Cele mai citite
 


Legalizarea marihuanei marchează alegerile de marţi din SUA
miercuri, 3 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aşa-numita Propunere 19 va fi supusă urnelor californiene, dar cu puţine şanse de a trece potrivit sondajelor de la sfârşitul săptămânii. Referendumul privind legalizarea marihuanei în California va fi unul din punctele de interes al scutinului legislativ de marţi din SUA, care va reînnoi Camera Reprezentanţilor şi va alege noi senatori şi guvernatori. Populară între tineri şi democraţi, iniţiativa vizează reglemenatarea cannabisului în California şi asimilarea sa tutunului şi alcoolului, fapt ce ar implica depenalizarea cultivării, comercializării şi consumului său de cei cu vârste de peste 21 de ani, în acest stat unde drogul este deja considerat legal în scopuri medicale, notează marţi ziarul Estrella Digital.
Actorul american Zach Galifianakis a pledat vineri pentru legalizarea marihuanei în California în stil propriu: el şi-a aprins un joint la o emisiune difuzată în direct şi la o oră de maximă audienţă. Spre surprinderea celor prezenţi, controversatul actor şi-a aprins ţigara şi a continuat să fumeze liniştit în timpul programului de divertisment Real Time With Bill Maher transmis de canalul cu plată HBO. El a mers chiar mai departe şi i-a trecut ţigara reporterei conservatoare Margaret Hoover, care s-a limitat să o miroasă şi să constate că era într-adevăr marihuana. În orice caz, sondajele nu îi surâd lui Galifianakis, deoarece totul arată că marţi California nu va aproba această măsură.

Printre cei care o susţin se numără şi filantropul miliardar George Soros, experţi în Drept şi economişti, cu argumentul că aplicarea ei ar presupune o importantă sursă de venituri pentru vistieria publică şi ar reduce costurile derivate din traficul de cannabis. În caz în care ar fi aprobată, Propuesta 19 ar intra în conflict cu legile federale, care menţin marihuana pe lista substanţelor interzise şi i-ar îngrijora pe partenerii latino-americani ai SUA în lupta împotriva traficului de droguri.

Ţări precum Columbia sau Mexic şi-au exprimat deja îngrijorarea Administraţiei Obama faţă de tentativa legalizării marihuanei în California. Unele state, precum Arizona şi Dakota de Sud vor prezenta această lege la urne privind depenalizarea marihuanei în scopuri medicale, lucru pe care îl vor face 14 din cele 50 de state, la care se vor adăuga luna aceasta Illinois, Massachusetts, New York, North Carolina del Norte, Ohio şi Pennsylvania prin intermediul congreselor locale. Alegătorii americanii se vor pronunţa marţi şi pentru alte măsuri populare sau legislative care prevăd reformarea constituţiile statale.

Una dintre cele mai popularizate prevede interzicerea legii islamice (sharia) în Oklahoma, unde se va încerca aprobarea la urne şi recunoaşterea englezei ca limbă oficială a statului, alături de limbile indio-americane, la nivelul administraţiei de stat. Arizona, Tennessee şi Arkansas votează tot marţi recunoaşterea pescuitului şi vânătorii ca drept constituţional. Susţinătorii consideră necesară garantarea lor prin lege faţa posibilelor tentative ale ecologiştilor de a le interzice.

În Colorado alegătorii se pronunţă asupra drepturilor unui făt de a se considera persoană. Propunerea promovată de grupurile anti-avort este menită să modifice constituţia pentru ca legile să protejeze 'toate fiinţele umane de la începerea dezvoltării lor biologice'. Iar locuitorii din Rhode Island vor decide marţi asupra unei chestiuni de identitate: dacă acceptă sau nu să modifice numele oficial al statului. În prezent, acest teritoriu este trecut în constituţie ca 'State of Rhode Island and Providence Plantations', iar legislatorii consideră că a sosit momentul ca statul să numească simplu 'State of Rhode Island'.

În timp ce alegătorii din North Carolina se pronunţă marţi asupra interzicerii unei legi care îi împiedică pe foştii deţinuţi să-şi prezinte candidatura la postul de sheriff . SUA reînnoiesc la 2 noiembrie 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor, 37 din cele 100 ale Senatului şi 37 posturi de guvernatori, pe lângă ale posturi locale şi statale.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA-Franţa, 'o alianţă transformată' (articol semnat de Barack Obama şi Francois Hollande) Problema nucleară iraniană, securitatea în Africa, cooperarea economică: înainte de vizita preşedintelui francez Francois Hollande în SUA, cei doi lideri de stat au detaliat axele colaborării dintre ţările lor, într-un articol scris în exclusivitate pentru Le Monde şi Washington Post.
SUA: Obama anunţă o luptă pentru eradicarea cancerului şi îl însărcinează cu această misiune pe vicepreşedintele Joe Biden Preşedintele american Barack Obama a lansat marţi ofensiva pentru 'eradicarea' cancerului în SUA, o luptă comparată cu o 'nouă cucerire a Lunii', şi l-a însărcinat cu această misiune pe vicepreşedintele Joe Biden, al cărui fiu a murit de un cancer la creier, relatează AFP.
Secretarul de stat al SUA cere comunităţii internaţionale mai multe eforturi în lupta împotriva epidemiei de Ebola Comunitatea internaţională trebuie să facă mai multe eforturi în lupta împotriva epidemiei de Ebola, a afirmat miercuri, în cursul unei conferinţe de presă la Departamentul de Stat, secretarul de stat american John Kerry, relatează AFP.
Obama lansează un plan ce vizează reducerea cu un sfert a infectărilor cu HIV în SUA Preşedintele american Barack Obama a lansat marţi primul plan naţional de luptă împotriva SIDA, în vederea diminuării cu 25 la sută a numărului anual de infectări, informează AFP.
SUA: Hillary Clinton îşi prezintă 'foaia de drum' pentru o generaţie fără SIDA Secretarul de stat american, Hillary Clinton, şi-a prezentat, joi, la Washington, ''foaia de drum'' pentru o nouă generaţie fără SIDA, exprimându-şi speranţa că, până în 2015, niciun copil nu se va mai naşte cu virsul HIV, relatează AFP.
SUA: Preşedintele Obama salută decizia Curţii Supreme de validare a reformei sistemului de sănătate Preşedintele american Barack Obama a salutat decizia Curţii Supreme care i-a validat reforma sistemului de sănătate, aşa-numita 'Obamacare', din 2010, hotărârea celei mai înalte instanţe garantând că 6,4 milioane de persoane vor continua să primească ajutoare federale pentru asigurări de sănătate, relatează...