Cele mai citite
 


Spania: Procedeu novator de creare de organe cu ajutorul celulelor mamă
marţi, 2 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Madrid, 2 nov/Agerpres/ - O echipă de cercetători spanioli a prezentat marţi la Madrid un procedeu de creare de organe, numite bioartificiale, cu ajutorul celulelor mamă de la un pacient. Acesta ar avea astfel riscuri mai mici să respingă organul după grefă. Cercetătorii au prezentat procedeul ca o premieră mondială, informează AFP.
Tehnica constă în golirea organelor (considerate inapte pentru grefă) unor persoane decedate de conţinutul lor celular, care primesc apoi celule mamă de la pacient, pentru reconstituirea interiorului organului, a explicat presei conducătorul acestui proiect, doctorul Francisco Fernandez Aviles, şeful secţiei de cardiologie a spitalului 'Gregorio Maranon'.

În acest spital se află 'primul laborator din lume care produce organe bioartificiale cu celule mamă adulte, în vederea unei grefe'.

Spania s-a remarcat în ultimii ani pentru progresele în domeniul transplantului de organe: în luna martie, de exemplu, s-a realizat în această ţară prima grefă totală de faţă. Este lider mondial în privinţa numărului de donări de organe, fiind efectuate 4 028 transplanturi în 2009, arată ministerul Sănătăţii.

Procedeul prezentat marţi este o 'a treia cale', la jumătatea drumului între transplantul de organe umane şi cel de organe artificiale, spune Rafael Matesanz, director al Organizaţiei Naţionale pentru Transplant. Utilizarea lui în medicină, posibilă 'nu mai devreme de cinci ani şi mai degrabă peste zece ani', potrivit doctorului Aviles, 'ar pune capăt la două probleme: lipsa donatorilor de organe apte pentru transplant şi respingerea de către pacient a organului grefat.

Scopul este 'crearea unei bănci de matrice' de organe, golite de conţinut, care să fie conservate câteva luni, în jurul cărora să 'se poată construi noi organe, bune pentru pacienţi'. În prezent sunt pregătite opt inimi, iar cercetătorii speră să poată reconstrui una, parţial, până la sfârşitul acestui an.

În viitor, 'matricele ar putea proveni nu numai de la oameni, ci şi de la animale', a adăugat doctorul.

Laboratorul este rezultatul unei colaborări între spitalul madrilen, Organizaţia Naţională pentru Transplant şi universitatea americană din Minnesota, ultima aplicând deja procedeul la şoareci. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Spania rămâne lider mondial la transplanturi, în pofida crizei Madrid, 4 dec /Agerpres/- Spania continuă să fie lider mondial în privinţa donării şi transplantului de organe, în pofida crizei economice prin care trece, notează marţi agenţia EFE, citându-l pe directorul Organizaţiei Naţionale pentru Transplanturi (ONT), Rafael Matesanz.
Mobilizare internaţională împotriva turismului vizând grefa de organe Turismul pentru grefa de organe, care-i împinge pe unii bolnavi din ţări bogate să plătească o avere pentru a obţine un transplant de rinichi sau de ficat într-o ţară săracă, face obiectul unei mobilizări internaţionale crescânde, în fruntea căreia se află Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Uniunea...
O echipă de cercetători încearcă să dezvolte un pancreas uman pe porc pentru a acoperi lipsa de organe de transplant O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Lipsa donatorilor de organe i-a determinat pe cercetatori sa construiasca ficati miniaturali din celule stem Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze ficati miniaturali si functionali (lobi) din celule stem, in laborator;
Pielea obţinută cu imprimanta 3D, un mare pas pentru medicină Compania chineză Winsun lansa anul trecut informaţia că reuşise să construiască o clădire cu cinci niveluri utilizând o imprimantă 3D, în 24 de ore, cu numai 4.000 euro. După încălţămintea sport, telefoane şi case, totul pare posibil pentru o tehnologie foarte tânără aflată în plină expansiune. Prestigioasa...
Colaborare medicală româno-chineză în domeniul cercetării telocitelor Prof. dr. Xiangdong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai, director al Centrului de Cercetări Biomedicale din Shanghai, a prezentat, marţi, la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş", rezultatele studiilor comune realizate în marile laboratoare din Bucureşti şi Shanghai, dar...