Cele mai citite
 


Medicii militari americani folosesc tehnici vechi şi noi pentru a salva răniţii din Afganistan
miercuri, 3 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sângerarea până la moarte a fost întotdeauna pericolul major al rănilor de război iar controlul hemoragiei este prima sarcină a chirurgului de front. Ameliorările în tratarea hemoragiei, obţinute în războaiele din Irak şi Afganistan, sunt principalul motiv de supravieţuire al victimelor de pe front. Tratamentul medical s-a ameliorat de-a lungul a nouă ani de războaie, notează ziarul american The Washington Post, într-un amplu articol din ediţia de luni.
Datele prezentate la o conferinţă din luna august au arătat că 8,8 la sută din victimele unor lupte ale SUA în Irak şi Afganistan au murit fie pe câmpul de luptă fie mai târziu din cauza rănilor, comparativ cu 16,5% din victimele războiului din Vietnam şi 22,8% din cele din al doilea război mondial.

Aproape niciuna dintre ameliorări nu este consecinţa unor noi medicamente sau noi dispozitive. Cea mai mare parte, în mod ironic, implică o tehnologie veche şi practici vechi, care au căzut în dizgraţie în ultimii 50-100 de ani şi au fost redescoperite şi îmbunătăţite. Aproape toate dintre ele sunt legate de sânge.

Medicii militari au analizat experienţa luptelor din Mogasdiscio, vrând să înveţe dacă decesele soldaţilor americani ar fi putut fi prevenite, sau dacă vreun tratament a condus neintenţionat la mai multe victime. Analiza a arătat că sângerarea a fost o problemă uriaşă, care a dus la cele mai multe dintre decese. Mai multe persoane au sângerat până la moarte din răni unde presiunea directă nu a fost posibilă, cum ar fi pieptul sau gâtul.

Schimbarea cea mai importantă a fost aprobarea folosirii garourilor, vechile dispozitive care în a doua jumătate a secolului XX au fost considerate prea periculoase, deoarece folosirea prelungită poate provoca leziuni ale ţesutului. Cele noi optimizează însă forţa distribuită în curea şi pot fi strânse şi închise cu o singură mână. Fiecare soldat poartă un astfel de dispozitiv iar medicii o jumătate de duzină.

Garourile sunt utile mai ales în războaiele în care predomină leziunile provocate de explozie, nu rănile prin împuşcare. Multe bombe improvizate afectează ambele picioare sau suflul le smulge în întregime. O persoană ale cărei artere femurale, principalele ale coapsei, sunt tăiate, va muri în aproximativ şapte minute. Astăzi, mulţi soldaţi cu astfel de răni ajung la spital cu garouri la fiecare picior şi toate sângerările au fost oprite.

Utilitatea lor este atât de evidentă încât soldaţii care se duc în patrulare pe jos le poartă desfăcute la fiecare picior, gata să fie strânse. Designerii uniformelor de luptă de ultimă generaţie încearcă să determine dacă dispozitivele nu pot fi inserate în haine, eventual în canistrele de gaz, putând fi declanşate pentru umflare.

Analiştii militari estimează că garourile au salvat viaţa a cel puţin 1.000 de soldaţi americani şi posibil 2.000, în războaiele actuale.

Mulţi soldaţi au suferit însă răni în locuri cum ar fi gâtul, pieptul, abdomenul şi zona inghinală, unde garourile nu pot fi folosite. O analiză privind rănile 'cu potenţialitate de supravieţuire'' la soldaţii care au murit după ce a ajuns la spital a arătat că 80% au murit din cauza hemoragiei şi 70% din cauza unor răni în locuri unde nu se puteau aplica garourile.

O nouă generatie de bandaj, numit ''Tifon de luptă'', poate ajuta la rezolvarea acestei probleme. Materialul este impregnat cu caolin, o pudră de argilă care stimulează coagularea sângelui. S-a dovedit a fi mai eficient decât pulberile formatoare de cheag, care de multe ori au fost îndepărtate de sângerare.

Cei mai mulţi soldaţi cu traumatisme majore pierd mult sânge. Cum răspund medicii la această stare este a doua mare inovaţie în îngrijirea hemoragiei. Ea constă în a face cât de puţin poţi şi a lăsa organismul să gestioneze situaţia. Medicii sunt învăţaţi acum să nu se îngrijoreze atunci când presiunea sângelui este de 85/40 (normal este 120/80), atât timp cât pacientul este conştient.

În adoptarea practicilor mai vechi, medicilor li se spune să evalueze starea pacientului doar privindu-l, vorbind cu el şi luându-i pulsul. Pulsul, luat acum încheietura mâinii, nu la gât, deoarece este mai uşor să-l găseşti - este caracterizat drept 'absent', 'slab' sau 'normal' şi pe această evaluare se pot lua deciziile de salvare a vieţii persoanei.

A treia mare inovaţie legată de sânge implică ceea ce se întâmplă în camera de urgenţă şi în sala de operaţie. Acum pacienţii în stare de şoc primesc sânge integral sau echivalentul acestuia în componente. Sângele este un amestec de circa 45% celule şi 55% plasmă. Aceasta din urmă este formată din apă, zaharuri, săruri şi proteine, precum şi 'factori de coagulare', care declanşează o cascadă de reacţii ce se încheie cu formarea unui cheag de sânge.

Transfuziile cu sânge integral funcţionează fără echivoc. În unele situaţii, când nu există nicio bancă de sânge, a folosi sânge integral proaspăt recoltat de la donatori este singura soluţie. Aşa s-a întâmplat în a doua bătălie de la Fallujah, în Irak, din noiembrie 2004. Zeci de victime au primit masiv transfuzie cu sânge integral. Toţi au supravieţuit până la evacuarea de pe front.

Medicii militari au analizat mai târziu experienţa acestor soldaţi la spitalul militar principal din Bagdad, la începutul războiului, şi au constatat că rata de supravieţuire a fost de aproape nouă ori mai mare pentru cei care au primit sânge integral.

Înlocuirea sângelui pierdut cu sânge integral sau echivalentul acestuia în componente nu ajută doar la restabilirea coagulării, ci reduce şi riscul de sindrom respirator acut şi insuficienţă multi-organ. Cu cât este mai proaspăt sângele cu atât mai bine. Potrivit unui studiu, la pacienţii masiv transfuzaţi mortalitatea creşte dacă sângele este mai vechi de două săptămâni. Sângele proaspăt reduce totodată şi infecţiile.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Militari români morţi în Afganistan - cronologie Un militar român şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
SUA cer statelor europene să trimită mai mulţi militari în misiunile ONU de menţinere a păcii Ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, a făcut apel luni la statele europene să participe mai mult la misiunile de menţinere a păcii ale ONU, estimând că experienţa dobândită în Afganistan poate reprezenta un enorm avantaj pe teren, relatează AFP.
Leziunile cerebrale sunt foarte frecvente în rândul militarilor expuşi la explozii (studiu) Foştii militari americani expuşi în mod repetat la explozii din zonele de război suferă leziuni permanente în anumite părţi ale creierului care le-ar putea afecta starea emoţională, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista 'Science Transnational Medicine', citat de agenţia France Presse.
Seminar pe probleme de urgenţă susţinut de medici ai Marinei SUA Un număr de 52 de medici şi asistenţi medicali din 20 de judeţe ale ţării şi 6 unităţi de primiri urgenţe din Capitală vor fi pregătiţi timp de două zile de către o echipă de medici aparţinând Marinei SUA, care a sosit în România în cadrul exerciţiului Black Sea Rotational Force.