocaina: Cercetători de la Universitatea din Stanford asigură că sentimentele care stârnesc pasiuni amoroase pot fi incredibil de eficiente în uşurarea durerii. Mai exact au o putere de calmant similar cu cel al analgezicelor, sau provoacă efecte similare cu ale cocainei. În acest mic miracol care intervine la nivelul creierului este implicată dopamina, un neurotransmisor care influenţează starea de spirit, recompensa şi motivaţia.

2. Dragostea la prima vedere există: Săgeţile lui Cupidon sunt mai mult decât o legendă răspândită popular. O echipă internaţională de cercetători condusă de Stephanie Ortigue, de la Universitatea Siracusa din New York, asigură că dragostea poate fi 'fulgerătoare'. În opinia sa, avem nevoie de cinci secunde pentru a ne îndrăgosti. Atunci când cădem pradă farmecelor unei persoane se activează 12 zone al creierului care lucrează împreună eliberând compuşi chimici care induc starea de euforie, precum dopamina - deja menţionată - oxitocina şi adrenalina.

3. Bărbaţii se gândesc de trei ori mai mult la sex decât femeile: Louann Brizendine, un prestigios neuropsiholog, a studiat structura cerebrală a bărbatului pentru a confirma că ceea ce era considerat până acum un stereotip este adevărat. Zona creierului masculin responsabilă cu sexualitatea este de două ori şi jumătate mai mare decât cea a creierului feminin. Cu înaintarea în vârstă ambele sexe încep să fie asemănătoare.

4. Ce poate fi la fel de excitant ca sexul? Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Westminster (Marea Britanie) asigură că descoperirea vreunui 'chilipir' sau promoţii într-o zi de shopping oferă acelaşi grad de excitaţie ca la vizionarea unui film porno. Chilipirurile şi cadourile ne fac la fel de fericiţi ca atunci când creierul este 'aprins' de o pasiunea sexuală.

5. Neuronii feminini 'pocnesc' în timpul orgasmului ca floricelele de porumb la microunde: Neuropsihiatrul american Barry Komisaruk, de la Universitatea de Medicină din New Jersey, este cunoscut pentru a fi provocat orgasme la 200 de femei în laboratorul său. Obiectivul său era de a înţelege mecanismul care declanşează starea de entuziasm şi a analizat creierele femeilor în momentul juisării sau al climaxului. De exemplu, orgasmul blochează durerea menstruală în mod natural - este capabil să o reducă cu 50% - şi sporeşte sensibilitatea tactilă. Medicul susţine că la o femeie care atinge orgasmul zgomotul amplificat al neuronilor seamănă cu cel al floricelelor de porumb care pocnesc la microunde.

6. Femeile cu corpul în formă de clepsidră sunt mai atractive: Există pentru toate gusturile, dar potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Ştiinţe Bioligice de la Universitatea din Victoria (Noua Zeelanda), bărbaţii consideră mai atrăgătoare femeile cu trup de clepsidră, care au un corp proporţionat şi talia îngustă. Cercetătorii au folosit tehnica 'eyetracking' pentru a vedea la ce se uită un bărbat când priveşte o fotografie. Subiecţii au considerat mai atrăgătoare femeile cu talie subţire, dincolo de mărimea pieptului. Şi, lucru curios, subiecţii nu au avut nevoie de mai mult de 200 de milisecunde pentru a remarca un atribut feminin.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Orgasmul feminin este o relicvă a procesului evolutiv al speciei umane (studiu) Încă din antichitate, orgasmul feminin i-a intrigat pe specialişti, care au încercat, fără succes, să explice rolul său. Filosoful antic grec Aristotel nota, de pildă, că femeile pot concepe fără să simtă nimic. Doi cercetători americani au găsit un răspuns la această întrebare în teoria evoluţiei. Potrivit...
Oxitocina, sau hormonul dragostei, i-ar putea vindeca pe cei căzuţi în patima beţiei O echipă de cercetători australieni de la Universitatea din Sydney a conceput un preparat împotriva dependenţei de alcool în baza oxitocinei, substanţă numită şi hormonul dragostei. În prezent, preparatul se află în stadiu de experimentare clinică pe animale, transmite portalul MedDaily.
Orgasmul combate durerea şi poate trata anxietatea sau diferite dependenţe (studiu medical) Psihologul american Barry Komisaruk, în vârstă de 72 ani, cercetează de peste trei decenii beneficiile plăcerii sexuale asupra organismului femeilor. Potrivit ultimului său studiu, orgasmul stimulează zonele creierului astfel încât cercetătorul a încercat să găsească utilităţi terapeutice ale stimulării...
RETROSPECTIVÃ 2102/Topul celor mai interesante zece studii ştiinţifice despre sexualitate Sexualitatea face parte din viaţă şi implicit este obiectul unor studii ştiinţifice, iar anul acesta nu a fost deloc sărac în astfel de realizări ce acoperă subiecte diverse, de la dorinţa de masturbare declanşată hormonal până la partidele de sex încinse în urmă cu zeci de mii de ani între reprezentanţii...
Marea Britanie: Femeile care lucrează în ştiinţă au mai puţine şanse să primească finanţare (studiu) Femeile-cercetător din Marea Britanie, implicate în studii ce vizează combaterea celor mai letale boli, au mai puţine şanse să primească finanţare pentru proiecte decât colegii lor de sex masculin, iar când primesc astfel de finanţări, este vorba de sume semnificativ mai mici, indică un studiu, preluat...
Secretul sexualităţii fiecăruia, trădat de ochi (studiu) Felul în care pupila reacţionează atunci când vedem o altă persoană trădează orientarea sexuală, conform unui nou studiu realizat de cercetători de la Cornell University şi publicat în ultimul număr al revistei PLoS ONE, conform LiveScience.