Cele mai citite
 


Băsescu:Statele care refuză accederea României în Schengen din cauza romilor şi a MCV încalcă Tratatul de aderare
joi, 4 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Trimisul special al AGERPRES, Claudiu Zamfir, transmite: Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, miercuri, guvernele care susţin că România nu trebuie să fie inclusă în spaţiul Schengen ca urmare a problemei romilor sau a Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe justiţie că încalcă Tratatul de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană.
'Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România', a spus Băsescu.
El a arătat că aderarea României la spaţiul Schengen din martie 2011 depinde numai de criterii tehnice, care sunt respectate, până în prezent, de ţara noastră.
'Problema accesului în spaţiul Schengen este o problemă tehnică. Sunt şase rapoarte ale Comisiei Europene cu privire la progresele dotării României cu cele necesare pentru a îndeplini toate standardele Schengen şi toate sunt pozitive. Credem că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a adera la spaţiul Schengen. De fapt, este mult mai palpabil accesul în spaţiul Schengen decât intrarea în UE. Accesul în Schengen populaţia îl simte imediat, simte libertatea cu care circulă. Nu cred că vreun guvern va avea ca abordare finală neintrarea României în spaţiul Schengen din cauza problemei romilor. Ar fi şi o încălcare a Tratatului', a subliniat şeful statului.
În privinţa romilor, el a recunoscut că autorităţile de la Bucureşti trebuie să asigure acestor etnici din România servicii de sănătate sau educaţie.
'Susţin fără rezerve că trebuie să cunoaştem în mod real problemele romilor şi trebuie să le asigurăm acel minim legat de sănătate, de posibilitatea de a învăţa şi de posibilitatea de a avea un loc de muncă', a menţionat Traian Băsescu.
La rândul său, preşedintele Sloveniei, Danilo Turk, a afirmat sprijinul ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
'Politica noastră este ca spaţiul Schengen să se lărgească. Noi am dori ca România să devină cât mai curând membră a acestui spaţiu. Există criterii care trebuie îndeplinite şi soluţii tehnice, care trebuie să fie corespunzătoare. Spaţiul Schengen necesită controale stricte şi nu văd motive pentru care acest proces să se amâne. Sunt criterii tehnice care trebuie îndeplinite şi acestea sunt cunoscute. Ăsta e punctul de vedere general al Sloveniei şi al meu, personal, ca România să aibă acces în spaţiul Schengen în martie anul viitor, dar sigur, deciziile depind foarte mult de realizarea condiţiilor tehnice'', a spus Danilo Turk.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Traian Băsescu: Mulţi dintre romi trăiesc, în mod tradiţional, din ce fură Trimisul special al Agerpres, Claudiu Zamfir, transmite: Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, că mulţi dintre etnicii romi din România trăiesc din câştigurile obţinute prin furt, însă autorităţile de la Bucureşti nu le pot interzice libera circulaţie în Uniunea Europeană.
Protestele din România: Mobilizare puţin omogenă, dar fără afiliere politică (presa internaţională) Presa şi agenţiile internaţionale de ştiri acordă în continuare un spaţiu amplu protestelor din România, notând că guvernul român depune eforturi să ţină în frâu escaladarea mişcării. În timp ce opoziţia încearcă să obţină capital politic din aceste mobilizări, protestatarii s-au ţinut deoparte de orice...
Traian Băsescu: Rateurile de diagnostic ale medicilor, efect şi al sistemului de Educaţie Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, luni, că una dintre cauzele ratei mari de greşeli în diagnosticul pronunţat de medici este sistemul de educaţie neperformant.
Traian Băsescu: Mai am legea sănătăţii şi reorganizarea administrativă şi pot spune că am lăsat ceva în urma mea Chicago, 20 mai - Trimisul special al AGERPRES, Mirela Bărbulescu, transmite: Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, sâmbătă seară, reprezentanţilor comunităţii româneşti de la Chicago, că mai are de făcut două legi - cea a sănătăţii şi cea a reorganizării administrative a ţării - şi poate spune că a...