Cele mai citite
 


MS atenţionează asupra riscului mare de îmbolnăviri de trichineloză
joi, 4 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia, printr-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, că în perioada următoare există un risc mare de îmbolnăviri de trichineloză ca urmare a consumului de carne de porc cumpărată din locuri neautorizate.

Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate. De asemenea, este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Trichineloza este o boală determinată de Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne infestată. Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestarii ei şi de rezistenţa organismului.

Semnele clinice de boală sunt: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne infestată, febră, edeme palpebrale şi faciale însoţite de conjunctivită, dureri musculare şi adinamie.

Boala nu se transmite interuman. Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic, unele obiceiuri culinare cum ar fi prepararea termică 'în sânge' sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă.

Alţi factori sunt achiziţionarea de către populaţie a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate,
tăierea clandestină a animalelor.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MS atenţionează asupra riscului mare de îmbolnăviri de trichineloză Ministerul Sănătăţii atrage atenţia, printr-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, că în perioada următoare există un risc mare de îmbolnăviri de trichineloză ca urmare a consumului de carne de porc cumpărată din locuri neautorizate.
Epidemiologii recomandă atenţie la achiziţionarea cărnii de porc Specialiştii epidemiologi recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât centrele comerciale specializate.
Trichineloza Trichineloza este o boala parazitara determinata de infestarea omului , pe cale digestiva cu un mic vierme nematod Trichinella spiralis. Transmiterea se realizeaza prin ingestia carnii sau preparatelor de carne de porc sau de vanat continand chisturi viabile si neprelucrate sau insuficient prelucrate...
Medicii recomandă moderaţie în alimentaţie de sărbători În perioada sărbătorilor de iarnă, medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alimente şi de alcool, dar şi multă mişcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăviri, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Ministerul Sănătăţii.
Satu Mare: Focar de trichineloză în Medieşu Aurit Douăzeci de persoane din comuna Medieşu Aurit au ajuns la Spitalul Judeţean Satu Mare după ce au consumat carne de port infestată cu trichinella spiralis.
Sibiu: Cinci pacienţi suspecţi de trichineloză Cinci sibieni din Copşa Mică sunt internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Mediaş, cu suspiciunea de trichineloză, iar alte 14 persoane din aceeaşi localitate, din care 7 copii, sunt ţinute în observaţie de medici, după ce au mâncat carnea unui porc infestat, care a fost sacrificat...