Cele mai citite
 


Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu
vineri, 5 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori, a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu.
'A fost această abordare, să continuăm plata arieratelor din sănătate, unde - după ce Guvernul a plătit 2 miliarde din arierate, care erau evaluate la 3 miliarde - în două săptămâni, au mai apărut arierate de încă 1,2 miliarde. Fondul a solicitat cu prioritate plata acestor arierate, lucru pe care şi Guvernul şi eu l-am refuzat. Nu putem continua să plătim la nesfârşit la sănătate, până când sistemul de sănătate nu se restructurează, până nu închidem găurile acestea uriaşe prin care se scurg bani fără a creşte calitatea actului medical', a declarat Băsescu, joi, la Radio România Actualităţi.
 

În context, preşedintele a arătat că Guvernul şi autorităţile locale sunt responsabili pentru reforma sistemului sanitar.
'În acelaşi timp, nu puteam pune problema să continuăm să aruncăm bani în această gaură neagră care e sănătatea, fără să ştim pe ce, în timp ce sacrificăm subvenţiile la agricultură. Or, abordarea noastră a fost foarte fermă, din acest punct de vedere: Guvernul nu va mai plăti din bugetul de stat până nu se produce un proces de restructurare a spitalelor. (...) Depinde şi de Guvern, şi de administraţiile locale. Ce depinde de Guvern este autorizaţia de funcţionare', a explicat şeful statului.
El a cerut Guvernului, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să utilizeze raportul Comisiei prezidenţiale privind sistemul sanitar, pentru a reforma sectorul.
'Din acest punct de vedere, atât Guvernul, în ansamblul său, cât şi Ministerul Sănătăţii, cât şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au la dispoziţie raportul Comisie prezidenţiale pe sănătate, raport făcut de oameni neangajaţi politic - la fel ca şi în educaţie -, raport care le dă soluţiile. Ce le cer eu este să urmeze soluţiile raportului', a mai spus Băsescu, la RRA.
Referitor la restructurare, liderul de la Cotroceni a susţinut că sunt prea multe paturi în spitale, raportat la numărul de locuitori, resursele fiind risipite nejustificat în sectorul de sănătate.
'Şi nu spun un lucru în neregulă, pentru că este evident că suntem ţara cu cel mai mare număr de paturi la mia de locuitori, deci avem un excedent de capacităţi spitaliceşti în raport cu ce au ţările din Uniunea Europeană. De ce acest lucru? Pentru că ne-am obişnuit să mergem întâi la spital decât la medicul de familie, pe urmă la policlinică şi abia în cele din urmă la spital. Nu merg la spital să-mi fac analize, să-mi pună diagnostic. Noi ţinem oameni spitalizaţi şase-şapte zile să le facem analizele. Păi, un pat de spital, hrana asistenţa costă foarte mult. Deci, o restructurare trebuie făcută înainte să mai dăm bani de la bugetul de stat către sistemele de sănătate', a explicat preşedintele Băsescu.
Astfel, a arătat, preşedintele, Guvernul va acorda subvenţiile la agricultură, dacă nu se vor plăti prioritar arieratele din sănătate.
'Suma pe care ne-o putem permite va merge la agricultură. Sigur, nu vom putea da bani din bugetul de stat cum se dau în Franţa, o recunoaştem, dar un mic ajutor îl vom da agriculturii', a precizat Traian Băsescu, la postul public de radio. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu Bucureşti, 4 nov /Agerpres/ - România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori...
Deblocarea până în aprilie a posturilor din sănătate şi salarizarea diferenţiată în sistem - intenţii ale Guvernului desemnat Deblocarea, până în luna aprilie, a posturilor din sistemul de sănătate, aprobarea unui proiect pilot cu privire la salarizarea diferenţiată, în funcţie de performanţă, a personalului din domeniu, precum şi continuarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a informatizării sistemului de sănătate...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Băsescu: Faţă de 2008, starea sistemului de sănătate este mai slabă, cu toate că finanţările au crescut Starea sistemului de sănătate este mai slabă în prezent decât în 2008, cu toate că finanţarea în acest domeniu a crescut de la un miliard de dolari în 2000 la şase miliarde de euro în acest an, a afirmat, marţi, preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, precizând că a discutat pe această temă cu...
Alexandru Rafila: MS şi-a propus să actualizeze lista de medicamente compensate Secretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii conf. dr. Alexandru Rafila i-a asigurat pe reprezentanţii industriei farmaceutice cu prilejul Forumului Industriei Farmaceutic de faptul că Ministerul Sănătăţii este deschis dialogului şi va da dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte taxa de clawback.