Cele mai citite
 


Cercetatorii au creat primul ficat artificial
miercuri, 3 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

 

La o conferinta de specialitate care a avut loc la Boston a fost prezentat un ficat in miniatura, creat de cercetatorii de la Institutul de Medicina Regenerativa din Centrul Medical Baptist al Wake University Forest. S.U.A.

 

 

Ficatul a fost creat din celule hepatice umane si reprezinta o premiera in domeniu, informeaza revista 'Popular Science". Aceasta tehnica folosita in premiera ar putea deschide drumul crearii de tesut uman care sa poata fi transplantat. A fost folosit ficatul prelevat de la animale, din care s-au scos celulele animale. Apoi, au fost introduse celule umane prin vasele naturale care au ramas in ficat.
Conectate la un bioreactor, un aparat care imita conditiile dintr-un organism, celulele umane au inceput sa creeze tesut de ficat uman. Scopul experimentului este acela de a produce ficati care sa poate fi transplantati celor care au nevoie de aceste organe. De asemenea, ficatul artificial poate fi folosit si pentru a testa noi medicamente. Pana acum, prin aceasta metoda, fusese creat ficat pentru animale, nu si pentru oameni.

 

Sursa: Agerpres (articol preluat din ziarul Curentul)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lipsa donatorilor de organe i-a determinat pe cercetatori sa construiasca ficati miniaturali din celule stem Cercetatorii japonezi au reusit sa creeze ficati miniaturali si functionali (lobi) din celule stem, in laborator;
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
In premiera, cercetatorii au reusit sa dezvolte structuri de rinichi tridimensionale, folosind celule stem Rinichii rareori isi recupereaza functiile dupa ce sunt afectati de boli; Mai devreme anul acesta s-a reusit crearea de precursori ai celulelor renale; Structurile create sunt o premiera in Medicina Regenerativa; Uzul cu succes al celulelor stem recoltate din cordon ombilical este posibil...
Campanie de prevenţie a afecţiunilor hepatice - “M-a lovit la ficat, ce mă fac ? “ În România în perioada 20 iulie 2010 - 20 august 2010 în cadrul campaniei ”M-a lovit la ficat, ce mă fac ?” operatorul de servicii medicale Gral Medical susţine programul de prevenţie a bolilor de ficat, prin oferirea unui pachet de analize medicale la numai 96 lei, astfel pacienţii vor beneficia de...
Aspirina protejează ficatul împotriva efectelor nocive ale alcoolului Aspirina luată cu regularitate are efectul de a proteja ficatul împotriva abuzului de alcool sau a supradozelor de medicamente, dar şi împotriva unor maladii asociate obezităţii, conform unui studiu publicat luni în Statele Unite ale Americii, informează AFP.
Transplant de ficat la un pacient cu cancer, în premieră, la Institutul Fundeni Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, care are cancer colorectal cu metastaze hepatice.