Cele mai citite
 


Cluj: Dezbatere despre celulele stem la Centrul de Bioetică al UBB
marţi, 2 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 2 nov /Agerpres/ - Biserica are nevoie de oameni de ştiinţă teologi, iar ştiinţa se poate afla oricând într-un dialog onest cu teologia, este concluzia la care au ajuns participanţii la dezbaterea cu tema ''Stadiul actual al cercetărilor pe celule stem. Consideraţii etice şi teologice'', care s-a desfăşurat, marţi, la Centrul de Bioetică al Universităţii Babeş Bolyai (UBB).
La dezbatere au participat profesorii invitaţi Pantelis Kalaitzidis şi Nikos Dimitriadis de la Academia de Studii Teologice din Vulos (Grecia), decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, preot Ioan Chirilă, distinşi profesori ai instituţiei clujene de învăţământ superior teologic, precum şi foarte mulţi studenţi, care au dovedit, prin întrebările formulate în cadrul reuniunii, că sunt informaţi în privinţa celulelor stem şi cunosc, totodată, poziţia Bisericii Ortodoxe faţă de utilizarea celor prelevate din embrionii umani (fetuşi).
Una dintre problemele cele mai serioase în ceea ce priveşte tratamentul cu celule stem embrionare este că odată recoltate aceste celule, embrionul este practic ucis, fapt inacceptabil din punct de vedere creştin.
''Pentru oamenii de ştiinţă, embrionul este persoană ca potenţialitate, pentru teologi este persoană deplină, în totalitate, de aceea Biserica se opune folosirii embrionului uman pentru recoltarea celulelor stem'', a arătat decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, preot Ioan Chirilă, subliniind că bioetica nu se reduce doar la biotehnologiile medicale, la transplantul de organe sau la fertilizarea in vitro.
La rândul său, lector univ. dr. Radu Preda, care predă Teologie socială la Facultatea de Teologie Ortodoxă, a precizat că ''în România, încadrarea juridică a unui act care se opune bioeticii se face printr-o singură catedră, cea de medicină legală'', el menţionând, totodată, că din fericire în România nu se fac clonări şi nici experimente pe embrioni.
Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, preot Ioan Chirilă, a declarat, pentru AGERPRES, la finalul dezbaterii, că a fost o onoare pentru instituţia clujeană pe care o conduce să îi primească pe profesorii Pantelis Kalaitzidis şi Nikos Dimitriadis de la Academia de Studii Teologice din Vulos.
''Pentru noi este un privilegiu, deoarece ei au venit cu un model de dezbatere, de întâlnire a lumii teologice cu lumea ştiinţifică şi cu un model de expunere a acestor probleme. M-am bucurat în mod deosebit că profesorii Pantelis Kalaitzidis şi Nikos Dimitriadis au reuşit să fie prezenţi la dezbaterea unui subiect atât de important pentru lumea bisericească şi pastorală de astăzi. Eu cred că vom reuşi să facem paşi în zona înţelegerii şi abordării pozitive a viitorului şi a comunicării în societatea românească în termeni culturali reali, pentru că despre aceasta este vorba'', a spus decanul Ioan Chirilă.
La rândul său, lector univ. dr. Radu Preda a afirmat, pentru AGERPRES, că marea problemă a bioeticii contemporane este că omul, fiind o fiinţă complexă, materială şi spirituală, este nevoie şi de o antropologie complexă.
''Nu atât celulele stem sunt problema românilor, fiindcă ştiinţific vorbind nu avem încă bani pentru cercetarea care să ne pună în faţa acuităţii acestei teme. Este gravă la noi inegalitatea socială şi faptul că nu avem toţi acces la îngrijiri medicale pe măsura suferinţelor noastre. Există, practic, o medicină pe clase, iar din această cauză demnitatea omului este pusă de foarte multe ori, cotidian, sub semnul întrebării. Trebuie să avem o definiţie complexă a omului, nu doar medicală, ci şi spirituală. Este important să ştim cum se regăseşte acestă definiţie în practica de zi cu zi, în sistemul medical mai cu seamă, unde, din păcate, din cauza inegalităţilor şi a corupţiei, asistăm la o degradare permanentă a demnit 9;ţii umane'', a spus acesta.
În 2007, Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie a fost acordat cercetătorilor Mario Capecchi, Sir Martin Evans şi Oliver Smithies pentru 'descoperirea principiilor de introducere a unor modificări genetice specifice prin utilizarea celulelor stem embrionare'.
Celulele stem sunt celule care păstrează proprietatea de a se reînnoi continuu, prin diviziune. Există trei mari categorii de celule stem: embrionare, adulte şi din cordonul ombilical. Celulele stem embrionare sunt cele din primul stadiu al dezvoltării umane. Un făt între trei şi cinci zile are deja celule stem angajate în crearea diferitelor ţesuturi şi organe. Cel mai cunoscut tip de tratament în care sunt folosite celulele stem adulte este transplantul de măduvă osoasă la pacienţii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sânge. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Forum internaţional privind celulele stem Cea de-a 11-a întâlnire anuală a Societăţii Internaţionale de Cercetări în Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research - ISSCR) a oferit prilejul Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem să urmărească îndeaproape dezbaterile "pentru a-şi respecta angajamentul luat...
Doi laureaţi Nobel vor participa la o conferinţă internaţională organizată de studenţi, la Cluj Doi laureaţi ai premiului Nobel pentru Medicină sau Fiziologie vor participa la o conferinţă internaţională care va avea loc la Cluj în perioada 6 - 8 noiembrie 2015, organizată de Organizaţia Studenţilor pentru Natură Cluj-Napoca în colaborare cu Facultatea de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii...
Ce nu știu românii despre celulele stem? “Celulele stem recoltate la naştere provin din embrioni”, “recoltarea de celule stem presupune diferite riscuri” sau “Biserica este împotriva recoltării de astfel de celule” sunt doar trei din cele mai des răspândite informaţii greşite privind celulele stem recoltate la naştere.
Laureatul cu Nobel pentru Medicina a deschis intalnirea anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem In luna iunie, a avut loc cea de-a 11-a intalnire anuala a Societatii Internationale de Cercetari in Domeniul Celulelor Stem (International Society for Stem Cell Research - ISSCR), prilej cu care Asociatia Romana a Bancilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS) a urmarit indeaproape dezbaterile...
Premieră Națională la Sanador: Reparație ortopedică cu celule stem sub formă de transfuzie În cadrul Spitalului Sanador au fost realizate, luni, 28 septembrie, în premieră națională, 5 reparații ortopedice cu celule stem sub formă de transfuzie, de către o echipă medicală coordonată de dr. Bogdan Andrei – medic specialist ortopedie traumatologie.
Dr. Benedek Istvan: Nu de bancă de celule stem avem nevoie, ci de registru naţional pentru donori Şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, prof. univ. dr. Benedek Istvan, a declarat duminică, într-o conferinţă de presă, că băncile de măduvă osoasă sunt 'o prostie' şi că România are nevoie de un Registru Naţional de Donori.