Cele mai citite
 


Sfaturi pentru a menţine mintea tânără
miercuri, 3 noiembrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Madrid, 3 nov /Agerpres/ - Profesorul de Fiziologie Umană Francisco Mora de la Universitatea Complutense din Madrid, asigură că procesul de îmbătrânire a creierului poate fi întârziat. A se bucura de lucrurile mărunte este un element cheie pentru a evita declinul creierului. Oamenii trăiesc tot mai mult, ceea ce poate fi îmbucurător sau o nefericire, depinde de cum am ştiut să profităm de corpul nostru, notează miercuri ziarul ABC.
În Spania, speranţa de de viaţă este acum în jur de 80 de ani, vârstă care va creşte cu şase ani în următoarele patru decenii. Merită însă să trăim până la 90, 100, sau 120 de ani a?os? În Spania parametrii culturali au împământenit credinţa că de la vârsta de 65 de ani şi odată ajunşi la pensie, bătrânii au prea puţine de făcut şi duc o viaţă retrasă de contemplare. Singurul lucru pe care îl aşteaptă este moartea şi nimănui nu-i place ca această aşteptare să se prelungească excesiv.

'Pensionarea nu înseamnă sfârşitul vieţii. Trăim cu ideea preconcepută că munca înseamnă totul, iar când vine momentul să ne pensionăm, în faţa noastră se deschide un abis. Trebuie schimbată mentalitatea şi să învăţăm încă de tineri că există viaţă şi dincolo de planul profesională', explica Francisco Mora, profesor universitar la catedra de Fiziologie Umană de la Universitatea Complutense din Madrid.

Numărul anilor pe care îi trăim are o componentă genetică ridicată, dar tipul de îmbătrânire /senili sau în deplinătatea facultăţilor mintale/ depinde de stilul nostru de viaţă. Mora asigură în ultima sa carte, 'Se poate amâna îmbătrânirea creierului?' (Alianza Editorial) că, urmând unele reguli de bază, se poate amâna declinul creierului pentru a avea o bătrâneţe frumoasă.

A mânca mai puţin şi în mod alternativ, a face exerciţii fizice şi mintale în mod regulat, a călători şi a ne adapta la schimbările sociale, a trăi în cuplu, a nu fuma, a ne bucura de lucrurile mărunte, a evita emoţiile puternice şi, mai ales, a avea un somn liniştit sunt câteva elemente de bază potrivit expertului.

Sunt multe studiile care relevă influenţa anumitor alimente asupra Alzheimer-ului sau altor patologii legate de îmbătrânirea creierului. Majoritatea studiilor se bazează însă pe corelări statistice. În cazul şofranului de India (Haldi) - curcuma, o plantă cu frunze mari, cultivată în principal în India, cu mari proprietăţi antioxidante - se explică de ce în această ţară incidenţa maladiei Alzheimer este foarte scăzută.

'Dacă vrem să ajungem bătrâni dar sănătoşi trebuie să ne schimbăm regimul alimentar cu unul mediteranean: ulei de măsline presat la rece, proteine de peşte, oligoelemente din fructe şi legume şi mai ales să evităm carnea roşie', asigură Mora. Iar în privinţa exerciţiilor mintale, nimic mai potrivit decât jocurile video care antrenează memoria, recomandă acest expert, care sfătuieşte învăţarea unei limbi străine sau a cânta la un instrument 'foarte eficiente pentru a menţine tinereţea creierului, sau de a învăţa zilnic lucruri noi, în loc de a le repeta ca nişte papagali pe cele ştiute'. AGERPRES
Notare
Comentarii
de moniq borcan
Da. Foarte interesant si-mi pare rau ca abia acum am ocazia sa citesc. Locuiesc in sectorul 1 Bucuresti si pot spune cu parere de rau, ca nu exista locatii de socializare pentru pensionari.
Articolul este foarte educativ dar oricata vointa ai avea, singuratatea dupa o perioada duce la depresie. Pentru asta, noi pensionarii singuri sau nu, avem nevoie de comunicare.
Asta este un stigat de ajutor din partea pensionarilor sectorului 1- Bucuresti.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sfaturi pentru a menţine mintea tânără Profesorul de Fiziologie Umană Francisco Mora de la Universitatea Complutense din Madrid, asigură că procesul de îmbătrânire a creierului poate fi întârziat. A se bucura de lucrurile mărunte este un element cheie pentru a evita declinul creierului. Oamenii trăiesc tot mai mult, ceea ce poate fi îmbucurător...
Spania: Producătorii de fructe şi legume îşi distribuie produsele gratuit la Madrid Fermierii spanioli au distribuit miercuri gratuit în centrul capitalei Madrid 40.000 de kilograme de fructe şi legume pentru a demonstra că produsele agricole spaniole au fost acuzate pe nedrept pentru izbucnirea epidemiei de E.coli, relatează AFP.
O viaţă socială activă ajută la evitarea stresului cotidian Laura López-Táppero, medic de familie la Spitalul USP San Camilo din Madrid, recomandă menţinerea unei vieţi sociale active la orice vârstă, în scopul evitării problemelor derivate din activităţile cotidiene, precum stresul.
Fructe, legume şi peşte pentru prevenirea cancerului de colon (studiu) Obiceiurile alimentare joacă un rol cheie în prevenirea cancerului de colon, carnea roşie trebuind să lipsească pe cât posibil din alimentaţie. Acest lucru nu înseamnă că este exclusă carnea, însă trebuie limitat pe cât posibil consumul ei, în cadrul unui regim alimentar echilibrat.
Consumul de fructe şi legume creşte apetitul pentru junk food (studiu) A începe o dietă este o sarcină grea. Cu cât mâncăm mai multe alimente sănătoase, cu atât mai mult ne dorim un hamburger cu brânză sau o bucată de pizza. Un nou studiu publicat la începutul lunii mai de revista 'Proceedings of the National Academy of Sciences' a întărit această credinţă populară descoperind...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Stil de viaţă anti-îmbătrânire Procesul de îmbătrânire este în mod esenţial legat şi de alimentaţie, astfel că una dintre cele mai importante schimbări o reprezintă optimizarea nivelului de insulină prin alimentaţie corectă şi exerciţiu fizic, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.