Cele mai citite
 


Bihor: Focar de trichineloză, cu zeci de bolnavi în spital
miercuri, 3 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat marţi că până în prezent 49 persoane au fost internate cu suspiciunea de trichineloză, majoritatea la Secţia de boli infecţioase din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Oradea, ca urmare a consumului cărnii unui porc sacrificat în localitatea Cheţ, din zona Marghita.
Potrivit comunicatului, DSP Bihor a început efectuarea unei anchete epidemiologice privind focarul respectiv, potrivit căreia în data de 2 octombrie în localitatea Cheţ o persoană a cumpărat un porc de aproximativ 200 de kilograme pe care l-a sacrificat şi a comercializat carnea în intervalul 2 - 5 octombrie, fără a fi efectuat examenul trichineloscopic.
Bolnavii intervievaţi susţin că au întrebat vânzătorul în legătură cu acest aspect. Bolnavii s-au prezentat la medicii de familie care au suspicionat trichineloza, debutul bolii fiind diferit: alergie, pneumonie, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, gastroenterocolită etc. şi au prescris medicamente simptomatice.
La agravarea simptomelor după perioada de incubaţie, primul caz din focar a fost internat în 26 octombrie cu diagnosticul de gastroenterecolită acută, alte cazuri internându-se în zilele următoare. Specialiştii din Secţia de boli infecţioase, în baza analizelor de laborator şi a circumstanţelor epidemiologice sugestive, au stabilit diagnosticul de trichineloză.
Din investigaţiile specialiştilor epidemiologi a reieşit că numărul consumatorilor este mai mare, estimându-se ca în perioada următoare să mai apară noi cazuri cu diagnostic de trichineloză datorită perioadei de incubaţie, variabilă de la individ la individ.
DSP Bihor a informat Spitalul Municipal din Marghita privind eventualele noi cazuri care pot să apară, a anunţat Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor şi Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj-Napoca, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti şi Ministerul Sănătăţii.
Deoarece începe perioada tradiţională de sacrificare a porcilor în gospodării, înaintea sărbătorilor de iarnă, DSP Bihor reaminteşte populaţiei măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin trichineloză: să controleze carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora; să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate şi autorizate igienico-sanitar, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar; să renunţe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată (prepararea termică 'în sânge', pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Focar de trichineloză cu 12 internaţi, într-o localitate bihoreană Un număr de 12 pacienţi, din care doi copii, se află la Spitalul Municipal din Oradea, fiind descoperit un focar de trichineloză în localitatea lor natală, Husasău de Tinca, a declarat marţi pentru AGERPRES managerul general al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor, dr. Marius Pîrcioagă.
Bihor: Cazurile de trichineloză sunt mai frecvente în două zone ale judeţului În două zone ale judeţului Bihor, Marghita şi Valea lui Mihai, s-au înregistrat anual mai multe cazuri de trichineloză în probele supuse examenului de laborator, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Remus Moţoc, în contextul...
Bihor: Analizele trichineloscopice, obligatorii în cazul porcilor sacrificaţi Oradea, 14 dec /Agerpres/ - Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor transmite populaţiei şi în acest an că efectuarea analizelor trichineloscopice este obligatorie în cazul porcilor sacrificaţi cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă şi anunţă programul zilnic în acest scop...
Braşov: Comandament judeţean pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei în perioada sărbătorilor de iarnă Echipe mixte alcătuite din inspectori de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor vor desfăşura în perioada 2 decembrie 2015 - 6 ianuarie 2016 acţiuni de control în pieţe agroalimentare...
Sibiu: Cinci pacienţi suspecţi de trichineloză Cinci sibieni din Copşa Mică sunt internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Mediaş, cu suspiciunea de trichineloză, iar alte 14 persoane din aceeaşi localitate, din care 7 copii, sunt ţinute în observaţie de medici, după ce au mâncat carnea unui porc infestat, care a fost sacrificat...
Corpul de control al premierului: Suspiciuni că Spitalul de Pediatrie Piteşti a raportat date neadevărate despre infecţiile nosocomiale Reprezentanţii Spitalului de Pediatrie Piteşti au consemnat în Registrul de infecţii nosocomiale, lunar, între 1 ianuarie 2015 - 16 februarie 2016, faptul că nu a fost identificată nicio infecţie nosocomială, fără a exista însă buletine de analiză în acest sens, existând astfel suspiciunea că înregistrările...