Cele mai citite
 


Mutaţiile genetice apărute în cadrul unei specii contribuie la supravieţuirea indivizilor care sunt "diferiţi"
joi, 21 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Washington, 21 mai /Agerpres/ - Deseori animalele de pradă nu atacă indivizii din cadrul unei specii care au suferit unele mutaţii genetice şi arată diferit faţă de ceilalţi indivizi asociaţi prăzii, fapt care explică de ce anumite trăsături genetice rare ajung să persiste în cadrul unei populaţii până la a deveni trăsături dominante în cadrul acelei populaţii, conform unui studiu realizat de prof. Benjamin Fitzpatrick de la Universitatea din Tennessee, informează site-ul LiveScience.com

Animalele de pradă recunosc trăsăturile comune ale prăzii cu mai multă uşurinţă şi astfel majoritatea indivizilor care arată la fel sfârşesc prin a fi mâncaţi de prădători, în timp ce indivizii ce au suferit anumite mutaţii genetice care i-au făcut diferiţi faţă de grupul sau specia din care provin, ajung să se reproducă, iar în timp, de-a lungul mai multor generaţii, acele mutaţii caracteristice ajung să fie răspândite în întregul grup, devenind comune.

Menţinerea varietăţii în cadrul unei specii este un paradox clasic al evoluţiei pentru că atât procesul de selecţie naturală cât şi apariţia mutaţiilor în cadrul unei populaţii au efectul tocmai de a uniformiza respectiva populaţie, excluzând în cele din urmă mutaţiile prin faptul că acestea devin regulă, oferind avantajul supravieţuirii în procesul de adaptare, susţine cercetătorul american.

"Dacă în cadrul unei specii se nasc indivizi care au suferit mutaţii genetice ce le permite să aibă, spre exemplu, un colorit care îi face mai greu de găsit de către prădători, aceste mutaţii genetice vor deveni dominante la nivelul întregii specii pentru că asigură supravieţuirea", a explicat el.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
LynparzaTM (Olaparib) aprobat in Uniunea Europeana ca primul medicament dintr-o noua clasa de molecule pentru tratamentul cancerului ovarian avansat la paciente cu mutatie genetica BRCA patogena LynparzaTM (olaparib) a primit in decembrie 2014 autorizatia de punere pe piata din partea Comisiei Europene. Acesta este primul tip de tratament de intretinere la paciente adulte cu recidiva de carcinom ovarian seros epitelial de grad inalt cu mutatia BRCA (germinala si/sau somatica), neoplazie de...
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
Două specii de organisme extremofile pot supravieţui condiţiilor similare celor de pe Marte Două specii de ciuperci din Antarctica au supravieţuit vreme de 18 luni în condiţii similare celor de pe Marte în cadrul unui experiment desfăşurat pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Astrobiology, transmite SPACE.com.
FDA a aprobat un nou medicament produs de Roche, impreuna cu testul de diagnostic, pentru tratamentul melanomului cauzat genetic Medicamentul este primul si momentan singurul tratament personalizat pentru melanomul metastatic, cu mutatie genetica.
De ce masculii au fost cruţaţi în procesul de evoluţie: un nou studiu oferă o explicaţie Cum în cazul multor specii sperma este singura contribuţie adusă de masculi în cadrul procesului de reproducere, biologii s-au întrebat de multă vreme de ce procesul de selecţie prin evoluţie, de altfel extrem de eficient şi neîndurator, nu a pus capăt existenţei masculilor. Un nou studiu oferă un răspuns...
Cercetătorii americani au descoperit o mutaţie genetică ce ar putea cauza obezitatea Cercetătorii Spitalului pentru copii din oraşul american Boston au identificat o cauză genetică a obezităţii severe care, deşi puţin frecventă, ridică noi întrebări asupra creşterii în greutate şi consumului de energie în cazul populaţiei obeze în general, scrie vineri publicaţia digitală spaniolă ABC...