Cele mai citite
 


Traian Băsescu: Mulţi dintre romi trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură
joi, 4 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trimisul special al Agerpres, Claudiu Zamfir, transmite: Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că mulţi dintre etnicii romi din România trăiesc din câştigurile obţinute prin furt, însă autorităţile de la Bucureşti nu le pot interzice libera circulaţie în Uniunea Europeană.
Aflat într-o vizită oficială în Slovenia, preşedintele Băsescu a fost întrebat de o jurnalistă slovenă în legătură cu măsurile luate de autorităţile române în privinţa romilor. 'Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi - foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei', a răspuns şeful statului român.
De asemenea, el a susţinut că, atunci când era primar al Bucureştiului, a oferit locuri de muncă unor romi nomazi, la salubrizare, însă aceştia le-au abandonat. 'Eu am fost primar şi am oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului. Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor - la salubritate', a spus liderul de la Cotroceni.
În context, el a subliniat necesitatea ca şi romii să-şi înţeleagă propriile responsabilităţi în rezolvarea problemelor care îi privesc, nu numai Guvernul. 'Problema trebuie privită în ansamblul ei şi dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi, dar nu şi la ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema', a arătat Băsescu.
Totodată, oficialul român a reiterat faptul că în chestiunea romilor trebuie să se implice întreaga Uniune Europeană, iar statul român nu le poate interzice cetăţenilor români de etnie romă să circule liber în UE.
'Problema romilor e o problemă a noastră, a europenilor. Precizez că România nu se derobează de responsabilităţile pe care le are ca stat de origine a minorităţii rome. (...) Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural?e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosific, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi', a subliniat Traian Băsescu.
La rândul său, preşedintele sloven, Danilo Turk, s-a arătat de acord că problema romilor trebuie rezolvată la nivelul Uniunii Europene, subliniind importanţa asigurării sănătăţii şi educaţiei populaţiei rome. 'Soluţiile pentru problemele romilor trebuie căutate acolo unde sunt problemele, nu limitând libertatea de mişcare. Europa are nevoie de un angajament mai mare în direcţia rezolvării problemelor de educaţie, de sănătate pe care le presupune minoritatea romă. Nu e bine să limităm dreptul lor de mişcare', a spus preşedintele Sloveniei.
El a mai reliefat faptul că libertatea de mişcare a romilor nu trebuie îngrădită. 'Nu trebuie să uităm că libertatea de mişcare este un drept al fiecărui om, nu e vorba de o opţiune economică, nu este o chestiune tehnică cum se rezolvă trecerile peste frontieră', a completat liderul sloven.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu susţine un nou acord cu FMI având ca obiectiv major consolidarea fiscală Bucureşti, 4 ian /Agerpres/ - Preşedintele Traian Băsescu susţine încheierea unui nou acord între România şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/, de tip preventiv, având ca obiectiv major consolidarea fiscală.
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...
Traian Băsescu: Mai am legea sănătăţii şi reorganizarea administrativă şi pot spune că am lăsat ceva în urma mea Chicago, 20 mai - Trimisul special al AGERPRES, Mirela Bărbulescu, transmite: Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă seară, reprezentanţilor comunităţii româneşti de la Chicago, că mai are de făcut două legi - cea a sănătăţii şi cea a reorganizării administrative a ţării - şi poate spune că a...
Traian Băsescu: România nu mai trage ultima tranşă de la FMI România nu va mai trage ultima tranşă din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ci doar ultima tranşă din acordul cu Uniunea Europeană, necesară acoperirii deficitului bugetului de stat, a declarat, duminică seară, la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu.
T. Băsescu: România oferă servicii de proastă calitate, dar promovarea noii legislaţii a avut o opoziţie extraordinară Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, marţi, că România le oferă cetăţenilor săi servicii de proastă calitate în ceea ce priveşte sistemul de sănătate şi de educaţie, dar, cu toate acestea, soluţiile Guvernului român nu au fost susţinute în mass-media.