Cele mai citite
 


Cercetare ICCV: 54% dintre români apreciază negativ starea sistemului medical
joi, 4 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Majoritatea populaţiei (54%) consideră situaţia sistemului de îngrijire a sănătăţii ca fiind proastă sau foarte proastă, 32% consideră că nivelul este satisfăcător, iar numai 14% au aprecieri pozitive, potrivit cercetării Calitatea vieţii 2010 realizată şi dată publicităţii miercuri de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii.
Pe de altă parte, asistenţa medicală primară este, în general, pozitiv evaluată, 56% dintre respondenţi apreciind-o ca fiind bună sau foarte bună, 28% considerând că este satisfăcătoare, iar 16% apreciind-o ca fiind proastă sau foarte proastă.

Totodată, potrivit studiului menţionat, 46% din populaţie îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună şi foarte bună, 28% ca fiind satisfăcătoare, în timp ce un sfert dintre respondenţi o consideră ca fiind proastă şi foarte proastă. Aceste date sugerează faptul că proporţie semnificativă a populaţiei înregistrează probleme importante legate de starea de sănătate.

Autorii cercetării au reţinut că aprecierea stării de sănătate s-a deteriorat în timp faţă de anii '90, intrând într-o perioadă de relativă stabilitate cu variaţii minore până în prezent. Astfel, dacă în anul 1990 o proporţie de 63% dintre respondenţi aprecia starea de sănătate ca fiind bună şi foarte bună, douăzeci de ani mai târziu numai 46% dintre respondenţi exprimă aceeaşi apreciere.

De asemenea, femeile îşi apreciază starea de sănătate mai slab decât bărbaţii: 30% dintre românce şi 21% dintre bărbaţii români apreciază starea de sănătate ca fiind proastă şi foarte proastă.

Studiul evidenţiază şi că sunt puţin răspândite la români comportamentele preventive în domeniul sănătăţii, numai 43% dintre respondenţi declarând că obişnuiesc să meargă la medic pentru controale de rutină. Majoritatea populaţiei (55%) nu obişnuieşte să meargă la medic fără a avea semne de boală. Femeile obişnuiesc să meargă în mod curent la medic în mai mare măsură faţă de bărbaţi (47% femei faţă de 41% bărbaţi).

Pe măsură ce nivelul de educaţie creşte, evaluările stării de sănătate se îmbunătăţesc. Persoanele cu educaţie scăzută apreciază preponderent negativ starea de sănătate, la mare distanţă de persoanele cu educaţie înaltă: 67% dintre cei care au absolvit cel mult şcoala generată îşi apreciază starea de sănătate ca fiind proastă şi foarte proastă şi numai 8% dintre cei cu educaţie superioară exprimă aceleaşi aprecieri. Totodată, comportamentele preventive sunt în mai mare măsură prezente la populaţia cu educaţie superioară, faţă de absolvenţii de şcoală generală (49% faţă de 37%).

Pe de altă parte, comportamentele preventive sunt mai accentuate la populaţia de peste 65 de ani şi în mică măsură prezente la tineri. 37% dintre tineri (18-24 ani) obişnuiesc să meargă la medic pentru controale de rutină şi 52% dintre cei cu vârste de peste 65 de ani au acelaşi comportament.

Evaluarea stării de sănătate variază şi în funcţie de mediul de rezidenţă, persoanele din rural declarând o stare de sănătate mai proastă decât cele ce locuiesc în mediul urban: 55% dintre cei care locuiesc în rural îşi apreciază starea de sănătate ca fiind proastă şi foarte proastă, faţă de 45% dintre cei care locuiesc în urban. În plus, în mediul urban comportamentul preventiv este mai prezent decât în mediul rural (47% dintre orăşeni merg la controale de rutină fără a avea semne de boală faţă de doar 40% în mediul rural).

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii a realizat cercetarea Calitatea vieţii 2010 folosind un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1161 de persoane în vârstă de peste 18 ani. Cercetarea de teren s-a desfăşurat în perioada 25 iunie-10 iulie 2010 în 78 de localităţi şi 127 puncte de eşantionare. Eşantionarea utilizată este probabilistă, multistadială, eşantionul fiind extras din listele electorale. Eroarea de eşantionare este de ? 3%.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cercetare ICCV: 54% dintre români apreciază negativ starea sistemului medical Majoritatea populaţiei (54%) consideră situaţia sistemului de îngrijire a sănătăţii ca fiind proastă sau foarte proastă, 32% consideră că nivelul este satisfăcător, iar numai 14% au aprecieri pozitive, potrivit cercetării Calitatea vieţii 2010 realizată şi dată publicităţii miercuri de Institutul de...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Horia Teodorescu, candidat USL la şefia CJ Tulcea: Am să încerc ca în comune să fie asigurată asistenţa medicală primară(interviu) Candidatul USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Tulcea, deputatul Horia Teodorescu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că, în cazul în care va câştiga competiţia electorală, îmbunătăţirea infrastructurii din mediul rural va fi o prioritate şi în aproape doi ani în toate comunele din judeţ...
Teleorman: Peste 23,4 milioane de lei s-au alocat anul trecut pentru asistenţa medicală primară Peste 23,4 milioane de lei s-au alocat anul trecut prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman pentru asistenţa medicală primară în judeţul din sudul ţării, se arată într-un raport dat publicităţii marţi de această instituţie.
Caraş-Severin: Modelul medical din Slatina Timiş, exemplu şi pentru alte localităţi Modelul dezvoltat în comuna Slatina Timiş în ceea ce priveşte asistenţa medicală primară şi asistenţa medicală comunitară, care se bazează pe solidaritatea dintre beneficiari şi pe colaborarea strânsă dintre instituţiile publice de sănătate şi administraţiile locale, ar putea fi implementat şi în alte...
Galaţi: Zeci de mii de elevi din mediul rural riscă să rămână fără asistenţă medicală şcolară Peste 34.000 de preşcolari şi elevi din mediul rural gălăţean riscă să rămână fără asistenţă medicală şcolară dacă cei 110 medici de familie care asigură această activitate nu vor fi plătiţi de Ministerul Sănătăţii sau autorităţile locale, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Patronatului...