Cele mai citite
 


Prefectul Capitalei propune interzicerea magazinelor etnobotanice
luni, 1 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a admis, luni, că existenţa magazinelor etnobotanice are în multe cazuri efecte negative asupra tinerilor şi a amintit, la o conferinţă de presă, că poartă discuţii cu Serviciul Antidrog în scopul modificării legislaţiei pentru interzicerea acestora la nivelul întregii ţări.
'S-ar impune apariţia unei ordonanţe de urgenţă pentru a putea interzice aceste magazine care comercializează substanţe etnobotanice, dar trebuie să vă spun că Europa întreagă luptă cu acest fenomen. Obligaţia noastră este să controlăm fenomenul în sine. Interzicerea prin lege nu este posibilă atât timp cât Europa nu a tranşat clar acestă problemă. Se va propune interzicerea funcţionării acestor magazine lângă şcoli, înţeleg că membrii CGMB intenţionează să emită o hotărâre în acest sens', a spus prefectul Capitalei.
Acesta a prezentat public, luni, rezultatele unui control efectuat în noaptea de 29 spre 30 octombrie de către echipe mixte pentru verificarea legalităţii activităţii magazinelor ce vând produse etnobotanice. Astfel, au fost mobilizate la această ultimă verificare 168 de forţe participante (reprezentanţi ai Serviciului Antidrog, Gărzii Financiare, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar-Veterinare), prilej cu care au întocmit 39 de dosare penale pentru neregulile semnalate.
Prefectul Capitalei a spus că au fost controlate 52 de magazine etnobotanice din totalul celor 107 existente la nivelul Capitalei, au fost ridicate 41 kilograme de substanţe, 7.588 de plicuri cu asemenea substanţe şi sunt cercetate 48 de persoane, fiind aplicate sancţiuni în valoare de 400.700 lei. Totodată, sumele de bani confiscate depăşesc 3.800 de lei.
'O ochipă de control s-a deplasat la sediul unei firme din şos. Fundeni, unde a descoperit un laborator de preparare, ambalare şi etichetare a produselor etnobotanice. Aici s-a constatat că exista un dispozitiv electronic de sigilat plicuri, un mixer folosit la omogenizarea conţinutului de plante etnobotanice şi că produsele nu erau declarate şi nu aveau inscripţie în limba română', a explicat Atănăsoaei.
El a făcut un apel către toate primăriile de sector ale Capitalei să fie mai vigilente la emiterea autorizaţiilor de funcţionare a unor astfel de magazine, cu atât mai mult cu cât acestea sunt în raza unităţilor de învăţământ.
Iulian Marin, comisar-şef al Serviciului Antidrog, a arătat, în acest context, că în Fundeni a fost descoperită o magazie unde produsele erau stocate în vrac şi stropite cu o substanţă interzisă de Ministerul Sănătăţii - Mefedronă.
Marin a spus că în toate controalele efectuate până acum poliţiştii nu au găsit urme de cocaină sau heroină în amestecul cu substanţe etnobotanice, la nivelul Bucureştiului.
Comisarul-şef a arătat că aceste substanţe sunt importate de regulă de la nişte firme din Afganistan.
Reprezentanţii autorităţii locale şi centrale au ţinut să precizeze că seria controalelor va continua şi în următoarea perioadă, astfel încât să se combată pe cât posibil existenţa fenomenului de comercializare a acestor substanţe dăunătoare sănătăţii şi răspândit mai ales în rândul tinerilor. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Activitate suspendată la şapte magazine de vise din Capitală Echipele mixte ale Brigăzii Serviciului Antidrog, Gărzii Financiare, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti şi cea Sanitar-Veterinară au suspendat activitatea altor şapte magazine de vise şi au desfiinţat un magazin de acest gen, în cadrul ultimei acţiuni...
Plantele etnobotanice nu intră sub incidenţa legii drogurilor Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Proprietarii magazinelor specializate în vânzarea de produse cu efect halucinogen nu sunt în afara legii, întrucât aceste amestecuri vegetale nu figurează pe tabelele anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii...
Echipe mixte de control pentru verificarea magazinelor ce comercializează produse etnobotanice Bucureşti, 27 feb /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Brigăzii de combatere a criminalităţii organizate Bucureşti - Serviciul Antidrog, Gărzii Financiare, Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, Direcţiei Sanitar Veterinare Bucureşti şi Direcţiei Agricole au...
Primarul Cristian Popescu-Piedone a verificat magazinele etnobotanice Bucureşti, 17 nov /Agerpres/ - Primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu-Piedone, a început, în noaptea de marţi spre miercuri, o acţiune de verificare a modului în care îşi desfăşoară activitatea magazinele care comercializează plante etnobotanice, având în vedere numeroasele sesizări primite...
Poliţia Română spune că infracţionalitatea în Sectorul 1 al Capitalei a scăzut, în replică la declaraţiile primarului Chiliman Poliţia Română susţine, într-o replică la declaraţiile primarului Andrei Chiliman, că infracţionalitatea din Sectorul 1 Bucureşti a scăzut, în nouă luni ale anului 2010, cu 131 de fapte.
Deputaţii au respins cea de-a doua moţiune simplă din această sesiune parlamentară (sinteză) Deputaţii au respins în această săptămână cea de-a doua moţiune simplă iniţiată de Opoziţie în actuala sesiune parlamentară, intitulată "Un flagel naţional - plantele etnobotanice".