Cele mai citite
 


Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri de la Spitalul Oradea
luni, 1 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV) a intrat în dotarea secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea, informează un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Acest echipament, donat de Compania Procter&Gamble, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' şi care nu exista înainte de campanie în nicio maternitate din România, scade incidenţa complicaţiilor determinate de prematuritate şi poate creşte rata de supravieţuire a copiilor născuţi prematur.
Campania 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' se derulează în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie şi are ca obiective echiparea a 11 maternităţi cu 14 sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie, precum şi educarea publicului în privinţa prematurităţii.
Cele 11 maternităţi incluse în program tratează un număr mare de copii prematuri şi acoperă întregul teritoriu al României: Bucureşti (Cantacuzino, Giuleşti, Municipal, Polizu), Cluj (Clinicile de Obstetrică şi Ginecologie 1 şi 2), Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara şi Târgu-Mureş. Site-ul www.sansalaviata.ro oferă informaţii despre naşterile premature şi posibilităţile de prevenire a acestora, despre complicaţiile pe care le pot dezvolta copiii născuţi prematur, precum şi sfaturi pentru îngrijirea acestor copii.
Ediţia din acest an a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' are drept scop salvarea unui număr cât mai mare de copii născuţi prematur în România. Acest lucru se va realiza printr-o campanie de informare a părinţilor şi a specialiştilor, precum şi prin sprijinirea dotării a 11 maternităţi care îngrijesc anual peste 4.000 de copii născuţi prematur.
'Sperăm că valoarea totală a donaţiei la sfârşitul campaniei, să fie de minim 1,3 milioane de lei. Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea îngrijeşte anual peste 500 de copii prematuri şi suntem convinşi că sistemul de ventilaţie donat va contribui la salvarea celor care au probleme respiratorii complexe', a declarat Olivia Ciubotariu, specialist Relaţii Externe la Procter&Gamble România.
În România, în fiecare an, se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi nou-născuţi cu greutate mică la naştere. Prematuritatea şi complicaţiile sale sunt responsabile de mai mult de jumătate din decesele neonatale, reprezentând una din principalele cauze de mortalitate neonatală din ţara noastră.
Cea mai frecventă cauză de mortalitate determinată de prematuritate este sindromul de detresă respiratorie (RDS). Acesta impune folosirea unui sistem de ventilaţie artificială. Unul dintre cele mai avansate sisteme de ventilare este cel de înaltă frecvenţă care ajută copiii născuţi prematur să supravieţuiască şi, în plus, reduce apariţia handicapurilor psiho-motorii asociate cu prematuritatea.
Ventilaţia cu frecvenţă înaltă foloseşte frecvenţe respiratorii care depăşesc frecvenţa respiratorie normală şi se adresează în special prematurilor născuţi înainte de 32 de săptămâni.
În 2009, în România s-au înregistrat 2.576 de copii care au avut la naştere o vârstă de gestaţie mai mică de 32 de săptămâni (1% din totalul nou-născuţilor vii).
În cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea funcţionează o secţie de neonatologie, având arondate maternităţi din judeţele Bihor şi Satu Mare.
În cadrul secţiei de neonatologie au fost îngrijiţi, în 2009, 4.910 de copii, iar 518 s-au născut înainte de termen, peste 20% dintre aceştia venind pe lume mai devreme de 32 de săptămâni de gestaţie.
'HFOV este o terapie respiratorie esenţială pentru salvarea nou-născuţilor prematur la care ventilaţia convenţională nu a dat rezultate (sindrom de detresă respiratorie, pneumotorax, emfizem interstiţial, sindroame de aspiraţie meconială) şi scade riscul bolii pulmonare cronice. Având în vedere gradul înalt de performanţă al aparatului, ne va ajuta să reducem şi mai mult rata mortalităţii la nou-născuţii cu greutate foarte mică la naştere şi vor scădea complicaţiile tardive ale afecţiunilor respiratorii. Un asemenea aparat reprezintă o garanţie pentru viitoarele mămici că asistenţa medicală în maternitatea noastră este de înalt nivel, atât din punct de vedere al dotării cu aparatură medicală, cât şi al profesionalismului cadrelor medicale', a declarat dr. Valeria Filip, şef Secţiei Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie Oradea.
Ediţia din 2008 a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' a contribuit la dotarea celui de-al doilea bloc operator la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu-Mureş (IBCvT) şi la specializarea în cardiologie intervenţională, în Elveţia, a unui medic de la IBCvT. Valoarea totală a fondurilor donate în cadrul campaniei a depăşit 1,2 milioane de lei.
Ediţia din 2009 a urmărit sprijinirea înfiinţării celei de-a doua secţii de chirurgie cardio-vasculară pediatrică din ţară, în cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii 'Marie S. Curie' din Bucureşti. Valoarea donaţiei în cadrul campaniei a fost de 1,2 milioane de lei, sumă folosită pentru achiziţionarea de echipamente de chirurgie cardio-vasculară şi anestezie-terapie intensivă. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Campanie pentru nou născuţii prematuri A treia ediţie a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' a fost lansată, marţi, de compania Procter&Gamble, propunându-şi să ajute copiii născuţi prematur, prin donarea de echipamente de ultimă generaţie care folosesc sistemul de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV).
11 maternităţi din România au primit 14 echipamente de ultimă generaţie A treia ediţie a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' şi-a îndeplinit obiectivul: 14 echipamente de ultimă generaţie pentru copiii prematuri au fost donate către 11 maternităţi din România, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
Sibiu: 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ventilaţie pentru prematuri Un număr de 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ultimă generaţie de ventilaţie pentru prematuri, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'.
Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri la spitalul din Târgu Mureş Secţia de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a primit, marţi, un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie pentru prematuri, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri', derulat de Compania Procter&Gamble.
Timiş: Incubator pentru prematuri, la maternitatea Spitalului Municipal Secţia de neonatologie a Maternităţii Spitalului Universitar Municipal de Urgenţă Timişoara a primit, miercuri, de la organizaţia ''Salvaţi copiii!'', un incubator de 10 mii de euro, care le va salva viaţa micuţilor ce se nasc prematur sau cu probleme cardio-respiratorii.
Bihor: Lucrări de modernizare la Maternitatea din Oradea şi la Spitalul Judeţean Clinica de Obstetrică Ginecologie din Oradea va fi amenajată la standarde europene, prin Proiectul de Reformă a Sectorului Sanitar APL 2 Componenta 1 - Asistenţă medicală maternă şi neonatală, finanţat din acordurile de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi cu...