Cele mai citite
 


ARAS: Serviciile sociale prestate de autorităţile locale pentru prevenţia HIV/SIDA sunt foarte puţine
vineri, 5 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Serviciile sociale prestate de autorităţile locale pentru grupurile vulnerabile faţă de infecţia cu HIV sunt foarte puţine şi nu sunt în măsură să contribuie la prevenirea răspândirii infecţiei, se arată în raportul 'Durabilitate şi continuitate în serviciile sociale', lansat joi de către Asociaţia Română Anti SIDA (ARAS) şi Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR -CH).
Potrivit acestui raport, care analizează modalităţile în care autorităţile publice locale (consilii judeţene şi consilii locale municipale) au aplicat pe parcursul anului 2009 normele privind finanţarea serviciilor sociale adresate persoanelor vulnerabile, mai scrie că utilizarea mijloacelor legale de sprijinire financiară a serviciilor sociale este insuficientă, iar practica autorităţilor este neunitară.

Directorul executiv ARAS, Maria Georgescu, a atras atenţia în conferinţa de lansare a raportului amintit că în România este necesar ca serviciile sociale să asigure asistenţă continuă şi durabilă pentru grupurile vulnerabile. Aceasta a arătat că serviciile sociale trebuie să se ducă acolo unde se găsesc aceste grupuri defavorizate.

'Orice grup devaforizat neglijat poate da efecte negative asupra întregii societăţi. Legislaţia trebuie să existe pentru oameni. Dacă omul este marginalizat, nu şi serviciul trebuie să fie marginalizat. Autorităţile publice locale pot sprijini organizaţiile neguvernamentale prin acordarea de subvenţii, finanţări nerambursabile, modalităţi care sunt prevăzute în legi', a mai spus Georgescu.

În ceea ce priveşte nevoile persoanelor vulnerabile, raportul 'Durabilitate şi continuitate în serviciile sociale' scoate în evidenţă că acestea trebuie să aibă acces la servicii medicale generale, tratament specific, autodeterminare, confidenţialitate, muncă şi ecuaţie, protecţie socială, testare HIV.

'Protejarea drepturilor omului este esenţială pentru răspunsul global faţă de infecţia cu HIV şi SIDA, răspuns care trebuie să includă atât măsurile de prevenire a infectării, cât şi măsura de tratament, acces la servicii', se arată în raport.

Principalele riscuri privind transmiterea HIV la care se supun persoanele implicate în sexul comercial sunt legate de practicarea sexului neprotejat atât cu clienţii, cât şi cu partenerul de viaţă.
Un studiu realizat de ARAS în 2005 demonstrează că sexul comercial se practică în locaţii foarte diferite (camere închiriate, bordeluri nelegale, hoteluri, dar şi în parcuri sau în apropierea căilor principale de transport - triaje şi parcări).

Rezultatele unui studiu efectuat asupra persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA demonstrează că 50% dintre participanţii la studiu au declarat că nu aveau un loc de muncă în momentul interviurilor, în contextul în care peste jumătate dintre ei abandonaseră şcoala. În cazul a 80% dintre respondenţi, infectarea cu HIV s-a produs într-o unitate medicală prin transfuzii cu sânge infectat sau prin utilizarea de echipamente medicale nesterilizate.

În cadrul conferinţei de lansare s-a evidenţiat şi faptul că persoanele vulnerabile HIV/SIDA sunt cele care consumă droguri injectabile.
În situaţia infecţiei cu HIV în România, la sfârşitul anului 2009 existau înregistrate 9.810 cazuri HIV/SIDA în rândul copiilor, 6.352 de cazuri la adulţi şi un total de decese de 5.561. AGERPRES /
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Mondială împotriva SIDA s-a desfăşurat în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, s-a desfăşurat, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Comunicat de presă - Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş' Institutul Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş' lansează campania naţională de testare, comunicare, informare şi educare H-Alert
România - un exemplu prin programul HIV/ SIDA Bucureşti, 3 dec /Agerpres/ - Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat, joi, că programul românesc de luptă împotriva HIV/ SIDA reprezintă o realitate.
DOCUMENTAR: 35 de ani de când SIDA a fost descrisă pentru prima oară La 5 iunie 1981, o boală epidemică, numită ulterior SIDA ("sindromul imunodeficienţei umane dobândite"), a fost descrisă pentru prima oară de către medicul Michael Gottlieb de la UCLA Medical Center (SUA), specializat în imunologie. Gottlieb a descris în "Morbidity and Mortality Weekly Report", jurnalul...
Ziua Mondială împotriva SIDA se desfăşoară în 2011 sub sloganul 'Zero noi infecţii HIV' Ziua Mondială împotriva SIDA, care se marchează pe data de 1 decembrie, se desfăşoară, în 2011, sub sloganul "Zero noi infecţii HIV", un scop care necesită implicarea tuturor actorilor ce au o responsabilitate socială în raport cu fiecare naţiune, de la instituţii publice de sănătate, asistenţă socială...
Suceava: Incidenţa HIV/SIDA, în creştere în judeţ; 25 noi cazuri şi 5 decese în 2015 Asociaţia Red Ribbon implementează în judeţul Suceava Campania "InspiRED", un proiect al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), ce îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există şi au dreptul la o viaţă...