Cele mai citite
 


Cluj: Deputatul Mircia Giurgiu propune înfiinţarea Zilei Ambulanţei
luni, 1 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 1 nov /Agerpres/ - Deputatul democrat-liberal Mircia Giurgiu a iniţiat un proiect de lege, împreună cu sindicatele ambulanţierilor, pentru instituirea unei zile dedicate acestui serviciu, în data de 28 iulie.
Deputatul a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că proiectul are ca scop recunoaşterea importanţei muncii pe care o depun medicii şi asistenţii de la Ambulanţă.
'În această Zi Naţională a Ambulanţei vrem să facem publice, într-un cadru festiv, activitatea, dotarea, modul de intervenţie, numărul de intervenţii, iar la nivelul fiecărui judeţ şi în Bucureşti va fi organizat un marş. Ziua de 28 iulie va fi considerată liberă pentru personalul din serviciile de ambulanţă iar cei care vor fi în tură de serviciu vor fi retribuiţi ca şi în celelalte sărbători naţionale', a spus Mircia Giurgiu.
Ziua de 28 iulie are şi o altă semnificaţie, aceasta fiind data instituirii, în Bucureşti, în 1906, a primei Salvări din ţară. Acesta era un serviciu creat la iniţiativa doctorului Nicolae Minovici, sub deviza 'Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor'.
'Echipajul primei Salvări din 1906 era format din vizitiu şi sergenţi de oraş instruiţi de dr. Minovici', se spune în expunerea de motive a proiectului. Potrivit acestei surse, Salvarea din Bucureşti a început să funcţioneze regulat de la 1 august 1907, România devenind al treilea stat din Europa cu serviciu de ambulanţă, după Olanda şi Austria.
În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici teoretizează, pentru prima oară în lume, 'Împingerea actului medical calificat la locul accidentului', iar în 1934, din iniţiativa Societăţii de Salvare, se înfiinţează Spitalul de Urgenţă.
'Salvarea' este naţionalizată în 1948, devenind Staţia de Salvare a municipiului Bucureşti, care în anul 1995 ia numele de acum, Serviciul de Ambulanţă. Potrivit lui Mircia Giurgiu, cel din Cluj a fost înfiinţat chiar mai înainte, în 1896, dar pe atunci această zonă aparţinea de Imperiul Austro-Ungar.
Proiectul va fi depus, marţi, în Parlament. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Proiect de lege pentru marcarea produselor alimentare Deputatul PDL Mircia Giurgiu a pregătit un proiect legislativ privind marcarea mai clară a conţinutului produselor alimentare, în sensul că pe etichetele alimentelor ar trebui să fie trecute mai puţine informaţii, într-un mod mai inteligibil şi care să iasă mai bine în evidenţă.
SABIF şi SSB au lansat campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, chatul de asistenţă şi proiectul de alertare a voluntarilor Societatea de Salvare Bucureşti (SSB) şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti-lfov (SABIF) au lansat, marţi seară, campania de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit, chatul de asistenţă medicală online şi proiectul de alarmare a voluntarilor SSB pentru susţinerea cazurilor urgente aflate...
Bistriţa-Năsăud: Primul serviciu de ambulanţă privat din judeţ, înfiinţat de către Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" Asociaţia "Filantropia Ortodoxă" din Bistriţa a inaugurat, marţi, în prezenţa mitropolitului Clujului, Andrei, un serviciu privat de ambulanţă - proiect unic atât în Patriarhia Română, cât şi la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud.
Cluj: Mircia Giurgiu cere câte un elicopter medical pentru fiecare regiune de dezvoltare Deputatul Mircia Giurgiu, propus pentru excluderea din PDL, a pregătit un proiect legislativ prin care toate cele opt regiuni de dezvoltare să fie dotate cu câte un elicopter pentru intervenţii în cazuri medicale.
Cluj: Proiect de lege pentru pauza de masă a elevilor şi studenţilor Cluj-Napoca, 20 ian /Agerpres/ - Preşedintele Federaţiei Române de?Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, preşedintele Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, Marius Bojiţă, şi deputatul PD-L Mircia Giurgiu propun un proiect legislativ prin care să fie instituită obligativitatea...
STRÃIN, IUBESC ROMÂNIA/ Raed Arafat: România este ţara unde sunt acasă A conceput şi introdus în România un sistem inovator de intervenţii în situaţii de urgenţă, dat astăzi ca exemplu în alte ţări şi utilizat ca studiu de caz de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Toate acestea pornind la drum cu o maşină cumpărată la mâna a doua echipată cu girofaruri, pentru...