Cele mai citite
 


Cea mai veche urmă a unei epidemii de tifos în Europa, descoperită în Franţa
vineri, 5 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Cea mai veche epidemie de tifos din Europa, despre care există dovezi ştiinţifice, s-a produs în Franţa la începutul secolului XVIII, fapt care susţine ipoteza că această boală ar fi ajuns în Europa din America, adusă de conchistadorii spanioli, informează joi AFP.
 

Între anii 1710 şi 1712 localitatea Douai, din nordul Franţei, a fost asediată de mai multe ori, în timp ce suveranul francez Ludovic al XIV-lea, aliat cu spaniolii, se afla în război cu monarhiile din nordul Europei, pentru succesiunea la tronul Spaniei. În 1981, în urma unor lucrări publice realizate în această localitate, au fost descoperite o serie de morminte datând din acea perioadă.

Felul în care erau dispuse scheletele în aceste morminte, precum şi absenţa oricăror urme de leziuni ce ar fi putut fi provocate de arme, i-a pus pe cercetători pe pista unei epidemii ca posibilă cauză a deceselor acestor oameni.

Analizele ulterioare de biologie moleculară, ce sunt publicate în revista PLoS ONE, au permis confirmarea ipotezei epidemiei şi identificarea naturii acesteia.

Conform materialului ADN extras din dinţi, o echipă de cercetători condusă de Didier Raoult, om de ştiinţă specializat în maladii infecţioase şi tropicale, a evidenţiat existenţa a două tipuri de bacterii - cea responsabilă de maladia denumită 'febra tranşeelor' (Bartonella quintana) şi cea responsabilă de tifos, (Rickettsia prowazekii).

Mai departe, tipul genetic al bacteriei Rickettsia este similar unui tip de bacterii comune în Spania , ceea ce susţine ipoteza că tifosul ar fi fost adus în Europa din America de conchistadorii spanioli în secolul XVI.

Aceaşi echipă de cercetători a confirmat în 2005 prezenţa exact a aceloraşi două bacterii în rândul militarilor care au participat la campaniile napoleoniene, un secol mai târziu.AGERPRES/(Codruţ Bălu)
 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cea mai veche urmă a unei epidemii de tifos în Europa, descoperită în Franţa Paris, 4 nov /Agerpres/ - Cea mai veche epidemie de tifos din Europa, despre care există dovezi ştiinţifice, s-a produs în Franţa la începutul secolului XVIII, fapt care susţine ipoteza că această boală ar fi ajuns în Europa din America, adusă de conchistadorii spanioli, informează joi AFP.
Cercetătorii au extras ADN din doi marsupiali gigant care au populat Australia acum 40.000 de ani Cercetători australieni au reuşit să extragă ADN din fosilele a doi marsupiali gigant care au populat ţara în urmă cu 40.000 de ani, pentru a explica arborele genealogic al cangurilor şi wallabies moderni.
VIRUSUL ZIKA Un antibiotic a blocat infecţia fetusului cu acest virus într-un test de laborator (studiu) O echipă de cercetători americani a descoperit un antibiotic care blochează potenţialele căi de infectare cu virusul Zika a fătului aflat în faza de dezvoltare, cel puţin la nivelul culturilor de celule umane, informează agenţia Xinhua.
Cercetători români, implicaţi într-un proiect pentru diagnosticarea maladiei Alzheimer din fazele incipiente Cercetători irlandezi coordonează un proiect internaţional de cercetare, în valoare de 5,4 milioane de euro, pentru diagnosticarea maladiei Alzhemier din fazele incipiente prin nanoscopie, proiect la care participă centre de cercetare din 5 ţări, printre care şi România, conform publicaţiei Irish Times...
TOP ŞTIINŢÃ Principalele noutăţi din domeniu anunţate în luna februarie Cunoaşterea ştiinţifică este diversificată continuu. Zi de zi pe fluxurile de ştiri ajung informaţii cu privire la noi descoperiri din diferite domenii, fie că este vorba despre Univers şi spaţiul cosmic, despre Pământ şi biosferă, despre istorie şi arheologie, despre mediu etc. Prezentăm o selecţie...
Cercetători americani au reuşit să inducă amintiri false unor şoareci Cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogeneticii, relatează lefigaro.fr.