Cele mai citite
 


Cea mai veche urmă a unei epidemii de tifos în Europa, descoperită în Franţa
joi, 4 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Paris, 4 nov /Agerpres/ - Cea mai veche epidemie de tifos din Europa, despre care există dovezi ştiinţifice, s-a produs în Franţa la începutul secolului XVIII, fapt care susţine ipoteza că această boală ar fi ajuns în Europa din America, adusă de conchistadorii spanioli, informează joi AFP.
Între anii 1710 şi 1712 localitatea Douai, din nordul Franţei, a fost asediată de mai multe ori, în timp ce suveranul francez Ludovic al XIV-lea, aliat cu spaniolii, se afla în război cu monarhiile din nordul Europei, pentru succesiunea la tronul Spaniei. În 1981, în urma unor lucrări publice realizate în această localitate, au fost descoperite o serie de morminte datând din acea perioadă.

Felul în care erau dispuse scheletele în aceste morminte, precum şi absenţa oricăror urme de leziuni ce ar fi putut fi provocate de arme, i-a pus pe cercetători pe pista unei epidemii ca posibilă cauză a deceselor acestor oameni.

Analizele ulterioare de biologie moleculară, ce sunt publicate în revista PLoS ONE, au permis confirmarea ipotezei epidemiei şi identificarea naturii acesteia.

Conform materialului ADN extras din dinţi, o echipă de cercetători condusă de Didier Raoult, om de ştiinţă specializat în maladii infecţioase şi tropicale, a evidenţiat existenţa a două tipuri de bacterii - cea responsabilă de maladia denumită 'febra tranşeelor' (Bartonella quintana) şi cea responsabilă de tifos, (Rickettsia prowazekii).

Mai departe, tipul genetic al bacteriei Rickettsia este similar unui tip de bacterii comune în Spania , ceea ce susţine ipoteza că tifosul ar fi fost adus în Europa din America de conchistadorii spanioli în secolul XVI.

Aceaşi echipă de cercetători a confirmat în 2005 prezenţa exact a aceloraşi două bacterii în rândul militarilor care au participat la campaniile napoleoniene, un secol mai târziu.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cea mai veche urmă a unei epidemii de tifos în Europa, descoperită în Franţa Cea mai veche epidemie de tifos din Europa, despre care există dovezi ştiinţifice, s-a produs în Franţa la începutul secolului XVIII, fapt care susţine ipoteza că această boală ar fi ajuns în Europa din America, adusă de conchistadorii spanioli, informează joi AFP.
Epidemie de gripă în Franţa Paris, 5 ian /Agerpres/ - În Franţa metropolitană se confirmă epidemia de gripă, care a afectat 433.000 de persoane în decurs de două săptămâni, potrivit reţelei Sentinelles Inserm, relatează miercuri canalul internaţional de televiziune France 24.
Cercetătorii au extras ADN din doi marsupiali gigant care au populat Australia acum 40.000 de ani Cercetători australieni au reuşit să extragă ADN din fosilele a doi marsupiali gigant care au populat ţara în urmă cu 40.000 de ani, pentru a explica arborele genealogic al cangurilor şi wallabies moderni.
Au fost descoperiţi anticorpi care pot "neutraliza" virusul Zika Cercetători europeni au anunţat joi că au descoperit anticorpi "puternici", capabili să "neutralizeze" virusul Zika. Descoperirea deschide calea realizării unui vaccin împotriva virusului aflat la originea unor leziuni cerebrale la fetus, relatează AFP.
VIRUSUL ZIKA Un antibiotic a blocat infecţia fetusului cu acest virus într-un test de laborator (studiu) O echipă de cercetători americani a descoperit un antibiotic care blochează potenţialele căi de infectare cu virusul Zika a fătului aflat în faza de dezvoltare, cel puţin la nivelul culturilor de celule umane, informează agenţia Xinhua.
Prima autotransfuzie de globule roşii provenite din celule stem s-a realizat în Franţa Paris, 2 sep/Agerpres/- O echipă de cercetători francezi a reuşit să realizeze prima autotransfuzie umană de globule roşii - care transportă oxigenul de la plămâni la ţesuturi - provenite din celule stem, arată un studiu apărut joi în revista americană 'Blood' şi menţionat de AFP.