Cele mai citite
 


Peste 70 accidente mortale au fost înregistrate în construcţii şi HORECA, anul trecut
luni, 1 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Peste 70 accidente mortale au fost înregistrate, în cursul anului trecut, numai în sectoarele de construcţii şi hoteluri, restaurante, catering (HORECA), au declarat, luni, reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii 'Alexandru Darabont' (INCDPM).
'În sectorul de hoteluri, restaurante şi catering, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, au fost înregistrate anul trecut patru accidente mortale, în timp ce în construcţii, din 643 accidente de muncă, 67 au fost mortale', a declarat, luni, pentru AGERPRES, dr. ing. Anca Antonov, coordonator al proiectului 'Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate', cofinanţat din fonduri structurale europene.
Potrivit reprezentantei INCDPM, din totalul de 42 de accidente din HORECA, 38 au fost cu incapacitate temporară de muncă, rata accidentelor fiind de 0,4 la sută.
În construcţii, din cele 643 de accidente de muncă, 67 au fost mortale, 576 cu incapacitate temporară de muncă, iar patru au fost accidente colective, rezultând o rată de 1,78 la sută.
Potrivit datelor Eurostat, activitatea din domeniul construcţiilor este caracterizată prin nivel de risc înalt, în condiţiile în care, pe ansamblul Uniunii Europene, circa 13 din 100.000 de lucrători ai acestui sector sunt victime ale accidentelor mortale, faţă de 5 la 100.000 cât este media pentru toate celelalte sectoare de activitate.
În România, în sectorul HORECA lucrează 134.000 persoane: 4.000 - în sectorul de stat, iar 130.000 - în sectorul privat. Numărul femeilor este puţin mai mare decât al bărbaţilor angajaţi în sectorul hoteluri, restaurante şi catering, respectiv, 75.000 sunt femei.
În construcţii, lucrează mai mult de o jumătate de milion de persoane, respectiv 513.000 din care 73.000 sunt femei, 41.000 în companii de stat şi 472.000 în firme particulare.
Conform Strategiei comunitare privind securitatea şi sănătatea în muncă pentru perioada 2007-2012, obiectivul principal la nivelul UE este reducerea cu 25 la sută a accidentelor de muncă, până în anul 2012.
Săptămâna trecută, a fost lansat proiectul 'Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate' al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii 'Alexandru Darabont', cofinanţat cu 15,514 milioane lei de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU).
Proiectul de adresează cu precădere întreprinderilor mici şi mijlocii care, în lipsa unei expertize în domeniul siguranţei şi sănătăţii în muncă se confruntă cu un număr ridicat de accidente care impun cheltuieli suplimentare: absenteism (zile-muncă), costuri juridice, amenzi, despăgubiri, mărirea primelor de asigurări. Scăderea performanţelor companiei se reflectă în creşterea costurilor şi în diminuarea competitivităţii acesteia pe piaţa naţională şi europeană.
Până în prezent, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii 'Alexandru Darabont' din Bucureşti a depus cinci proiecte pentru finanţare din fondurile structurale europene, trei în calitate de solicitant şi alte două, ca partener.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Executiv INFORMAŢIE DE PRESÃ
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 30 MAI - 5 IUNIE - ECONOMIC Marşul de protest al sindicaliştilor din Educaţie, determinat de proiectul Ordonanţei privind salarizarea bugetarilor, dar şi protestele de la Palatul Cotroceni ale sindicatelor afiliate la BNS, avaria în reţeaua de electricitate, care a afectat judeţele Argeş şi Vâlcea şi raportul Consiliului concurenţei...
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.
Finanţare europeană de circa 3,85 milioane de euro pentru constituirea reţelei calificărilor profesionale din România Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU), cofinanţează cu aproximativ 3,85 milioane de euro, proiectul strategic 'Reţeaua Autorităţilor Competente pentru Calificările Profesionale din România' (IMI PQ Net) al cărui beneficiar este Ministerul...